Mõtlesin juba mitu kuud sellele, kui äge oleks see, et "Venenot" ka Eestis näha oleks ja õnneks on see Telia TV ja HBO Max-i kaudu nüüd täiesti kättesaadav.Los Javis, ehk kaks noort Javieri, Javier Calvo ja Javier Ambrossi, on maailma vallutamas oma uue kunstiteosega, mis ei jäta kedagi külmaks.

See sari räägib just kõigest sellest, mis Eestis kahjuks siiamaani tabu on, kuid mis läheb korda kindlasti nendele kelle jaoks vihkamine ei ole sobiv eluviis. "Veneno" jutustab Hispaana kõige kuulsamast transseksuaalist Cristina ''La Venenost'' ja tema elulooraamatust ''Ni Puta Ni Santa'' (ei lits ega pühak), mis avaldati 2016. aastal, mõned kuud enne La Veneno surma.

La Veneno sai kuulsaks 1990-ndatel pärast seda, kui ta oma imekauni välimusega Hispaania reporteritele ühel ööl Madridi pargis silma jäi. Sellega algas tema tähelend saates "Esta noche cruzamos el Mississippi" (eesti keeles. Täna Õhtul Ületame Mississippi Jõe), mis kahjuks ei olnud kokkuvõttes üldse nii särav ja glamuurne kui kangelanna kleidid.

Seriaal jutustab samal ajal noore ajakirjaniku Valeria loo - tema on ühtlasi ka La Veneno biograaf. Valeria on just avastamas tõde oma soo ja identideedi kohta ning kohtab ime läbi oma iidolit Cristina La Venenot. Samal ajal jookseb narratiiv läbi Cristina elu sellest perioodist, kui ta veel väike poiss oli. La Veneno tegelasele annab elu kokku viis erinevat näitlejat alates sellest, kui teda veel väikese Joselitona tunti, kuni peategelase surmani.

Sari näitab väga hästi näha seda, kuidas koheldakse transsseksuaale siiamaani ja kui kurb võib ühe tegelikult hea inimese saatus olla. Tänu neile, kes La Venenot väiksest saati ümbritsesid, (kaasa arvatud tema oma ema) kujunes temast kahjuks katkine inimene.

Näeme veel tema äkilist tähelendu televisioonis ja sellega kaasnevaid õnne- ning kurbusepisaraid, Valeria muundumist ja ka La Veneno kõige tumedamat perioodi, mis ta oma itaallasest mehe pettuse tõttu vanglasse viis. Prostitutsioon, vägivald, raha, seks, kuulsus ja ebaõiglus on kindlasti põhiteemadeks terve seriaali jooksul ning on just need tegurid, mis panevad vaatajad mõtlema ja La Venenole kaasa tundma.

Aga miks on siis see sari ikkagi nii menukas ja eriline?

Üks põhjustest on kindlasti see, et see põhineb elulooraamatul ehk on tõetruu. Teine põhjus on see, et transseksuaalidele ei pöörata ühiskonnas tähelepanu - kui, siis ainult negatiivset. Kuigi Hispaania on Eestist oma sellekohase avatusega palju eespool ning üldiselt tolerantne riik, siis esineb viltu vaatamist ka siin. Eesti kohta ei tahaks edasi mõeldagi. Kindlasti leidub nii geidele, lesbidele kui ka transseksuaalidele Eesti ühiskonnas koht, mille eest peab võitlema. Lõppude lõpuks on seda näha ka selles seriaalis: saame aimu, kui karmid vähemusteks peetavate elud võivad olla. Just sel põhjusel läks see sari nii paljudele inimestele korda.

Väga paljud hispaanlased olid alguses skeptilised temaatika suhtes, kuid pärast selle vaatamist muutsid meelt. Sai lugeda kommentaare nagu ''See seriaal ei ole kindlasti ainult LGBTQ+ inimestele vaid kõikidele.'' Teised kirjutasid sotsiaalmeedias: ''Oli aeg, et lõpuks keegi sellise seriaali teeks ja''''Mulle läks väga korda see seriaal. Avas mõttemaailma ja pani pikalt mõtlema elust, hoolimisest, armastusest.''

Veneno sari koosneb kaheksast osast ja fännide rõõmuks räägitakse ka juba teisest hooajast, mis paneb paljud mõtlema selle üle, millest see võiks küll rääkida, kui esimene hooaeg lõpeb La Veneno surmaga? Eks tuleb oodata ja näha kas Javid on võimelised looma sama geniaalse teise hooaja.

Treiler: