3.-4. juulil toimub Vana-Vigalas selle suve esimene festival - Hard Rock Laager, mis päikeselise reede õhtuks laagerdjaid nii täis, kui 1000 inimese piirang võimaldab. Peakorraldaja Kaido Haavandi rääkis Kroonikale asjaajamiste vahele, kas ta märtsis ka uskus keset kriisi, et see üldse toimuma saab ning mida arvab puhkenud skandaalist bändide vahel.

Kaido, mida sa mõtlesid, kui eriolukord välja kuulutati?
Kui eriolukord märtsis välja kuulutati, siis tekkis arusaam, et see suvi samasugune ei tule. Mõni ütles, et suve lõpuni on üritustega känsel. Ise leidsin, et kui kohe festival tühistada, ei anna see midagi, sest otsus oleks olnud sel hetkel tehtud pooliku info baasilt ja lõpuks pole ju vahet, kas närvitseda toimumise pärast või selle pärast, kui paljud tagasi pileti müüvad.

Ootasime olukorra selginemist. Kogu selle aja tundsime iga ihukarvaga fännide toetust ja kui hakkasid tulema signaalid, et piiratud publikuarvuga saab festivali suvel ilma välismaiste osalisteta suvel siiski ehk teha, siis meie publik andis juba märku, et see oleks kindlalt parem kui mitte midagi. Korraldaja poolt vaadates tähendas see ka, et kui me suudame sel aastal festivali läbiviia, on meil säilinud järjepidevus ja saame järgmisel aastal 20. juubelit tähistada.

Kui palju olite teinud eriolukorra alguseks seoses festivaliga kulutusi juba?
5-6 bändi olid väljakuulutatud ja tehtud olid esimesed ettemaksud esinemiste eest, küll aga oli lennukipiletitega tegelemine agentuuri töö ja selle pärast ei pidanud ma muretsema.

Kas artistide hinnad on ka koroona järel muutunud?
See festival opereerib teises maailmas ning algab ennekõike bändide jaoks esinemisvõimalusest - muude kulude katmine on teisejärguline. Bändidega suhtlemisel pole rahaline pool kunagi primaarne olnud - seega muutust pole märgata.

Kas sel aastal on midagi teisiti ka?
Umbes 2500 inimese asemel on seekord 1000, desovahendid on kõikjal ja oma infoleheski oleme manitsenud inimesi mõistlikku distantsi hoidma ning järgima kõiki hügieenireegleid.

Millist tagasisidet oled saanud tänase jooksul?

Nägin, et sind tuli lihtsalt mittetuttav festivalikülastaja kätt surudes tänama, et sa selle siiski juhtuma panid.

Tagasiside on tõesti ülipositiivne olnud. Siin saab ju selle aasta esimese festivalikogemuse. Senine tagasiside kinnitab, et otsus teha piiratud publikuga on end 100% õigustanud.

Me peame rääkima ka nädala alguses puhkenud skandaalist. Kuidas see kõik sinuni jõudis?
Kõik algas sellest, et nädal enne üritust ütles Kannabinõid, et nad ei saa aktsepteerida, et neile ebasümpaatsete vaadetega muusikud nendega samal laval esinevad ja nad otsustasid mitte esineda. See ei käinud bändi ja muusika, vaid seda tegevate inimeste pihta. Kuna nädal oli jäänud, polnudki aega väga pikemalt läbirääkida Minul olid asenduskandidaadid kohe kiirelt olemas ja uued bändid kinnitasid esinemised umbes päevaga.

Asi olekski pidanud piirduma sellega, et nad ei osale, aga teema jõudis meediasse ja paisus suuremaks, kui asi seda väärt on. Festival on bändiga asjad selgeks rääkinud ja saime aru, et lugu hakkas lihtsalt oma elu elama. Me ei ole tülis, jäime oma arvamuste juurde.

Kas te kaalusite ka Soruse programmist mahavõtmist, nagu paljud soovitasid?

Soruse tühistamine oleks absurd olnud. Kui tuleks keegi ütlema et meile ei meeldi Kannabinõia meeste elustiil ja kui nad ei kao, siis me ei esine, siis sellist ultimaatumit ei võta vastu ükski korraldaja. See, et kellelegi ei meeldi teise bändi liikmed, ei saa kunagi olla aluseks sellele, et keegi esinemisnimekirjast maha võtta.

Vaata suurt HRL-i esimese päeva galeriid siit.