Žürii liikmed - Katie Dominy (Suurbritannia), Ubaldo Spina (Itaalia), Kinge Gardien (Holland), Maarja Mõtus (Eesti) ja Reet Aus (Eesti) - tegid oma valiku 80 esitatud disaintoote seast. "Paljud tööd käsitlesid kohalikke materjale ja väheste tehnoloogiatega oli palju ära tehtud, mis selgelt iseloomustab Eesti disaini identiteeti,” kirjeldas võitjaid Ubaldo Spina, kes muuhulgas nõustab ettevõtteid R&D ja innovatiivsete teenuste arendamisel.

Eesti parima tootedisainiauhinnaga BRUNO pärjati järgmised disainlahendused:

Parim elukeskkondliku toote disain: N30 välimööbliseeria, autorid: Pavel Sidorenko, Vitali Valtanen

Parim elustiilitoote disain: EGG Laura Saks ehted, autor: Laura Saks

Parim insenertehnilise toote disain: Saunum Premium keris, autorid: Martin Pärn, Pent Talvet, Sven Sõrmus, Kaspar Torn, Janno Nõu.

„N30 on multifunktsionaalne välimööbliseeria, mis on disainitud Eesti ettevõttele Neular. Toote esimeseks eriliseks omaduseks võibki nimetada materjali - neular on uus revolutsiooniline materjal, mis on toodetud puhastamata plastikjäätmetest ning mis erinevalt puidust ei mädane, on vee- ja paisumiskindel ning vastupidav UV-kiirtele. N30 seeria modulaarsus on tagatud ühe korduva elemendi abil - painutatud terasnurk -, mida saab kasutada erineva suurusega pinkide ja lillekastide kokkupanekuks. Kõrge seljatoega pingi kontseptsioon tekkis meil tänavuse pandeemia ajal, kui kaasaegse linnastumise tingimustes inimesed distantseerusid ja vajasid privaatsust, samas aga otsisid kohta, kus saaks sõpradega vabalt vestelda,“ rääkisid N30 autorid Pavel Sidorenko ja Vitali Valtanen.

Taaskasutust ja looduslähedust peab oluliseks ka elustiilitoote kategooria võitja Laura Saks. „Soovisin luua toodet, millel on igaühele rääkida oma lugu. Munakoortest ehete loomise ajal olin Haapsalu Kolledži käsitöötehnoloogia ja disaini eriala esimese kursuse tudeng. Esimene erialaprojekt oli leida materjal, mida taaskasutada ja leida sellele väljund. Töötades ise sel ajal kokana, jälgisin mis läheb äraviskamisele ning leidsin, et märgatavalt suur kogus on munakoortel. Uurides neid lähemalt, avastasin nende iseärasused ja meeletult suure värvigamma, mida soovisin oma tootes edasi anda. Nii sündisidki EGG ehted, kus lisaks munakoortele on kasutatud biovaiku,“ rääkis Laura, kes ka oma ehete värvimisel on püüdnud jääda võimalikult looduslähedaseks, kasutades selleks näiteks mustikaid, peeti, kurkumit ja klorellat.

Žürii liige Katie Dominy, Arts Thread kaasasutaja ja -president, toob võidutööde puhul esile nii materjalikasutuse kui ka arhitektuurilise väärtuse. “Näiteks N30 välimööbli kollektsioon on loodud majapidamise plastikjääkidest ja on samas väärtuslik lisa avaliku ruumi arhitektuuri. Kuna see on 100% taaskasutatav, siis saavad inimesed neid tooteid veel aastaid väärtustada.”

„Esteetika ja hea vorm jäävad disaintoodete puhul kindlasti oluliseks, kuid rohkem kui kunagi varem peab disainer lähtuma reaalsetest vajadustest või sotsiaalsest tellimusest, vältimaks ebavajalikuga planeedi koormamist. Seda näitab ka BRUNO võidutööde materjalivalik ja probleemilahendusele suunatus, “ ütles Disainiöö peakorraldaja, Eesti Disainerite Liidu juht Ilona Gurjanova.

Eesti tootedisainiauhindade BRUNO konkursil leidsid eraldi äramärkimist veel Robin Mäe kivist prilliraamid, Vilve Unti kudumikollektsioon Promenade ning Sofia Halliku ehtekollektsioon Asket elustiilitoote kategoorias; tööd „Pilve“ (autorid Marleen Helimets ja Anette Vanus), „Reshaped“ (autor Rita Rebaine Lonks) ning Elmet Treieri tigutoos elukeskkondliku disaini kategoorias ning „NORDcanopy“ (autorid Hannes Lung, Jaago Junolainen ja Timo Olesk) ning VAHVA haarats „I Can Grab“ insenertehnilise toote disaini valdkonnas. Viimasele tööle omistati Edasi eripreemia ning see võimaldab igapäevaeluga paremini hakkama saada inimestel, kes kaelatrauma tagajärjel on jäänud õlgadest allapoole halvatuks.

Eesti Disainiauhindu annab välja EDL koostöös Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Eesti Kunstiakadeemia ja Teenusmajanduse Kojaga. Lisaks juba mainitud tootedisainiauhinnale BRUNO erinevates kategooriates, selgusid galal parimad ka graafilise disaini, veebidisaini, teenusedisaini ja noore disaineri kategooriates. Tänavune Disainiauhindade gala toimus hübriidvormis, üldgala virtuaalselt ning tootedisainiauhindade kätteandmine ning ühisvaatamine Disainiöö festivali selle aasta põhikeskuses Põhjalas, kus üritust modereeris Rain Tolk.

XV Disainiöö juubelifestival jätkub veel selle nädala lõpuni. Valdav osa Disainiöö festivali programmist on osavõtmiseks tasuta, pileti või eelregisteerimisega ürituste puhul on vastav info välja toodud sündmuse info juures Disainiöö kodulehel.