Valgepesu ehk whitewashing on see, kui valgenahaline näitleja mängib ajalooliselt rassilisse vähemusgruppi kuuluvat tegelast. Ja just selles praegu ka uue Kleopatra tegijaid süüdistatakse, kirjutab BBC.

Nii mitmedki kriitikud ütlevad, et Egiptuse valitseja roll oleks pidanud saama, kas araabia või aafrika päritolu näitlejale.

Kleopatra on Antiik-Kreeka valitsejate perekonna, Ptolemaiose järetulija. Ta sündis Egiptuses 69 eKr ning on tuntud kui Antiik-Egiptuse kuningriigi valitseja.

Skandaal Gal Gadoti palkamise üle on taas käivitanud diskussiooni, kus arutatakse, kas näitlejad peaksid mängima karaktereid, mis on etniliselt teistsugused nendele endale.

Aafrika teemadel kirjutav James Hall sõnas sotsiaalmeedias, et filmitegijad peaksid palkama ükskõik, mis rassist aafriklasest näitleja. USA kirjanik Morgan Jenkins leiab, et Kleopatrat peaks mängima keegi, kes on tumedam kui pruun paberikott, sest see on ajalooliselt täpsem.

"Gal Gadot on suurepärane näitleja, aga valida saab terve hulga Põhja-Aafrika näitlejate vahel. Lõpetage minu kultuuri valgepesu!" kirjutas järjekordne pahane kriitik Twitterisse.

Üks teine sotsiaalmeedias kasutaja leiab, et Kleopatra oli rohkem kreeklane või makedoonlane kui araablane või aafriklane.

Mitmed Gal Gadot puudutav kriitika võtab oma argumendid tänapäevast, kuid antiikne Lähis-Ida ei vasta nendele normidele. Kleopatra oli troonil pikal enne kristluse teket ja selle levikut ning sajandeid enne, kui araablased vallutasid Põhja-Aafrika.

Kleopatra, kes sarnaneb tänapäevastele vahemererahvastele, ümber on ka teised ekslikud arusaamad. Teda kujutatakse pidevalt võrgutajana, kelle ümber on maagiline salapära. See on aga tulnud mitmetest ladinakeelsetest luuletustest, mis on kirjutatud aastaid pärast tema surma.

Briti ajaloolane Mary Beard sõnab, et Kleopatra kohta käiv info pärineb tihti ebausaldusväärsetest allikatest ning reaalsuses on tema kohta teada niivõrd vähe, et tänapäeval oleks ta pigem "kuninganna ilma näota".