Pärast Rita Holmi seksuaalkasvatuse loenguid lasteaedades 2018. aastal, mil ta, nagu ta kohtus väitis, püüdis kaitsta lapsi seksuaalse väärkasutamise eest, rääkides neile Soomes kogutud infomaterjalide põhjal seksuaalkasvatusest, jagati tema öeldut nii sotsiaalmeedias kui muudel platvormidel. Holmi õpetuste ebakonventsionaalsuse tõttu sai koolitaja palju kriitikat ning langes solvangute ja laimu ohvriks.

Üks nendest, kes hageja esindaja Robert Sarve arvates seda tegi, oli Einar Mikson, kes "EKRE sõprade klubis" võttis Rita Holmi ja tema meetodite osas sõna. Mikson kommenteeris: "Täiesti värdjalik jutt ja seda naisterahva poolt. Huvitav, kas memmel lapsi on? Enamus Euroopat maha müüvat pervod on lastetud (meenub hetkel selle suurprojekti läbiviija Merkel ja tema sabarakk Macron, aga neid oli veel)!"


Foto: Kuvatõmmis Facebook

Istungi alguses tegi kohtunik Gerty Pau kindlaks, et seal arutatakse väärtushinnangute, mitte faktiväidete üle.

Rita Holm rääkis kohtusaalis kõiki tema suunas esitatud kommentaare silmas pidades, et need tegid talle haiget ja ruineeris tema tervist. Enne intsidenti ei tarvitanud ta rohtusid, aga nüüd on tal mitmed terviseprobleemid.

Ta lisas, et oma töö käigus on ta õppinud, kes perverdid ja pedofiilid päriselt on ning tema jaoks on solvav, et teda nende sõnadega nimetati.

Nagu Miksoni, keda kaitses advokaat Rene Varul, kommentaarist näha ja ta ka ise kohtuistungi ajal ütles, siis need sõnad ei olnud suunatud Rita Holmile. Mikson põhjendas oma sõnakasutust sooviga lapsi kaitsta ning kolme lapse isana reageeris ta üle.

Miksoni arvamus olukorrast ei olnud individuaalne. Ta oli Rita Holmi kasvatusmeetodeid arutanud ka oma pere ja sõpradega ning kõik suhtusid sellesse negatiivselt.

Süüalune ei seostanud kommentaari tehes seda Holmiga ega see ei olnud ka kuidagi temaga seotud. Esimest korda Holmi koolituse sisuga kokkupuutudes tekkisid tal mitmed küsimused, eriti just koolituse sisu kohta, millest ta ise ei olnud kunagi kuulnudki.

"Oleksin pidanud endale selle teema enne kommenteerimist rohkem selgeks tegema," ütles Mikson istungi ajal.

"Sellise sõnadega (Holm kasutas koolituse ajal sõnu noku ja tussu – toim.) koolitus on mõeldud rohkem lapsevanematele ja ise oleksin ka nõus kuulama, leidma ivasid, et oma lapsi kaitsta. See (koolitus) ei ole mõeldud lastele," selgitas Mikson.

Süüalune on nõus, et tema kommentaarid on osaliselt ebaviisakad ning et rahulikus seisus oleks saanud selle pehmemalt kirjutada.

Rita Holmi koolituse materjal pärineb Soomest ja ka see on üks Miksoni argumente.
"Soomes vaadatakse neile teemadele pehmemalt, rohkem liberaalsem, nagu seda sõna armastatakse kasutada, Eestis ei ole harjutud sellega," ütles Mikson.

Pärast mõniajast arutamist palus kaitsja kõrvalistel isikutel kompromissi arutamiseks ruumist lahkuda. Naastes selgus, et osapooled on jõudnud menetlust lõpetava lahendini. Einar Mikson peab menetluskuludena tasuma 840 eurot, mille tasub nelja osamaksena, ning peab avaliku pöördumisega Rita Holmi ees vabandama.

"Minu seisukoht on, et me mõlemad suhtume tänuväärselt laste kasvatusse ja et nad tervena üles kasvaksid. Teie, kui professionaal, teete seda kindlasti tasemel. Mina, kes ma selle kommentaari tegin, tegin seda pelgalt selleks, et mul polnud piisavalt selle asja (Holmi koolituse) taustteadmisi. Mis ei tähenda ikka seda, et ma kohe aktsepteeriks laste lasteaias sellise kasvatuse läbiviimist, aga ma kindlasti toetan teid lasteaedades töötajatele, lapsevanematele … see on tõenäoliselt tänuväärne. Ja kui sealt edasi jätkata lastega, siis minu laste ema oleks kohe kindlasti nõus seda aktsepteerima. See on kindlasti vajalik, ma ei ole sellest algusest peale kahelnud."

"Ja minu siiras soov on ka see, kui mina saan kusagil kasuks olla, nt teid oma lasteaeda esinema kutsuma, siis ma olen valmis seda tegema, et see olukord lõpetada, et taastada teie hingerahu ja saada sellest ise hingerahu. Päeva lõpuks oleksime ise selle võrra õnnelikumad."

"Te teete väga tänuväärset tööd. Teie töös ei ole midagi sellist, milles ma ei peaks kahtlema ja kahetsema ja julgen seda vägagi soovitada. Ma ei ole soovinud selle situatsioonini, kus me täna oleme, üldse jõudagi. Lünklikud ja arusaamatud teadmised selle põhjustasid ja selle eest on mul suurim hea meel teile otse silma vaadata ja vabandada. Soovin meile mõlemale edu ning tervist ja paranemist."

Sellega loeti menetlus lõppenuks.