ERR-i hanketoimetuse juht ja Jupiteri peatoimetaja Toomas Luhats tõi välja, et kõrgel vererõhul on mitmeid põhjuseid. "Kui ma ERR-is ei töötanud, oli mu töö märkimisväärselt pingelisem, lisaks on mu pärilikkusega seotud kõrge vererõhk ja ma jõin ka väga palju kohvi, mingitel päevadel jõin 12-16 tassi kohvi, seda on ilmselgelt liiga palju."

Toomas Luhats sai vererõhuprobleemidest teada, kui käis juhilube uuendamas. "Seal peab käima erinevates kabinettides ja andma mingeid analüüse, ma tegin selle ära ja siis murelik õde tuli, vangutas pead ja küsis, kas on hetk aega ja läheks räägiks perearstiga," ütles ta.

Perearst olla seepeale küsinud, kas Luhats ikka edasi elada soovib. "Väga meeldiv küsimus ei ole, paneb korraks mõtlema."

"Kiiresti lasin läbi ja mõtlesin, et ilmselt on natukene kõrge vererõhk. Ma arvan, et see pole ühelegi inimesele väga hea uudis, isegi vähem muretsesin ma selle pärast, kas ma selle tervisetõendi saan, mille ka ikkagi aastaks sain, aga rohkem muretsesin, kui kõrge see vererõhk ikkagi on," ütles Luhats ja lisas, et perearsti sõnul võib sellises seisus kümne aasta pärast esimene insult või infarkt juba olnud olla.

Toomas Luhatsile pandi siis 24 tunniks mõõdik külge, mis näitas vererõhku 160-100 või isegi 180-120. Seda nähes sai Luhats aru, et peab midagi muutma. "Kui ma nii edasi lasen, siis nagu mu treener ütleb "Ära tee midagi ja vaata, mis juhtub", seda versiooni ma ei tahtnud," ütles ta.

"Vererõhutablettidest ma ei pääsenud, neid praegu võtan, aga kuna muutsin ka drastiliselt oma elustiili, siis tänu sellele on mul lootust nendest rohtudest ühel hetkel lahti saada," ütles Luhats.

"Minu söömine tähendab seda, et söön praegu igas söögikorras umbes kolmandiku võrra vähem kui varem, valge jahu ja süsivesikud on viidud miinimumini, õhtul ma ei söö neid üldse ning kui söön liha või kala, siis reeglina mingi salatiga," tõi ta välja.