Suunamudija ja youtuber Victoria Villig on omal alal juba nii edukas, et võib aastaga koguda enda pangakontole viiekohalise summa. Kui tänavune aprill eriolukorra tõttu välja arvata, on Victoriale jagunud erinevaid töid ja tegemisi nii palju, et päris oma vaba aega on nappinud. „Aga ma olen alati väga töökas olnud ja töökohustusi täitnud ka puhkusereisidel. Nagu mu isa, kellel on pidevalt ka kodus sülearvuti ees lahti või mõni tähtis ärikõne pooleli.”

PLANEET VICI Victoria on just niisama elust pulbitsev kui siin pildil. Ta on oma tervisliku eluviisiga eeskujuks paljudele ning käib ja annab üle Eesti loenguid, kuidas saada edukaks suunamudijaks.

Just isa oli see, kes seitse aastat tagasi Victoriale juutuuberite maailma tutvustas ning tema esimese video Youtube keskkonda üles laadis. „See seisis seal umbes aasta, kuni tegin koos sõbrannadega oma kanali High5. Kuna olin kõige aktiivsem ja entusiastlikum ning teiste huvi hakkas vaikselt kaduma, otsustasin üksi jätkata. Individuaalne kanal sai aga korralikult hoo sisse,” räägib Victoria enda youtuber'i-karjääri algusest.

Plahvatus toimus 2016. aasta sügisel, kui ta sai oma peakanalile “Victoria Villig” kümne kuuga ligi 10 000 uut jälgijat ning üha rohkem hakkas tulema ka koostööpakkumisi. Kokku on neiul praegu neli kanalit: Victoria Villig, Planeet Vicky, YouChikid ja podcast Kirsitšilli. Kõige rohkem jälgijaid on kõige esimesel kanalil “Victoria Villig”, millega ta aga enam nii aktiivselt ei tegelegi. Põhifookus on hoopis vlogikanalil “Planeet Vicky”. Algul võttis Victoria vastu nii mõnegi pakkumise vastu seepärast, et see oli tulus. „Kuigi oma põhimõtetega vastuolus pole ma kunagi midagi reklaaminud. Näiteks olen täiskarsklane, seega ma ei reklaami mitte kunagi alkohoolseid jooke,” toob Victoria näite. Tema põhiteemaks on tervislik ja aktiivne elustiil, mis väljendub retseptide ja treeningute kajastamises.

MAINE ON OLULINE Martin jälgib alati, mis sõnumi ja tooniga lugusid Victoriast kirjutatakse ning millist sisu tütar oma jälgijatega jagab. Ta on ka tütart manitsenud olema meediaga pigem ettevaatlik.

Victoria on mõelnud anda välja suisa oma kokaraamatu, sest peab end osavaks tervislike toitude valmistamises: "Mõtteid on palju ja tahaks aina midagi uut katsetada, et seda ka jälgijatega jagada." Siinkohal toob Victoria välja oma iseloomu eripära: " Olen üsna püsimatu ja alati vaheldust otsiv. Näiteks olen treeningutes ära proovinud kõik alates rahvatantsust ja ratsutamisest kuni kergejõustiku ja jalgpallini välja, et leida see päris oma suund. Kui mulle miski ei meeldi, siis tüdinen sellest kiiresti ja hakkan otsima alternatiive.” Ta leiab, et kärsitus on teisalt ka hea, sest paneb pidevalt otsima uusi väljakutseid ja ennast arendama. Youtuber'i ja suunamudija töö on talle seni pakkunud piisavalt väljakutseid ja vaheldusrikkust, nii et ta ei kibele praegu alternatiive otsima. Ta on rahul, kui saab olla iseenda peremees ega sõltu teistest.

Tavaline keskklassi pere

Victoria leiab, et erinevalt eelarvamustest pole raha ja kuulsus teda kuidagi muutnud: "Paljud arvavad, et suunamudija on maast madalast glamuurset elu elanud ja saanud endale kõike lubada, kuid see pole nii. Me oleme olnud täiesti tavaline keskklassi pere, kes elab linna ääres oma väikeses majas ja käib kaks-kolm korda aastas reisimas. Ja see pole muutunud ka nüüd, kus nii mina kui ka mu isa oleme edukamaks saanud ja teoorias võiksime endale rohkem lubada.”

VANEMAD Isa Martin ja ema Mari-Liis on alati Victoriale nõuga abiks olnud ning kannustanud teda püüdlema üha suuremate eesmärkide poole.

Ta ütleb, et paberil küll miljonäri staatuses isa Martin on jätkuvalt rahaga ümber käies väga askeetlik. Kui reisitakse, siis valitakse nn roadtrip ning teel olles peatutakse soodsates motellides, mitte viietärnihotellides. Kunagi ei lennata äriklassis ega sööda hirmkallites restoranides. „Asjade usku pole mu vanemad kunagi olnud, pigem olen mina see, kes on ilusaid asju soovinud. Nemad on alati panustanud kogemuste ja elamuste kogumisse, mis on tõesti reisimises väljendunud. Näiteks oleme käinud Ameerikas, Aafrikas ja Austraalias, ning see on andnud hindamatuid mälestusi.”

Ka taskuraha saamisel olid Victorial kunagi ranged reeglid, krooniajal sai ta 25 krooni nädalas, hiljem anti talle kuuks ajaks teatud summa, millega tuli hakkama saada. „See oli isa viis mind õpetada majandama ja arvestama. Ja kui mul oli vaja uut mobiiltelefoni, siis pandi alati eelarve paika, mille väärtuses pidin midagi välja valima, mitte ei saanud ükskõik millist nutiseadet,” toob Victoria näite, kuidas priiskamisest on asi olnud kaugel. Victoria tahtis väga saada iPhone’i, kuid isa antud toetusest ei piisanud isegi kasutatud iPhone’i ostmiseks, seega tuli Victorial ise raha juurde koguda, et ihaldatud telefon lõpuks saada.

