Tallinnas elav ugandalasest tudeng Julius Lwanga teatas 4. juunil Instagramis, kuidas ta langes möödunud oktoobril rassistliku rünnaku ohvriks. Pikas postituses on kirjas tema läbielamine koos fotoga.

Julius kirjutas: "See olen mina eelmise aasta oktoobris. Mind ründasid viis eestlast, kes karjusid n****r, n****r. Ma sain pihta ja püüdsin vastu võidelda, aga see oli viis ühe vastu. Mis pärast seda juhtus on mõjutanud minu elu igat aspekti ja iga otsust, mida ma olen viimase kaheksa kuu jooksul teinud. Ma kaotasin peaaegu oma silmanägemise. Pidin päevi võitlema kohutava migreeniga, kuna minu silm oli valgusele tundlik. Isegi mõte valgusest tekitas mul kohutavad peavalud. Ja lisaks pidin koolis semestri jooksul kokku saama 60 EAP-d."

Ta lisas: "Järgmised paar kuud olid minu jaoks rasked, aga kuidagi sain sellega hakkama. Teada, et keegi pani mind seda valu tundma lihtsalt sellepärast, et neile ei meeldi minu nahavärk, jääb minu jaoks arusaamatuks. Oleks ma neid provotseerinud või öelnud neile midagi, siis ma mõistaksin seda paremini. Aga mind rünnati, kuna ma olen mustanahaline."

Julius sõnas, et Ahmaud Arbery ja George Floydiga juhtunud olid traagilised ja valusad sündmused, ning lisas, et rassism ei eksisteeri vaid USAs. Ta soovib oma eestlastest sõpradelt näha jõulisemat vastust siinsele olukorrale.

"Ja ärge süüdistage selles Eesti venelasi. See on Eesti probleem," ütles Julius viimaks.

Kaastundlikud eestlased

Juliuse postitus sai tugevat tagasisidet ja sellele on palju reageeritud. Nagu ka "mustade kastide" postitamisega oma sotsiaalmeediasse, hakkasid meie suunamudijad Juliuse avaldust oma Instagrami lugudes jagama.

Juliuse lugu jagasid Instagrami lugudes Kristel Aaslaid, Liza Lind, Anita Sibul, Evert Poom Yasmyn, Seidi Voogre, Hensugusta, Helen Adamson ja Sindi Tomson.

Kroonika küsis nii Seidi Voogre kui Hensugusta käest, mille alusel nad otsustavad, et Juliusega juhtunu ka reaalselt toimus.

Seidi Voogre: "Usun, et tumedanahalised ise ei võta teiste rassistlikku käitumist naljana ning ei hakka mingeid lugusid välja mõtlema."

Hensugusta: "Ma ei näe põhjust, miks teda mitte usaldada. Pilt ja siiras jutt."

Rünnakust pole ametlikku märki

Julius Lwanga postituse juurde lisatud pilt näitab, et ta sai rünnakus tõsiselt viga. Asjaolude väljaselgitamiseks võttis Kroonika ühendust ka Juliuse endaga, et uurida, kas ta ka politseisse või haiglasse pöördus, aga kuu jooksul teda sotsiaalmeedias tabada ei õnnestunud.

Lisaks võttis Kroonika ühendust mitme Tallinna haiglaga. Ida-Tallinna ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglast öeldi, et nad ei saa ilma isiku loata patsientide kohta käivaid andmeid avaldada. Lääne-Tallinna Keskhaiglas ei ole oktoobris ja novembris 2019 sellenimelist patsienti sisse võetud.

Politsei ja Piirivalveametist öeldi, et politseile ei ole sellisest rünnakust teada antud, aga nad lisasid, et see ei tähenda, et rünnakut poleks toimunud. Politsei sõnas, et nad võtsid kannatanuga ühendust ja mitu nädalat hiljem öeldi: “Oleme mehega suhelnud ning ta ei esitanud politseile soove.” Ehk Julius Lwanga ei soovi politseile rünnaku osas avaldus teha.

Kontrollimata sõnumite levitamine

Miks on see oluline välja tuua? Kroonikas avaldatud loos, kus Black Lives Matter eestikeelne kogukond kritiseeris SkyPlus saatejuhti Alari Kivisaart väidetava rassistliku sõnakasutuse eest, ütles raadiojaama programmijuht Vaido Pannel teemat kommenteerides: "Alari vastu algatatud kampaania näitab, kui kergesti tekivad sotsiaalmeedias valesõnumid ja kuidas neid nõrgemate meediatarbijate peal edukalt kasutatakse."

See tähendab, et kui Juliuse räägitud jutt rassistlikust rünnakust tõele ei vasta, siis tegu on temapoolse rassistliku vaenu õhutamisega ajal, mil pinged sel teemal isegi laes on. Kontrollimata infot jagavad oma jälgijatele ka suure toetajaskonnaga Eesti suunamudijad, kandes väära sõnumit veelgi edasi.

Kui aga rünnak aset leidis, siis on oluline, et asjaosalised saaksid karistada ja kannatanu kinnitust, et sellised asjad pole Eestis lubatud. Politsei sai rünnakust teada pärast seda, kui meediaesindaja nendega ühendust võttis. Aga kuna Julius Lwanga politseile rünnaku osas avaldust ei teinud, siis jääb juhtum lahendamata.