Enam kui 50 muusikut on oma allkirja pannud kirjale, millega soovitakse muutust olukorras, mis on muusikute arvates juba üle käte läinud, kirjutab BBC.

Kirjas nõutakse, et vabariiklased ja demokraadid saaksid artistidelt ja laulukirjutajatelt loa enne, kui nende muusikat kuskil avalikult kasutatakse.

Kampaaniates kasutatav muusika on pakkunud palju kõneainet 2016. ja 2020. aasta valimiste ajal.

Muusikud nagu Rihanna, Adele, The Rolling Stones, Panic! At The Disco ja Prince'i intellektuaalse vara haldajad on palunud president Trumpil nende muusika kasutamine oma kampaaniate ajal lõpetada. Mitmel korral on presidenti ähvardatud ka kohtuga.

Tegelikult annab USA autoriõiguse seadus poliitikutele suure tegutsemisvabaduse salvestatud muusika kasutamisel. Kõige olulisem on, et kohas, kus poliitiline kõne või mõni muu kampaania juurde käiv üritus toimub, omab mõnda laulukirjutajate liidu, nagu ASCAP ja BMI, litsentsi.

Aga muusikutel ja artistidel on samuti natuke navigeerimisruumi. Nad võivad kaevata, et pidev nende muusika ilma loata kasutamine rikub nende reputatsiooni ja imidžit.

Artistide õiguste koalitsioon (Artist Rights Coalition, ARA) kommenteerib seda probleemi avaliku kirja kolmandas lõigus: "Enda tahte vastaselt poliitikasse kaasamine võib kompromiteerida artisti isiklikke väärtuseid, samal ajal fännides pettumust tekitades ja neid võõrandades. Ja seda moraalses ja majanduslikus mõttes kõrge hinna eest."

"Nende artistide puhul, kes otsustavad poliitikas kaasa lüüa, jätab ilma loata muusika kasutamine nende sõnumi segaseks ja õõnestab nende efektiivsust."

"Muusika räägib võimsaid lugusid ning aitab luua emotsionaalseid sidemeid - sellepärast neid ka kampaaniates kasutatakse. Aga nende kasutamine ilma loata lahjendab seda."

ARA saatis kirja kuuele kampaaniate organisaatoritele, kellelt palutakse, et nende toetatavad kandidaadid küsivad alati muusika kasutamiseks oma kampaaniate ajal luba.

"See on ainuke viis kaitsta oma kliente õigusalaste probleemide, avalike vastuolude ning moraalse mädasoo eest, mis kaasneb, kui valelikult omistatakse mõne artisti toetus või moonutatakse artisti väljendusviisi sellisel suurel avalikul platvormil," lisati kirjas.

Kirjas paluti vastust 10. augustiks, lisades ka, kuidas nad plaanivad need muudatused ellu viia.

Kampaaniat toetavate artistide hulka kuuluvad Sheryl Crow, Cyndi Lauper, REM, Alanis Morrisette, T Bone Burnett, Aerosmith ning Nirvana ninamehe Kurt Cobaini intellektuaalse vara haldajad.