TAHAB OLLA ISE Victoriat on viimasel ajal väga häirinud, et talle viidatakse kui Martin Villigu tütrele, kuigi ta ise oli oma jälgijate jaoks ammu enne isa firma Bolti läbimurret tuntud ja edukas.
KÕIGI PILKUDE ALL Victoria on harjunud kuulsusega, mis käib tema ametiga kaasas. vahel on tulnud ka hetki, mis on ebamugavad. "Kord pildistas üks jälgija mind unise peaga varahommikul kui ootasin bussipeatuses bussi. Lihtsalt võttis mobiili ja klõpsis, teades, et näen üsna närtsinud välja."

Victoria ei pea end laristajaks. Ta saab endale täna küll vajadusel kõike lubada, aga pigem kogub raha arvele, et kunagi oma õpingute eest tasuda. Isa miljonitele ta lootma ei jää. „Ka selles osas on isa väga kaalutletud. Ta tahab, et ma ikka põhjendaksin, miks on vaja nii kalleid õpinguid välismaal. Olen seega arvestanud, et pean võib-olla enamiku õppetasust ise maksma ja need pole sugugi väikesed summad. Sest soov on minna välismaale filmikunsti õppima, spetsialiseerudes just montaažile,” räägib tegus Victoria oma tulevikuplaanidest. Ameerika ülikoolide õppemaksud ulatuvad isegi kuni saja tuhande euroni aastas, seetõttu uurib Victoria ka võimalusi stipendiumi taotlemiseks.

Seni on Victoria kõik ise õppinud, alates filmimisest kuni montaažini välja. „YouTube’i õpetustest on olnud kõige rohkem kasu. Kui lähen isa juurde lausega, mis algab “Ma ei oska / ma ei saa...”, siis tema vastab alati suhtumisega “Kuidas saab?”. Ta on veendunud, et tänapäeval on nii palju informatsiooni ja võimalusi, et iga asja saab ise selgeks õppida interneti vahendusel. Ka mina olen peamiselt kõik omast kogemusest õppinud ja usun, et olen juba päris kaugele arenenud omas valdkonnas,” sõnab Victoria.

Ähvardati elu võtmisega

Suureks abiks on ka kaaslane Andreas Ait (21), kes vajadusel istub kaamera taga, aitab Victorial asju tassida, teeb Instagrami pilte ning kui vaja, siis mängib ka taksojuhti, et Victoriat teise Eesti otsa koolitustele sõidutada. „Heas mõttes olen teda, jah, ära kasutanud. Mul on väga vedanud, et teine pool mõistab ja toetab minu tööd. Ja ega ta polegi teist Victoriat tundnud, vaid ikka ainult sisulooja ja youtuber Victoriat.” Kõige populaarsemad Instagrami postitused on olnud just eraelulised, kus Victoria näitab oma kaaslast. Teine klikimagnet on bikiinipildid. Tagasiside on valdavalt positiivne, aga ette on tulnud ka kiusamist.

KALLIMAGA Andreas pole Victoriale mitte üksnes armastatu vaid ka hindamatu abiline tema sisulooja töös. Noormees aitab Victoriat nii filmimisel kui pilditamisel. Andres on harjunud, et suur osa nende ühisest elust ja tegemistest on avalik.

Victoria toob ühe drastilisema näite: ”Aasta tagasi panin Instagrami üles foto, kus valgus langes veidi kummaliselt, ja siis hakkas tulema, et näen mehelik välja, et mul on üldse meessuguelundid. See terror kestis pea pool aastat, kui seda pilti mulle meelde tuletati. Ma ei võtnud seda väga südamesse, aga pika peale hakkas ära tüütama.” Teinekord heideti Victoriale ette tema kehva viisipidamist, kui Victoria tähistas 25 000 jälgija täitumist YouTube’is muusikavideoga, kus laulis. „Tean, et ma pole suurem asi laulja, seega panustasin just video visuaalse poole peale. Tagasiside oli päris karm. Öeldi, et pane end põlema, sure ära jne,” meenutab Victoria. Konstruktiivse kriitikaga proovib ta ikka arvestada, kuigi iga soovituse peale sisu muutma ei hakka. Ta on enesekindel oma videote osas ning teab, mida ka jälgijad temalt näha soovivad.

MOEFÄNN Victoriat on alati paelunud mood. Teismelisena osales ta Montoni konkursil ja disainis poistepüksid, mis jõudsid ka müüki. Ka täna meeldib neiule stiilidega mängida.
Praegu on Eesti üks tuntumaid noori sisuloojaid oma eluga väga rahul ja usub, et käib valitud rada veel kindlasti mõned head aastad. Ta loodab, et varsti räägitakse temast jälle kui Victoria Villigust, mitte kui Martin Villigu tütrest - see häirivat nii teda kui ta isa. „Muidugi oleme me isa ja tütar ja meie nimesid põimitakse tihti kokku. Seepärast vajadusel kooskõlastan temaga oma videote ja postituste sisu, et mitte heita halba varju isale, ja tema hoiab end minu tegemistega kursis. Kuid tõde on see, et mina olin oma jälgijate jaoks ammu enne seda tegija, kui mu isa ja onu firma edukaks ja kuulsaks sai,” põhjendab Victoria, miks ta tahab olla tema ise ja mitte üksnes oma tuntud isa tütar.