Eile õhtul oli "Duubli" saates külas sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse, kes sõnas, et esmalt saavad koroonavaktsiini tervishoiutöötajad. Seejärel hooldekodude töötajad ja sealsed elanikud ning riskigruppi kuuluvad inimesed, sest nende nakkusrisk on kõrgem ja tagajärjed kõige hullemad.

Immuunsuse kohta ei oska Jesse hetkel midagi öelda ja spekuleerima ei hakka. Kuid lisab, et vaktsiin aitab vaid koroonaviiruse vastu, aga ei kaitse teiste viirushaiguste eest. "Vaktsiin aitab spetsiifiliselt nüüd selle uue koroonaviiruse vastu," ütleb Jesse, et hügieeninõudeid tuleb endiselt korralikult järgida.

Sellest lähtuvalt uurimise Eesti avaliku elu tegelastelt, kas ka nemad vaktsineerima lähevad.

Kitarrist Brad Jurjens

"Absoluutselt mitte! Estiteks, ma ei tea, millest see vaktsiin koosneb, millised on kõrvalnähud, kui efektiivne ta üldse on ja kui kaua ta efektiivne on. Pigem ootan, kuni teda teiste inimeste peal piisavalt katsetatud on ja siis vaatan edasi."

Seltskonnaajakirjanik Kertu Jukkum

"Peaksin alustuseks nõu oma perearsti ja veel mõne spetsialistiga, kuid täna olen arvamusel, et esimeste seas ma koroona vastu end vaktsineerida ei laseks. Esiteks ei ole ma riskirühmas ja teiseks pelgan võimalikke kõrvalmõjusid. Viimaste kohta pole veel piisavalt uuringuid.

"Kui aga minu arst ja veel mõned usaldusväärsed nõuandjad, omaala spetsialistid mu ümber veenavad - teen nagu nad soovitavad."

Suunamudija Helen Adamson

"Mina kindlasti vaktsineerima ei lähe ja kindlasti ma ei arva, et need inimesed, kes ei vaktsineeri on ohtlikud. See on siiski vaba valik ja need kes on riskirühmas, saavad end soovikorral vaktsineerida. Mul on hea meel, kui need kes soovivad ja tahavad saavad vaktsineerimas käia."

Tšellomängija Silvia Ilves

"Mina seda koroonamängu kaasa ei mängi. Las teised hakkavad end süstima, kui tahavad. Aga mina hoian end ning lapsi igasuguste vaktsineerimiste eest. Olen ise üles kasvanud ilma igasuguste "tervise kaitse süstideta", nõndasamuti ka mu lapsed. Olen tõestus sellest, et tervise alus on tervislik eluviis ja toitumine, mitte vaktsiinid. Need, kes vaktsineerima ei lähe, kindlasti ohtlikud ei ole!"

Moedisainer Gerli A. Chantelle

"Kuna see vaktsineerimise teema on nii alguses, pole selle kõrvalmõjude kohta veel erilist ülevaadet, siis antud hetkel ma ei läheks vaktsineerima. On ka mainitud, et antikehad säilivad ca neli kuud, see tähendaks, et ma peaksin aastas kolm korda laskma end vaktsineerida.

Varasemalt ma ei ole teinud ühtegi vaktsiini, väljaarvatud, mis olid tarvis teha lapsena ja need, mis on olnud tarvis teha teatud riikidesse reisimise otstarbel. Vaktsineerima koroona vastu läheksin viimases hädas, kui muud valikut enam ei anta vabaks liikumiseks maailmas.

Kui ohtlikud on inimesed, kes ei vaktsineeri? Ma usun, et ma ei saa siinkohal anda arvamust kuna ma pole meditsiini alal ekspert, vaid saan lihtsalt öelda et ilmselt mitte ohtlikumad kui tavalist grippi põdevad inimesed."

"Õnne 13" stsenarist Andra Teede

"Vaktsineerima lähen kindlasti ja kui saaks, läheks esimesena. Väga ootan seda, tahaks normaalset elu tagasi. Peale selle, kuna lapsi veel ei vaktsineerita, tahaks kindlust, et ma koju perele haigust ei too. Minu töö ikka nõuab natuke ringi käimist ja iga õhtu mõtlen, et oleks ikka kõik korras ja jääks beebi terveks."

"Eks neid ikka ole, kes ennast ei vaktsineeri, aga kuni piisav protsent inimesi seda ikkagi teeb, saame hakkama. Sellist ühiskonda ma ka ei taha, kus süsti tegemine on kohustuslik. Samamoodi ju ei vaktsineeri mõned oma lapsi, aga kuni neid on väike protsent, ei tule läkaköha ja lastehalvatus tagasi.

Saaks nüüd nii kaugele, et COVID-19 muutub samasuguseks unustatud haiguseks, oleks väga tore. Ma läheks kohe võimalikult rahvarohketesse kohtadesse aega veetma, ma nii igatsen seda mõnusat suminat, mida terve aasta pole saanud kuulda."

Sky Plus saatejuht Maris Järva

"Mina lähen kindlasti esimesel võimalusel vaktsineerima.
Selge on see, et viirust saame tänu eri võtetetele ja tehnoloogiale pisut kontrollida, aga paraku see kuhugi ei kao. Kui vaktsineerimiseks avaneb kord võimalus, siis lähen kindlasti. Süda oleks rahul, kui tean, et minu lähikondsed minu tõttu ohus pole."