Woody Allen on igal juhul, ükskõik kuidas teda hinnata või analüüsida, ebanormaalne nähtus. "Ärge pöörake tähelepanu, ta kukkus otse ema rinna otsast vastu betoonpõrandat!" See on üks paljudest tema enda vanadest naljadest. Kõigest hoolimata on Woody üks filmiajaloo suurkujusid ja isiklikus elus veel vana mehena äärmusfeministide rünnakuobjekt. Seegi võib olla liialdus, sest kõigi oma parimate filmide tegemisel on ta ju valinud peaossa andeka naise.

Hakkame algusest peale ja proovime mõista, kuidas kulges selle omapärase filmikunstniku tee. Ta sündis 30. novembril 1935 New Yorgis Bronxis. Nimeks sai laps Allan Stewart Konigsberg ja sellest on selge, et tegemist juudiga. Tema esivanemad olid rännanud Ameerikasse Euroopast ja vanavanaisa Isaac Šmuelis pärineb Leedust Panevežysest. Kui te leedu keelt oskate, võite internetis Woody esiisadest pikemalt lugeda.

PÜSTIJALAKOOMIKUNA karjääri alustanud Woody Allen 1971. aastal Londonis, kus ta esitles oma filmi "Banaanid".

Tema isa ja ema sündisid juba Ameerikas. Isa Martin Konigsberg töötas kullassepaäris graveerijana, ema oli raamatupidaja. Korralik keskklassi pere – nii Woody kui ka temast kaheksa aastat noorem õde Letty ei pidanud lapsepõlves puudust kannatama ja käisid heas koolis.

Ühel päeval avastas tulevane filmilooja, et tal on annet naljade kirjutamiseks. Ta proovis muidugi ka pesapalliga, sest eks kooliajal pälvivad ju tüdrukute tähelepanu ennekõike spordipoisid, aga sellise igeriku ja kõhetuna, nagu ta läbi elu on olnud, ei saanud tal sportlasekarjäärist üldse asja. Kuid juba 15aastasena kirjutas ta mingeid nalju ja sai lausa väikest taskuraha selle eest. Rööpad tulevikku paistsid varakult maas olevat.

Oli menukas koomik


Naljade kirjutamine tuli Woody Allenil hästi välja. Tuntud agentuurid ja koomikud võtsid tema toodangut meelsasti vastu. Kuid hirmus auahnena tahtis Woody ise ka lavale. Nii juhtuski, et ta hakkas esinema stand-up-koomikuna ja selleks tema pärisnimi ei kõlvanud. Ei siis ega praegu armasta kõik Ameerikas juute, ükskõik kui rikkad või andekad nad poleks. Nii siis sai Allan Stewart Konigsbergist Woody Allen.

Woodyl on üks kirg läbi elu veel olnud – ta on lapsest peale mänginud puhkpille. Väikest kasvu poisile sobis klarnet kõige paremini ja suure visadusega on ta mänginud aastaid igal nädalal bigbändis klarnetit. Woody Hermann on üks džässi algusaegade suuri nimesid ja sealt leidis noor meelelahutaja oma eesnime. Nii jäi ja nii läks ta selle lühikese hästi meelde jääva koomikunimega filmiajalukku.

Hirmus auahnena tahtis Woody ise ka lavale.

Läbi 1960-ndate aastate esines Woody menuka koomikuna, aga hakkas kõrvalt kirjutama ka pikemaid koomilisi stsenaariume. Kõigepealt jõudis ta oma komöödiatega New Yorgi teatrimeka Broadway lavadele. Surus jala ka filmimaailma ukse vahele. Esimesed filmid eriti edukaks ei osutunud. Tal oli vaja kohtuda tõeliselt andeka ja veetleva naisnäitlejaga, et filmimaailma uks pärani lüüa ning oma veidrate, ebafilmilike, lõputu seletamise ja lobisemisega täidetud filmidega kuulsaks saada. Tema elus on olnud mitmeid naisi ja alles viimane abielu, kõige skandaalsem, kujunes selliseks, kus naine ei pidanud olema üks oluline osa Woody Alleni töös ja loomingus.

