Teatrid on ühed sellised, kes peavad enda töötajate ja külastajate ohutuse tagamiseks valitsuse regulatsioone jälgima hakkama ning garanteerima teatud nõuete täitmist.

Rakvere teatri juhataja Velvo Väli sõnas, et küsimuste vastamise hetkeks pole veel ühtegi ametlikku korraldust juriidiliselt vormistatud. Meediast on läbi käinud maskikandmise kohustus, aga samuti vastandlik info, et see on esialgu soovituslik.

"Selles valguses on täna vara vastata, kuidas me seda kontrollime. Samuti on segased korraldajate õigused inimesi kohustada ja keelata," ütles Väli.

Kuigi Rakvere teatri sõnul pole maskikandmine veel kohustuslik, siis on külastajatele jagatud mitmes kanalis informatsiooni, et nad võiksid maski kanda. Teatrimaja kasutab kõiki regulatsioonidest tulenevaid soovitusi muutmaks kõigile turvaliseks etenduste külastusi.

"Desinfitseerime, õhutame, hajutame, informeerime publikut nii visuaalselt kui ka kõlaritest enne etendust ja etenduse järgselt. Info on meie kodulehel ja uute tingimuste kehtestamisel informeerime emailiga ka piletiostjaid. Meie teenindajad kannavad visiire. Müüme etenduspaikades soovijatele maske. Me korjame publiku kontakte, et vajadusel neid teavitada, kui etendusel viibis nakatunu," kirjeldas Väli.

Ta lisas, et olukorra muutudes kohandatakse tegevused vajadusel ümber.

Draamateatri kommunikatsioonijuht Tanel Tomson sõnas, et nende teater on juba enne koroonaviiruse puhangut rakendanud mitmeid ettevaatusabinõusid. Ta selgitas, et teatrikülastajaid juba teatri uksel rohkem hajutada, on avatud teine sissepääs vestibüülist alla publiku garderoobi.

"Teatri parketisaalis on avatud lisakohvik, ka oleme soovitanud publikul kohviku laua vaheajaks ette tellida, nii saab vältida järjekorras seismist ning kontakte teenindajate ja teiste teatrikülastajatega. Kui etendused suures ja väikses saalis lõppevad ühel ajal, siis palume väikese saali publikul mõne minuti kohtadel oodata, et garderoobile lähemal paikneva suure saali publik saaks majast väljuda," tõi Tomson välja.

"Mis maskidesse puutub, siis publikuteenindajad jagavad näomaske tasuta kõigile, kes on teatrisse tulles selle kaasa võtta unustanud. Mida päeva edasi, seda vähem selliseid teatrikülastajaid on. Publikuteenindajad on loomulikult ka need, kes märkavad võimalikke publiku seas maskita liikuvaid inimesi, paluvad maski ette panna või kui seda kaasas pole, annavad maski," selgitas Tomson.

Tallinna Linnateatri turundusjuht Margus Küppar ootab nende teater juba 5. novembrist alates külastajatelt maski kandmist. See otsus tulenes otseselt Tallinna Linnapea käskkirjast. Ühtlasi eraldas Kultuuriamet Tallinna Linnateatrile 14 000 ühekordset näomaski ja kõik teatri külastajad saavad vajadusel omale kaitsemaski teatri poolt ja tasuta. Maske jagavad publikuteeindajad enne etenduse algust kohapeal. Neid jätkub kõikide teatrikülastajate jaoks vähemalt aasta lõpuni.

Neile, kes ei soovi maski kanda, on teater pakkunud ka võimalust kuni 15. novembrini oma teatripilet teatrile tagasi müüa. Kellel maski kandmine on takistatud meditsiinilistel põhjustel, võivad teatrit külastada ilma maskita.

"Meie senine kogemus kinnitab, et Linnateatri publik on äärmiselt arukas ja mõistev ning loodetavasti elame need keerulised ajad üheskoos kenasti üle," sõnas Küppar kiitvalt.

Küppar lisas, et hetkel on töötajate ja külastajate kaitseks etendustegevuse peatatud, kuna 5. novembril sai üks nende näitleja Covid-19 diagnoosi ning teater suunas karantiini kõik temaga eelnevatel päevadel kokku puutunud kolleegid. Etendustegevus taastub 13. novembril, kui on selgunud isoleeritud kolleegide kordustestide tulemused ja kõik on jätkuvalt terved.

"Ühe olulise meetmena tooksin välja selle, et teater kogub publikult kontaktandmeid ja kui selgub, et etendusel on viibinud nakatunud isik, saame publikut sellest operatiivselt teavitada," ütles Küppar.

Linnateatri publikuteenindajad kannavad kaitsevisiire ja kummikindaid, publikut kraaditakse enne sisenemist, kõikidele külastajatele on tagatud tasuta kaitsemask. Oma personali tervist kontrollitakse hoolikalt ja kui on oht publiku tervisele, jäetakse etendused ära. Enne etendust haigestunud teatrikülastajatele võimaldatakse pileti ümbervahetamist.

Vanemuise teatri kommunikatsioonijuht Kertu Tombaks sõnas, et nemad ootavad kultuuriministeeriumist täpsemaid juhiseid, kuid praegu kehtivate suuniste järgi kedagi maski kandma kohustada ei saa. "See on vabatahtlik ning eesmärgiga kaitsta iseennast ja teisi. Saame vaid tungivalt paluda," ütles Tombak.

Vanemuises suunavad publikuteenindajad maskita inimesi teatri kassasse, kust on võimalik toetada endale mask. Maske kannavad ka publikuteenindajad.

Vanemuise teatris on juba varasemalt olnud maski kandmine soovituslik ning sellest ollakse teavitanud publikut võimalikes infokanalites nagu koduleht, siseekraanid, paberil infokandjad. Lisaks maski kandmisele, tuleb teatris hoida distantsi ning pesta või desinfitseerida käsi. Etenduse lõppedes palutakse saalist väljuda hajutatult publikuteenindaja juhendamisel.

"Reeglitest kinnipidamine on vajalik selleks, et saaksime jätkuvalt teatrid avatuna hoida," ütles Tombak lõpetuseks.