Ärevushäired ja vaimse heaolu teemad ei ole täna enam nii tabu kui mõned aastad tagasi. 19-aastane poeet ja muusik EiK rääkis Trenditegijate podcast’is avatult ja julgelt oma võitlusest ärevusega.

Bussisõit on noore muusiku jaoks väga inspireeriv, aga avalikus kohas ta tegelikult tekste kirjutada ei julge, sest ta pelgab, et keegi näeb juhuslikult tema mustandeid. "See tekitab minus ebameeldiva ja rõhutud tunde. Lähen kiirelt koju ära ja panen hoopis seal midagi head kirja," rääkis EiK.

Aeg-ajalt kimbutab muusikut lavanärv. "Tihti on mul enne esinemisi korralik närv sees. Valmistudes kardan, et laval läheb kõik sassi, aga tegelikult läheb hästi nagu alati. Ja isegi, kui ei lähe hästi, siis on tegelikult sellega lihtne toime tulla. Olen aastate jooksul kõvasti arenenud ja õppinud oma emotsioonidega toime tulema," nentis EiK.

EiK tunnistas, et tal on elus olnud periood, kus ta tundis, et ei sobi ümbritsevasse keskkonda. See tekitas temas ühiskonnakriitilisust, mis väljendus loomingus.

"Oli selline tunne, et kõik teised elavad valesti. Tegelikult tuleb teha hoopis tööd iseendaga, et leida südames rahu," sõnas ta.

Sotsiaalmeedial on muusiku hinnangul selliste tunnete tekkimisel oma mõju. "Sunnin ennast teadlikult vähem sotsiaalmeediat tarbima. Paratamatult hakkan ma seal vaatama inimesi, kelle tegemised mind tegelikult otseselt ei huvita, aga siiski tekitavad vahel tundeid, et miks ma ei võiks hoopis elada nii nagu nemad."

Eik väldib uudiste lugemist. "Üldse mitte selle pärast, et mind ei huvitaks maailmas toimuv. Ma ei pea vajalikuks kuulda kõikidest plahvatustest, surnud inimestest või uutest nakatunutest. See tekitab lihtsalt lisamuresid ja see omakorda ärevust. Üldiselt kõik, mis ületab uudiskünnist ja peab minuni jõudma kuidagi ka jõuab ja millestki ilma ei ole ma selle tõttu veel jäänud."

EiKi kõige lihtsam ja tõhusam soovitus, kuidas ärevusest välja tulla ja maha rahuneda on hingata. "Leia mingi rahulikum ja vaiksem ruum ja keskendu oma hingamisele. Ka mediteerimine, mis võib tunduda veidra esoteerikana aitab tegelikult palju."

Mediteerimist teeb muusik täiesti vastavalt vajadusele ja oma enesetundele vahel tihedamini ja vahel harvem. Mediteerimise juurde leidis muusik tee läbi oma ema.

Teine teraapia EiKi jaoks on kirjutamine. "Läbi kirjutamise suudan ma ebakorrapäratut maailma mingisugusesse korrapärasse ja piiritletud vormi valada," ütles EiK.