Kodanikuaktivist ja naiste vägivalla vastu võitlev Sass Henno astus sotsiaalmeedias Mikk Pärnitsa kaitseks välja, püüdes näidata, et need asjad, mida Pärnits on teinud, ei ole sugugi vägivald.

Sass Henno ütles, et Pärintsa elu tuleb vaadata läbi kahe fakti:

1. Jah, ta on p**** saatnud ja solvanud inimesi, kes talle närvidele on käinud. See on suhtluskultuur või kultuuritus, millel pole vägivallaga mingit seost.

2. Jah, ta on teinud hiljuti ka naistevastase vägivallale ja pedofiiliariskidele osundava Instagrammi lehe @seepoleokei - sel on vägivalla ennetamisega otsene seos. Ta on ära teinud (olles samas ka punktis yks toodud ropu suuga putsisaatja) töö, mida paljud maksumaksja rahast tehtavad hambutud kampaaniad pole suutnud. Ta on pannud noori mõtlema, et mis pole okei.

"Kui ma loen siin pöördumisi mingilt kultuuriisikute kojalt vms, kuidas Mikk Pärnits on vägivaldne, siis tahan neile headele inimestele öelda: mõne pässaka p**** saatmine või laulupeo mõnitamine paraku pole ühestki otsast vägivald. See võib meile mitte meeldida, aga see pole vägivald," tõi Henno välja.

"Oleks võõrvõimud meid aastasadu lihtsalt p**** saatnud, poleks meil häda midagi. Oleks küüditajad öösel hoovi sõitnud ja pererahva p**** saatnud, poleks meil häda midagi. Oleks vägistajad ja pedofiilid oma ohvreid lihtsalt labaselt p**** saatnud, poleks neil häda midagi. Oleks kümnetes tuhandetes traditsioonilistes peredes tülid sisustatud pärnitsalike p**** saatmise või labaste solvangutega kellegi välimuse aadressil, poleks meil häda midagi. Aga kahjuks ei ole. Vägivald on midagi muud. Vägivald läheb nii palju kaugemale ja algab alati soovist kontrollida, kehtestada, võimust võtta. Mitte kunagi ei ALGA vägivald tühipaljast soovist lihtsalt vastast solvata," lisas Henno.

 Raivo Aeg, Kersti Kaljulaid ja Mikk Pärnits

"Vägivald halvab, kasutab füüsilist või psühholoogilist jõudu või jõupositsiooni. Vägivallatseja kasutab vahel ka ohvri sõltuvust vägivallatsejast. Vägivallatseja kontrollib ohvrit sisendades talle süütunnet ja olukorra väljapääsmatust. Mis oluline mõista: vägivallatseja võtab ära ohvri vaba tahte. See on nii sõdade kui seksuaalkuritegude puhul. Nii paarissuhtes kui perekondades. Vägivalla all kannatanu kogeb alati mingil kujul traumat ja kui keegi kogeb p****saatmisest traumat, I feel you, vb see ongi nii. Aga lohutan sind: see pole see vägivald, mille jälg jääks sinusse terveks eluks. Ja kanduks edasi su lastesse," rääkis Henno.

"Need, kes Pärnitsat ebaviisakaks nimetavad, on tõesed ja täpsed. Olles ise ka väga labane inimene, tunnen ma labasuse kaugelt ära. Aga need, kes teda vägivallatsejaks nimetavad, ei ole aru saanud vägivalla olemusest. Ja eksivad faktiliselt," selgitas Henno.

"Miks ma seda kirjutan? Sest tema oponentide putsisaatmisel ja tema algatatud Instagrammi lehel puudub seos. Ropp inimene võib teha hea algatuse, mis aitab paljusid. Ja see on see keiss.
Siin ongi asja tuum. Pärnits on olnud nii ropp sõimaja kui ka hea algatuse eestvedaja. Aga ta pole vägivaldne, ärge lahmige vägivalla terminiga."

"Te pisendate päris vägivallatsejate tegusid sellega kui panete ühe sõimava kirjaniku ühte patta päris vägivallatsejatega. Kes ka on kõik tublid inimesed, osade meelest kindlasti. Andrus Värnik on nii vägivaldne naisepeksja kui super hea sportlane. Heiki Valner on nii vägivaldne naisepeksja kui super hea loomakaitsja. Aivar Pohlak on nii vägivaldne naisepeksja kui super hea jalgpalli arendaja. Mihkel Kunnus on nii vägivaldne naisepeksja kui suurimas päevalehes tiražeeritud artiklikirjutaja, Tiit Ojasoo on nii vägivaldne naisepeksja kui auhinnatud lavastaja ja maarjamaa teeneteristi kavaler jne. Meie avalik ruum on täis vägivaldseid naisepeksjaid, kes on aktsepteeritud ühiskonna liikmed. (toon siin praegu näiteid reaalsetest kohtuasjadest, et mingi naisepeksjaid esindav advokaat jälle siin elevile ei läheks)."

"Ma tunnen kahjuks vägivalda läbi ja lõhki. Mikk Pärnits võib teile mitte meeldida oma keelekasutuse pärast, aga ta pole pannud toime kellegi suhtes ühtki päris vägivallategu, ja see jutt et kellegi p****saatmine on vägivald, rassistidele “sure ära” ütlemine on vägivald, või meie püha laulupeo mōnitamine on vägivald, peab lõppema. Miks? Sest me paneme oma energia valesse kohta kaitstes neid, kes siinkohal kaitset ei vaja."

"Kui me nimetame vägivallaks tavalist sõimu või labasust, oleme need “hunt karjas” valetavad karjapoisid. Need, tänu kellele tundub “hunt” järgmisel korral vaid sõnakõlksuna."

"Jäägu meile alatiseks kunstiinimesed kes võivad sittuda purki, kirjutada ärritavaid tekste, või saata putsi inimesi, kes neile ei meeldi. Me ei pea kõigile meeldima ja ikka tuleb elus ette, et seda ka väljendatakse. Ja kui mõni väljendab seda labaselt - mõni mõis - las väljendab. Elame edasi, ja tõmbame piiri sinna, kus tahame. Blokk nupp on sotsiaalmeedias su isiklik piirivalvur.
Te võite alati ka mind putsi saata. Või kohtusse kaevata. Või petitsiooni algatada, et mind lahti lastaks. See on vaba ühiskonna tunnus, et see võimalus on. Ja me peame olema tänulikud selle eest."

"Ükski nendest asjadest pole see vägivald, millega me võitlema peame. Vägivald, millega me võitlema peame, on hoopis see, mida nii väga eitada üritame. See, mis kannatanuid häbenema, vaikima või ennast vigastama paneb," kirjutas Sass Henno pikas pöördumises.