Naised kinomaestro elus


Esimest korda abiellus Woody 19aastase algaja koomikuna 16aastase Harlene Roseniga. Viis aastat kestnud abielu oli täis närvilisi suhteid ja kemplemist, mis oleks olnud nagu mõnest Woody filmist maha kirjutatud. 1966. aastal abiellus Allen näitleja Louise Lasseriga ja see abielu kestis vaid kolm aastat. Woody jõudis siiski abikaasaga paar filmi teha, aga suuremat tähelepanu need ei leidnud.
PANI NAISED TÖÖLE Woody on kõik oma abielud ja suhted sidunud filmitööga. Ainuke erand on praegune abikaasa Soon-Yi.

Siis otsustas Woody, et enam ta ei abiellu. Milleks ilmaasjata abielluda, kui nagunii kõik suhted varem või hiljem otsa saavad. Nii ei kosinud ta kumbagi tuntud näitlejannat, kellega ta pikalt kokku elas ja töötas - ei Diane Keatonit ega ka hiljem Mia Farrow´d. Vahepeale jäi ka suhe vähetuntud näitlejanna Stacey Nelkiniga. Kui suhtelugudes räägitakse seksuaalsest ja hingelisest ja tont teab veel millisest kahe armastaja vahelisest tasandist, siis Woody Alleni puhul oli tema produktiivsetel aegadel vaid üks küsimus: kas selle naisega saab ägedat filmi teha? Kindlasti oli seal veel muud ka, aga suures pildis pidi see nii olema. Allen on teinud üle 50 filmi, aga ka tublisti kõiksugu naljatekste kirjutanud ja lavastanud teatris.

Woody tunnistas ausalt üles, et nad olid Soon-Yi'ga juba seksinud.

Kuna Woody Allen on omamoodi tööhull, kohutavalt produktiivne ning loominguline, siis pole imestada, et kõik oma abielud ja suhted sidus ta tööga. Esimene abikaasa Harlene osales assistendina Woody naljaprogrammides. Näitlejannad aga sattusid suhtesse ja seejärel Woody Alleni filmidesse kas otse võtteplatsilt või lavalt. Louise Lasser mängis kahes Alleni filmis. Diane ja Woody tegid koos kuus filmi, Mia ja Woody koguni üksteist. 1977. aastal linastunud Alleni film “Annie Hall” tegi ta kuulsaks ja nii tema kui naispeaosaline Diane Keaton said kamaluga kõikvõimalikke filmiauhindu. Woody õitses seejärel filmitegijana veel pikalt, 19 korda valiti ta Oscari nominendiks, neli korda ta selle ka võitis. Ta on olnud tuntud oma kummalise käitumise ja väljaütlemiste poolest, aga Ameerika Filmiakadeemia kuulsused on teda ikka hinnanud. Kuni tuli suhe Soon-Yiga, mis raputas kõvasti avalikkust ja tekitas palju kõmu. Aga see lugu väärib omaette peatükki.

Abielu naise kasutütrega


Mia Farrow oli omal ajal abielus muusik André Previniga. Nad said kolm last, aga adopteerisid veel kaks Vietnami lapsukest ja Soon-Yi Lõuna-Koreast. Previni ja Farrow' abielu lahutati 1979. aastal.

Mia Farrow leidis uue suhte Woody Alleniga, kelle filmides ta seejärel ka järjekindlalt mängis. Nad ei kolinud kunagi päriselt kokku, kummalgi oli oma elamine. Mia on sünnitanud neli last ja veel rohkem neid lapsendanud. Kuigi vähemalt kaks last tema arvukast perekonnast on ka Woody Alleni poolt lapsendatud, pages närviline filmimees õhtuti oma koju, et rahus kirjutuslaua taga tekste ja režiiplaane haududa. Nii see suhe tõusude ja mõõnadega loksus, kuni ühel saatuslikul päeval avastas Mia Farrow Woody kodus oma kasulapse Soon-Yi alasti fotod. Woody tunnistas ausalt üles, et nad olid Soon-Yi'ga juba seksinud.

