“Don’t Play the Fool” (tõlkes “Ära mängi lolli”) on tempokas protestihümn. Loos väljendub Poola naiste hääl maailmas, mida proovitakse hetkel alla suruda Poola valitsuse poolt. Loo on produtseerinud andekas Ungari produtsent Zsüd, kelle muusikale on iseloomulik elektrooniline filmilik helikeel, milles on tunda mõjutusi popmuusikast. Lüürika on kirjutanud Poola laulja, laulukirjutaja, aktivist Karo Glazer, kes elab Londonis ning on Poolas armastatud oma energiliste esinemiste ning aktiivse tegevusega just naiste õiguste osas, kust on tulnud talle hüüdnimi #LadyDynamite.

“Kui ma kirjutasin neid sõnu, siis olid mu mõtted praegusel situatsioonil, mis Poolas aset leiab. Ma teadsin, et ma pean kirjutama võimsad sõnad, mis inspireeriksid inimesi jätkama võitlust oma õiguste eest. Inimesed Poolas nimetavad seda sõjaks ning kahjuks ma pean sellega nõustuma. Kuid ma olen väga uhke ja tänulik, et inimesed on tänaval ning väljendavad oma pahameelt. Poola naised jätavad just nüüd – siin ja praegu, Poola ajalukku oma jälje. Nad võitlevad ja nad võidavad. See lugu on üks tähtsamaid lugusid, mille ma olen kunagi kirjutanud ja on pühendatud kõikidele kangelastele,’’ kommenteerib loo autor Poola päritolu Karo Glazer.

“Ma leian, et artistina ja üleüldse aktiivse kodanikuna on oluline kaasa rääkida asjades, mis on meile olulised ning südamelähedased. Kui Karo need sõnad kirjutas, saime kõik kohe ühiselt aru, kust see tuli, mida see kõik tähendab ning moodustuski lõplik tervik ja valmis lugu “Don’t Play the Fool”. Kuigi me ei saa füüsiliselt olla nendega linnatänavatel, siis vaimupildis seisame käsikäes kõikide Poola naistega, kes võitlevad enda inimõiguste eest. Abordi illegaalseks tegemine ei kaota seda ära, vaid teeb selle lihtsalt ebaturvalisemaks,” täpsustab projekti mänedžer Britt Randma.

Eastern European Music Academy on Ukraina ekspordi kontori poolt loodud initsiatiiv, mis viis kokku 50 õpilast erinevatest Ida-Euroopa riikidest, et kolm kuud koos õppida ning luua. Tee viis kokku Karo, Zsüdi ja Briti, kelle ühise koostöö tulemina valmis lugu “Don’t Play the Fool”. Tegu on ühe singliga ametlikust kogumikust, mis ilmub juba novembri teises pooles. Kogumiku pealt on leitavad erinevate artistide ja valdkonna professionaalide koostööd, kõik lood ilmuvad Leedu plaadifirma Monokey alt.

Kuula lähemalt: