Jean-Claude Van Damme sündis Belgias Brüsseli lähedal ja eks sellest tuli ka tema hilisem hüüdnimi The Muscles from Brussels. Sünnijärgselt sai poiss nimeks Jean-Claude Francois Van Varenberg, sest tema vanemad olid Eugene ja Eliana Van Varenberg. Paradoksaalsel kombel oli maailma ekraanide ühe tuntuma löömamehe isa lillepoe omanik, kes armastas lilli ja tegi imeilusaid lilleseadeid.

Kümneaastaselt läks Jean-Claude karatetrenni. Ametlikes biograafiates kirjutatakse, et kuna väikest kasvu kõhetu poisike oli nõrguke ja klassikaaslased narrisid teda, siis viis isa ta käekõrval võitluskunstide trenni, kus temast kasvas ennekuulmatu vägilane. Pigem tundub tõenäolisem variant, et poiss ei viitsinud õppida, ilmselt polnud ka vaimsed võimed eriti hiilgavad, tegi pahandust ja isa vedas ta trenni, et las rahmeldab ennast õhtuks tühjaks. Trennivärk sobis poisile hästi. Paral­leel­selt hakkas Jean-Claude tegelema ka kulturismiga. Et komplekt täielik saaks, käis veel balletikursustel. Tal oli kindlasti annet kõige füüsilise ja eriti võitluskunstide peale. 1978. aastal krooniti Jean-Claude kulturismis Mr. Belgiumi tiitliga. Paralleelselt sai ta musta vöö Shōtōkan-karates ja tuli sel alal Euroopa meistriks. Kusjuures sporti tegi ja võistles ka rahvusvahelistel võistlustel ta Van Varenbergi nime all. Hiljem, kaamerate ees sai ta lihtsama ja meeldejäävama nime Van Damme, mis olevat olnud ühe noorpõlve tuttava perekonnanimi. See on flaamide hulgas üsna levinud nimi.

Chuck Norris ulatas abikäe

1982. aastal võttis Jean-Claude kaasa oma lapsepõlvesõbra Michel Qissi, samuti pühendunud võitluskunstide austaja – teda on näha ka hilisemates Van Damme filmides –, ja noormehed läksid Ameerikat vallutama. Start läks väga visalt. Van Dammel õnnestus alguses kickpoksis paar ametlikku kohtumist pidada, kuid siis läks elu raskemaks.

"Kui Ameerikasse tulin, siis olin Los Angeleses alguses kodutu, nälgisin ja magasin tänaval," on hilisem miljonär meenutanud. Kolme aasta jooksul töötas ta autojuhi, uksehoidja ja jõusaali treenerina. Aga eks ta hoidis ennast vormis ja kui ta sattus Chuck Norrise naise klubisse šveitseriks, jäi ta vanemale võitluskunstide staarile silma. Nii kirjutatakse, aga ju ikka need jõujuurikad üksteist ka ilma abikaasa abita teavad ja jälgivad. Kakskümmend aastat vanem Norris oli selleks ajaks juba suur staar, "Walker, Texase korravalvur" meenub kindlasti ka paljudele Eesti parimas eas mehepoegadele.

MUSKLIS PENSIONIEELIK telesarjas "Jean-Claude Van Johnson".

Chuck aitas noort kolleegi. Kõigepealt võeti Van Damme filmitööstusesse kaskadöörina. Siis sai ta märulifilmides paar pisiosa. Seejärel paistis silmapiiril juba midagi palju enamat. Van Damme palgati 1987. aastal linastunud "Kiskja" ("The Predator") filmi, et ta kehastaks tulnukast koletist. Esialgu tunduski, et filmist kujuneb Van Damme ja Schwar­ze­neggeri vastasseisu kujutav märul. Kuid siis hakkasid probleemid kostüümiga, see ei andnud liikuvale ja osavale belglasele piisavalt liikumisruumi, "paha" tegelase kontseptsioon mängiti ümber ja "kiskjat" pandi mängima 1,78 meetrit pika Jean-Claude´i asemel hoopis hiiglasekasvu (2,20) Kevin Peter Hall. Sedapuhku Van Dammel ei vedanud, sest algajale oleks olnud suur au ja reklaam esineda koos selle aja märulifilmide suurima staari Arnold Schwarze­neggeriga.

Tõeline rahamasin

"Kiskjast" sai üks tänaseni populaarne põnevusfilm. Kuid Van Damme oli juba mänginud filmis "Veresport" ("Blood­sport", 1988), mida monteeriti ja putitati tükk aega ning saadeti siis kõigepealt Aasia kinodesse. Aasias, kus elab väga suur osa maakera inimkonnast, on võitluskunstid traditsiooniliselt au sees ja löömafilmid samamoodi. Väikese eelarvega tehtud "Veresport" sai sammhaaval populaarseks ja ka Ameerikas leidus sellele oma publik. Film tehti valmis 1,5 miljoni dollari eest ja tõi sisse vähemalt 30 miljonit. Ameerika produtsendid said aru, et see kõva aktsendiga eurooplane võib neile ekraanil päris kena kopika kokku lüüa. Hiljem on ameeriklased meedias pajatanud tema firmamärkidest – suurepärasest spagaadist ja "belgia aktsendist". Ta ise on ühes intervjuus öelnud, et õppis inglise keelt rääkima väikese poisina "Ränirahnude" multikaid vaadates. Hiljem on avalikkuses ikka meenutatud ka produtsentide ja režissööride palvet stsenaristidele – et temale kirjutage nii vähe teksti kui võimalik.

"Los Angeleses olin kodutu, nälgisin ja magasin tänaval."

