Kuigi tehniliselt võttes saab valimistel anda oma hääle ükskõik, missugusele kandidaadile, siis aastakümnete pikkune kogemus on näidanud, et USA president valitakse kas vabariiklaste või demokraatide seast.

2016. aastal olid kandidaatideks vabariiklastest Donald Trump ja demokraatidest Hillary Clinton. Need, kes USA valimisi ei jälgi, siis nendele teadmiseks, et oma hääle sai anda ka liberaalpartei kandidaadile Gary Johnsonile, roheliste Jill Steinile, konstitutsiooniparteist Darrell Castle'ile ja iseseisvale kandidaadile Evan McMullin.

Nagu me teame, siis 2016. aastal võidutses Donald Trump, kes asendas ovaalkabinetis demokraatide Barack Obamat.

Ka tänavusel valimistel saab valimiskontoris oma hääle anda teistele peale valitseva presidendi Trumpi ning demokraatide kandidaadi Joe Bideni. Liberaalide partei kandidaat on sel korral Jo Jorgensen ja roheliste kandidaat Howie Hawkins. Nii mitmeski osariigis on kandidaatidena esindatud ka mitmete väiksemate parteide esindajad ja iseseisvad kandidaadid, nende seas räppar Kanye West ning kirjanik Gloria La Riva.

Los Angeleses elav muusikamänedžer Renee Meriste sõnas Retro FM hommikuprogrammis Rauno Märksile, et California elanikele saadeti ümbrikud hääletamisvõimalusega koju. Kui Renee ise eelistab valimisjaoskonda kohale minna ja seal hääl anda, siis kasutas kodus hääletamise võimalust tema abikaasa ning endine Vanilla Ninja laulja Maarja Meriste-Kivi.

Kroonika võttis Maarjaga ühendust ning uuris, kellele ja miks talle oma hääle andis. "Presidendiks haaletasin Howie Hawkins’i, kes on Roheliste Parteis. Olen aastaid olnud põhimotteliselt USA-s valitsenud kahe parteilise dominatsiooni vastane. Ei arva, et Biden ega Trump kumbki oleks ideaalne kandidaat," vastas Maarja ning ütles, et sai hääletamisel kaasa lüüa, kuna on USA kodanik.