1991. aastal, kui Woody Alleni suhe Soon-Yiga algas, oli mees 56-aastane ja neiu 21. Woody ütles selle peale intervjuus ajakirjale Time: „Ma ei ole ei Soon-Yi isa ega võõrasisa.“ Oma suhet põhjendas ta sellega, et südamesoovide vastu ei saa ja neis asjades pole loogikat. „Sa kohtud kellegagi ja sa armud ja nii ongi.“

TUGEV LIIT Woody Allen ja Soon-Yi Previn on abielus olnud üle 20 aasta.

Soon-Yi ise on öelnud, et ta pole Woodyt ealeski isakujuks pidanud.

Mia Farrow jaoks aga algas eluaegne vihkamine ja sõda Woody Alleniga. Tema filmikarjäärist pole pärast lahutust Allenist enam midagi märkimisväärset nimetada, aga etteheited ja intriigid täitsid veel palju aastaid ajakirjanduse kollasemaid lehekülgi. Woody veeti kohtusse kui lapseahistaja, üks Mia tütardest rääkis mitmesuguseid jutte. Lõpuks mõisteti Woody õigeks ja omad lapsed ütlesid välja, et Mia Farrow on ülimalt võimukas ja vaimselt tasakaalutu ema ning süüdistused Woody vastu pani ta ise lastele suhu. Selge see, et kahe neurootilise kunstiinimese veidras kärgperekonnas jooksid ka lastel juhtmed segi.

"Head isadepäeva - või nagu minu peres öeldakse, head õemehepäeva!" kirjutas Woody Alleni ja Mia Farrow poeg Ronan Farrow mõni aastad tagasi isadepäeva ajal Twitteris. Ta mõtles sellega oma isa ja (pool)õe Soon-Yi abielu. Pärast selle suhte avalikuks tulemist ei ole poeg isaga enam õieti suhelnud.

Kuulujuttude taust mõjus nii, et eelmisel aastal loobus kirjastus Woody Alleni memuaaride avaldamisest. Oli metoo liikumise hiilgeaeg ja kirjastajad ei tahtnud raevukate feministidega pahandust. Kuid koroonaviirus ja muidugi ka USA värvikas president Donald Trump viisid tähelepanu mujale, tuli järgmine kirjastaja ja käesoleval aastal Woody Alleni mälestusteraamat ilmus.

Woody olevat üks maailma pelglikumaid inimesi.

Tänaseks on Woody Allen ja Soon-Yi Previn abielus olnud üle 20 aasta, neil on ka kaks juba täiskasvanuks saanud kasutütart Bechet ja Manzie. Woody andis hiljuti intervjuu Briti väljaandele Mail on Sunday ja kiitis, et viimane abielu on talle tõeliselt hästi mõjunud: "Ma elan oma elu. Ma töötan. Ma mängin džässi. Ma vaatan telekast sporti. Ma kohtun oma sõpradega." Kusjuures hoolimata maailma raputavast koroonaviirusest esilinastus ikkagi sel sügisel tema järjekordne mängufilm "Rifkini festival".

Woody olevat üks maailma pelglikumaid inimesi. Tal on ülitugev hirm vähi ees (kantserofoobia), lisaks kardab ta putukaid (insektofoobia), päikesevalgust (fengofoobia), koeri (künofoobia), põtru (agrizoofoobia erivorm), erksaid värve (kromofoobia), lapsi (pedofoobia), kõrgust (akrofoobia), kitsaid ruume (klaustrofoobia) ja rahvamassi (enohlofoobia - välja arvatud Manhattanil!). Vähemalt kõike seda on ta ise rääkinud ja kuna ta on elupõline tõsise näoga naljatleja, siis võib see olla tema järjekordne bluff, aga see võib ka täiesti tõsi olla. Geniaalselt segane tüüp!