Sel suvel õnnestus mul külastada mitut ägedat kasvuhoonet, mida sõbrad on endale loonud. Millise armastusega on need klaasmajad ehitatud! Ühe sõbra kasvuhoone kerkis taaskasutatavast materjalist – vanadest valge raamiga puitakendest. Kasvuhoonesse on veetud elekter ja paigutatud kaunis lühter, mis õhtuhämaruses põleb, et taimedel oleks valgem kasvada. Loomulikult ei kasva sellises kasvuhoones ainult tomatid ja kurgid, vaid ka viinamarjad, füüsalid ning tšillipipar. Teise sõbra kasvuhoone oli nagu Lumekuninganna oma: kogu muld oli kaetud valge pesemata lambavillaga, mis tuttava lambakasvataja käest hulgi saadud. Pöetud lamba vill hoiab hästi niiskust ja sooja ning on väga efektiivne kaitseks umbrohu eest. Tomatid tänasid perenaist muidugi südamest, kasvades peopesast suuremaks.

Et erilised kasvuhooned on moes, toome selles ajakirjas teieni mõned inspireerivad näited. Tippflorist Heiti Põder ehitas luksusliku kasvuhoone mitte ainult taimedele, vaid ka mõnusaks seltskondlikuks olemiseks. Kasvuhoo­nes on söödud hommikust, peetud peeneid õhtusööke, tantsitud ja lauldud. Lisaks tavapärasele kraamile sai peremees sel suvel oma armastusega loodud kasvuhoonest hiiglasliku arbuusisaagi. Ka apelsinipuu edeneb jõudsalt, viinamarjaväätidest rääkimata. Kunstnik Epp Maria Kokamägi viktoriaanlike tornikestega kasvuhoones kasvavad viljad Bachi ja Beet­hoveni saatel. Et perenaine ei peaks taimede hooldamisel oma selga liigselt koormama, on taimede tasapind tõstetud põrandast tunduvalt kõrgemale. Stiliseeritud kasvuhoonet saab endale lubada ka korterielanik, tõestab uudisteankur Ingrid Teesalu, kelle ise ehitatud ja taimedest tulvil riiulid ning kapid on tõeline urbaniseerunud potipõllumehe unistus.

Mu suu jookseb vett, mõeldes, kui magusalt maitsevad oma kasvuhoones kasvanud tomatid ja muu kraam. Olen aastaid seda kulutust, tööd ja vaeva edasi lükanud, aga tänavune suvi andis lõpliku inspiratsioonipuhangu. Kasvuhoone saagu!