Fiona Bevan, kes on kirjutanud laule One Directionile, Stepsile ning Lewis Capaldile, sõnas, et paljud laulukirjutajad kannatavad. Ta avaldas, et teenis vaid sada naela kaasautorluse eest Kyle Minogue number 1 albumile "Disco", kirjutas BBC.

"Maailma kõige edukamad laulukirjutajad ei jaksa üüri maksta. Praegu sõidavad mitmete hittide autorit taksot. Väga häbiväärne olukord," sõnas Bevan voogedastuste väljamaksmiste kohta.

Bevan rääkis seda kõike Briti parlamendi kultuurikomisjoni eest, kelle ülesanne on briti kultuuri hoidmine ja edendamine.

Bändi Chic liige Nile Rodgers sõnas, et varem ta ei pidanud lootma voogedastuse tulule, sest esinemised ja tuurid tõid nii suure sissetuleku, et see maksis terve tema ümber oleva organisatsiooni kulud. Aga tänavu, mil paljud artistid on kaotanud koroonaviiruse tõttu suure osa esinemisvõimalustest, vaatas Rodgers voogedastuse tulusid ning ta oli šokeeritud.

"Me ei tea isegi, kui palju üks striim väärt on," ütles ta, lisades, et seda pole võimalik plaadifirmade ning voogedastuskanalite vaheliste lepingute tõttu ka teada saada. "Siin peab olema suurem läbipaistvus," rõhutas muusik.

Rodgers, kes on laulude nagu Chic "Le Freak", Madonna "Like A Virgin" ja David Bowie "Let's Dance" autor, rääkis, et näeb plaadifirmasid kui oma partnereid, aga iga kord kui ta neile audiitori peale saadab, peavad firmad talle ja teistele autoritele suuri summasid välja maksma.

Praegu loetakse iga striimitud laulu kui müüki, mis annab plaadifirmadele suure osa kasumist. Aga Rodgersi sõnul on striim kui laulu mängimine raadios või originaalsalvestise litsents, mis annaks selle autorile 50 protsenti sissetulekust.

Rodgersi sõnul peaksid muusikud uuendama klausleid oma lepingus, mille tulemusel arvestatakse teistmoodi, kuidas nende laule tarbitakse. Paljud lepingud artistide ja laulukirjutajatega on sõlmitud enne voogedastusplatvormide tulekut või täpsemalt teadmata, kuidas sissetulekute arvestamine käib. Kuna aga inimesed panustavad üha enam ja enam voogedastuse sisule, siis on vaja autorite kaitseks luua tänapäevasemad lepingud.