Allolevalt olemegi välja toonud mõned spontaansed ühislaulmised, kus mõni sündmus või kaasakiskuv muusikapala pani inimesed laulma.

Green Day publik laulab Queeni klassikat

2017. aastal olid kümned tuhanded muusikahuvilised kogunenud Londonis Hyde Parki, et kuulata USA rokkbändi Green Day. Bänd reisis mööda maailma oma Revolution Radio tuuriga, kui juulis Londonis peatuti. Ligikaudu 65 000 inimest ootasid, mil USA bänd lavale tuleb, kui kõlaritest hakati mängima 1975. aastal avaldatud Queeni laul “Bohemian Rhapsody”.

Laul, mis on rokkmuusika armastajatele meeles nagu kodumaa hümn, pani publiku võimsalt kaasa laulma, tekitades külmavärinaid ka kõige kogenenumal kontserdikäijal.

Vabavõitluse sissejuhatus

2015. aasta 24. oktoobril läksid vabavõitluse UFC Dublin kaheksanurkses puuris omavahel vastamisi brasiillanna Ericka Almeida ning kodupubliku ees võitlev Aisling Daly. Juba enne võitlust oli näha, kellele publik pöialt hoiab. Nimelt, kui oli aeg Dalyl võitlusringi astuda, hakkas kõlaritest mängima iiri bändi The Cranberries superhitt “Zombies”. Terrorismist ning sellega kaasnevast vägivallast rääkiv laul on iirlastel muusikalise vereringe osa.

Võitlusfännidest publik hakkas laulu kõlades kaasa laulma, aplodeerima ning hõiskama. Saab vaid ette kujutada, mida Aisling Daly vastane tol hetkel mõtles. Kodupubliku toetus tuli kasuks, sest Daly võttis kolmandas raundis võidu.

Ühislaulmine pargis

Selle aasta alguses tõmbas meeletut tähelepanu video, kus mustanahaline mees istub pargipingil ning hakkab käreda häälega laulma Bon Jovi hitti “Livin’ on a Prayer”. Tema taga filminud kaamerast oli näha, kuidas park oli paksult rahvast täis, kõik nautisid mõnusat ilma ja tegelesid oma asjadega. Aga kui pingil istuv mees laulma hakkas, siis ei suudetud end kaua tagasi hoida. Peagi liitusid kõik 1986. aastal avaldatud laulmisega, näidates taaskord, kuidas muusika inimestele võib mõjuda.

Jaanuaris laadis selle video oma YouTube lehele üles Matej Priteržnik, kes sõnas, et video pole küll tema, vaid tema sõbra oma. Ta sõnas väljaandele Borded Panda, et otsustas selle üles laadida, sest “üks inimene võib kõike muuta. See video on hämmastav ning näitab, et meie sees on peidus inimlikkus ja kogukonna tunnetus.”

Ühislaulmist pargis on vaadatud tänaseks 2,2 miljonit korda.

Lihtsuses peitub võlu

Missugusena võib tunduda hommik, kui sa istud ühistranspordis, mingi tegelane tuleb sinu juurde, annab sulle ja teistele kaasreisijatele paberi laulusõnadega ning ütleb, et hakkame nüüd kõik laulma? Eestlastele oleks see kindlasti võõras kogemus, sest me tahame omaette olla ja kui promilli sees pole, siis võõraste ees laulma ei hakka.

Küll aga tehti seda 2015. aasta suvisel hommikul, kui rongitäis rahvast hakkas tööle minema ning neile anti laulda “Over the Rainbow” laul. Muusikalist saadet pakkus lihtne ukulele ning võimas ühislaulmine andis kindlasti reisijatele tõuke uueks päevaks.
Laul pärineb algselt 1939. aasta filmist “Wizard of Oz”, kus seda esitas filmi peaosaline Judy Garland. Kuid 1993. aastal andis sellele tänapäeval väga tuttava kõla Hawaii laulja ning laulukirjutaja Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole.

Metroost maailmakuulsaks

Viimane lauluüllitis pole küll ühislaulmine, kuid on spontaane. Selle aasta veebruarikuus tõmbas tähelepanu tundmatu naisterahvas, kes Londoni metrootunnelis laulis imeilusalt filmist “Star is Born” tuntud laulu “Shallow”.

Kõik sai alguses, kui internetimeelelahutaja Kevin Freshwater käis mikrofon käes ja kaamere kaasas mööda linna ning palus inimestel lõpetada tema alustatud laulu. Kuigi kõik olid tuntud hitid nagu Shaggy “Wasn’t Me” ja komöödiasarja “Fresh Prince of Pel Air”, siis ei olnud kõik aldid kaasa laulma. Kevin saadeti ka mitmel korral pikalt.

Aga ta jätkas ning täna õnne, et ta seda tegi. Nimelt sattus ta metrootunnelis fantasilise kaheksakümnendate stiilis soenguga naisterahva peale, kellel ta palus lauda Lady Gaga ja Bradley Cooperi esitatavad hittlugu. Tol hetkel veel tundmatu Charlotte Awbery seda ka tegi. Charlotte kõlas niivõrd fantastiliselt, et temast sai üleöö kuulsus.

Romfordist pärit Charlotte on aastaid püüdnud lauljana läbi lüüa, kuid see ei ole tal õnnestunud. Pulmades, pubides ja restoranides laulmise kõrval püüdis ta liituda ka talendisaadetega “The X Factor” ja “British Got Talent”, aga ei midagi. Juhuslikult metroos laulmine tegi ta aga kuulsaks ning andis Charlotte’ile võimaluse laulda Elleni jutusaates. Seda video on vaadatud 14 miljonit korda.