Van Damme järgnevad filmid olid järjest kasvava eelarvega märulid: "Küborg", "Kikkpoksija", "Lõvisüda", "Universaalne sõdur", "Ajapolitseinik" ja veel terve hulk samasuguseid möllufilme. Kui Van Damme juba sadulasse sai, siis mõningaste kõikumistega on ta selle märulihobuse seljas püsinud tänaseni. Ta võib julgelt rinna kummi lüüa ja intervjuudes öelda, et tema on üks maa­ilma populaarsemaid märulistaare.

Liiderlik abielumees

Jean-Claude Van Damme on abiellunud viiel korral. Seal on küll üks knihv sees, aga selleni veel jõuame. Noore mehena, küll sportlasena juba palju saavutanud, aga muul alal alles uustulnukana kohtus ta Venetsueelast pärit tulise kaunitari Maria Rodrigueziga. Nad abiellusid 1984. aastal, aga tagantjärele hinnates sai sellest üks prooviabielu, sest juba järgmisel aastal nad lahutasid.

Järgmine katse läks veel kiiremini lörri – Jean-Claude Van Damme ja Cynthia Derderian abiellusid 1986. aastal, et juba kolme kuu pärast lahutada. Kuid siis kohtus Van Damme naisega, kes talle ilmselt nii füüsiliselt ja vaimselt kui ka hingeliselt sobis. USAs sündinud Gladys Portugues oli samuti noorena tegelenud kulturismiga, ta oli jõudnud naiste professionaalse body­building'u-maailma esivõistlustel Ms. Olympia kümne parema hulka.

Kes Soome televisiooni ja meediat jälgivad, teavad, et neil on üks kuulus naine Ritva "Kike" Elomaa, kes korra ka Ms. Olympia ära võitis ja hiljem Soome parlamenti jõudis. Seal maal väga populaarne daam.

TEIST KORDA ABIELUS Jean-Claude Van Damme ja Gladys Portugues.

Gladys Portugues sai tänu oma edule väikestviisi ka modellinduses ja filmimaailmas kaasa teha. Kuid hilisemas elus töötas ta (kui töötama pidi) fit­ness'i-treenerina. Jean-Claude ja Gladys said kaks last, Kristopheri ja Bianca. Siis aga algas Jean-Claude Van Damme tõus filmilinal. Märulikangelasele tehti nii tööalaseid kui isiklikke pakkumisi järjest rohkem ja lihtne mees, nagu ta ju olemuselt tegelikult on, ei suutnud kiusatustele vastu panna. Gladys on aga konkreetne ja tugev naine, tema ei kavatsenudki abikaasa ringitõmbamist koduperenaisena taluda. 1993. aastal paar lahutas ja lapsed jäid naisele.

Juba järgmisel aastal abiellus Jean-Claude neljandat korda, sedapuhku oli väljavalituks näitlejanna Darcy LaPier. Kuid aasta pärast, kui naine oli rase, läks seegi abielu lõhki.

Ajakiri Hello! kirjutas omal ajal, et filmi "Tänavavõitleja" ("Street Fighter") võtetel kohtas Jean-Claude popstaari ja näitlejannat Kylie Minogue´i. Pisike Kylie (pikkus 1,52) võrgutas Jean-Clau­de´i ära ja see jooksis naise juurest minema. Pikemat armulugu kahe staari vahel ei tulnud. Tegelikult tuli see lugu avalikkuse ette hoopis hiljem, omal ajal jäi Jean-Claude vahele muude ringitõmbamistega. Kui küna oli jälle lõhki, otsis macho-mees üles oma varasema abikaasa ja kahe esimese lapse ema Gladyse. Kindel ja ära proovitud värk tundus Jean-Claude'ile meeldivat ja 1999. aastal abiellus ta viiendat korda ja teist korda Gladys Portuguesiga. Nad elavad koos tänaseni, kuigi paaril korral on meedia kirjutanud nende peatsest lahkuminekust. Ikka ja jälle on nad oma lahkarvamustest üle saanud. Mõni mees peab kõvasti järele proovima, enne kui aru saab, kes see õige on.

Pensionieelik, aga heas vormis

Jean-Claude'i ja Gladyse poeg, sünninimega Kristopher Julien Van Varenberg, kes valis samuti Van Damme nime, on proovinud õnne kaamerate ees, aga hoolimata isa tublist toetusest jäänud ikkagi pisiosade tasemele. Tütar, viimase nimevariandiga Bianca Brigitte VanDamme, on astunud isa-ema jälgedesse – teinud nooruses tublisti võitlus­sporti ja seejärel proovinud õnne filminduses. Seni pole suurt edu tulnud, aga ta proovib edasi.

"Jumal andis mulle suurepärase keha."

Märulistaari üks viimaste aegade menu­kamaid esinemisi on aga hoopis Volvo veoautode reklaam. 2013. aastal linastunud klipis teeb 53aastane Van Damme kahe tagurpidi liikuva Volvo FM veoauto vahel täiusliku spagaadi. Tont seda teab, palju seal ehtsat ja palju reklaamimaailmale omast trikitamist oli. Seda vana reklaami vaadatakse internetis tänaseni. Iseasi, kas keegi nüüd selle reklaami pärast endale Volvo veoauto ostab, aga Jean-Claude mõjub seal väga efektselt.

Van Damme on öelnud: "Jumal andis mulle suurepärase keha ja minu ülesanne on kohelda seda nagu templit." 18. oktoobril tähistas ta oma 60 aasta juubelit. Kui vaadata tema hiljutisi poseerimisi ja napis riietuses fotosid, siis väga paljud nooremad mehed võiksid tunda koledat kadedust, kui heas vormis pensionieale lähenev Jean-Claude välja paistab. Puhas muskel!