Möödunud nädalal tegi heategevussaate “Kodutunne” saatejuht Anneli Lahe sotsiaalmeediasse postituse, kus rääkis, et “Hingesoojus” aitas oma saates Tobrelutsude pere, kellega “Kodutunne” suhelnud oli ja aidata tahtis. Sellest tekkis diskussioon, kas Kanal 2 uus heategevussaade lööb “Kodutundelt” abivajajaid üle.

“Kodutunde” produtsent Kristi Loigo on ju ka varasemalt viidanud, et Heveli Veersalu, kes juhib “Hingesoojust” annab uuele saatele siseinfot Loigo saate kohta. Sealhulgas edsatavat ka saatesse kirjutavate perede e-kirjade sisu.

“Hingesoojuse” produtsent Katrin Lust lükkab tagasi süüdistuse, mille järgi tema saade läheneb abivajajatele, esitades end hoopis “Kodutundena”. “Ei vasta absoluutselt. Tegu on täieliku laimuga. Miks peaks? Ekraanil jookseb ju “Hingesoojus”. Mis loogika meil laseks nii käituda? Olen neist alusetutest süüdistustest väsinud,” ütles Lust.

Ta lisas: “Terve suve on ilmunud lood, et teen uut saadet “Hingesoojus”. Miks ma peaksin end tutvustama “Kodutunde” saatena, kui ükskõik millises linnas või külakeses astutakse mulle ligi ja teatakse “Hingesoojusest”. Terve postkast on täis kirju, mida alustatakse sõnadega “armas Hingesoojuse meeskond”. Miks ma pean vastama mingisugustele valedele Kroonika vahendusel ja selgitama päevast päeva midagi, mis ei vasta tõele,” selgitas Katrin Lust.

Produtsent sõnas, et lisasüüdistuste vältimiseks on ta kasutusele võtnud uued meetmed. “Kuna Kristi Loigo käsitleb abivajajaid, kes on kunagi tema poole pöördunud (olgu aasta või kaks või kolm tagasi) “enda omadena”, siis olen viimasel ajal abivajajatelt, kes meie poole pöördunud, lausa küsinud seda, kas neil on “Kodutundega” kokkupuude kunagi olnud. Kui jah, siis olen nad pannud nimekirja lõppu, et vältida lõputuid süüdistusi,” rääkis Lust.

See aga viib olukorrani, kus nii mitmedki pered, kes abi vajavad, jäävad sellest ilma. “Samas on mul nendest peredest kahju, et nad ei saa meie saates osaleda, sest see on kellegi meelest vale ja peavad oma perega edasi kannatama oma kesistes tingimustes,” tõi Lust välja.

Abi vajavate perede “ülelöömist” kirjeldas ka Kristi Loigo, öeldes, et Lust plaanis seda teha ühe perega Verioralt. Selle saavutamiseks käis ta ka pere 10-aastase lapsega lõunal ning postitas pildi ka sotsiaalmeediasse (pilt praeguseks eemaldatud). Loigo paneb siinkohal sõnad suhu last kasvatavale vanaemale.

Süüdistus: Lust meelitas last

Loigo kirjeldab: “Kui “Hingesoojuse” saade käis Verioral saadet tegemas, siis käisid ärritamas “Kodutunde” poolt väljavalitud perekonda, kutsusid 10-aastase lapse vaatama, et “tule, ma näitan kui ilusaks me naabermaja kodu tegime”. Katrin Lust võttis ilma lapsevanema nõusolekuta 10 aastase tüdruku oma auto peale ja viis ta 13 km kaugusele pitsat sööma, et “vaata kui hea tädi ma olen, viin su kohvikusse sööma, kus sa kunagi käinud ei ole”. Peab igapäevaselt kirjavahetust lapsega ja sõna otseses mõttes ärritab last."

Ta lisas: “Niimoodi käituda saavad ainult südametud inimesed, kes pole kokku puutunud ega tea kuidas inimestega tegelikkuses käitutakse. Väga nukker ja täiesti õigusvastane on alaealine laps võtta oma auto peale, teda meelitades heade asjadega.”

Katrin Lust aga räägib teist juttu. “See ei vasta tõele. Laps helistas minu juuresolekul (tunnistajaid on veel) vanaemale, kes oli tol hetkel põllu peal tööl ja küsis luba, kas ta võib minuga Räpinasse sööma tulla. Vanaema andis nôusoleku ja palus lapsel panna selga viisakad riided,” rääkis Lust.

“Ma ei viiks last mitte kunagi ilma vanema loata 15 km kaugusele Räpinasse. Hiljem viisin lapse isiklikult koju ja rääkisin vanaemaga veel juttu. Ostsime lapsele riideid ja ta sõi pizzat. Mul on väga kahju kui heategemise niimoodi tasutakse. Tulevikus ei julge vist enam kedagi aidata,” lisas Lust.

Tüdruku vanaema kinnitas hiljem ka ise Kroonikale, et andis lapsele loa Katrin Lustiga kaasa minemiseks.