Elukaaslase ning poegade Mathiase (4) ja Klausiga (1) Padisel elav Liina (37) püüdis end igati koroonaviiruse eest hoida, aga see sai ta ometi kätte ja murdis nädalaks voodirežiimile.

"Koroonaviirus on väga nakkav ja salakaval. Mina sain selle novembri lõpus oma hea tuttava käest, kes on üks väheseid, kellega olen koroona ajal üldse läbi käinud. Temal polnud siis veel mitte mingisuguseid sümptomeid ja ometi suutis ta nakatada vähemasti kümmet inimest," räägib Liina.

VALUTAS SÜDANT Liina muretses raskelt kulgenud haiguse ajal kõhus kasvava lapse pärast. Polegi päris selge, kas ja kuidas koroona talle mõjus.

Liina tegi veel detsembri alguses tööd ja andis pahaaimamatult intervjuusid, olles juba nakkusohtlik. "Kui sul on tervis korras ja enesetunne hea, siis ei oska ju midagi kahtlustada. Päev enne esimeste sümptomite avaldumist olin andnud kolm teleintervjuud, nii et minu tõttu jäid paljud inimesed lähikontaktsetena karantiini, aga õnneks keegi neist vist ei nakatunud, sest kandsime maske," sõnab Liina. Ta käis ka Kaupo Kikkase fotokoolis, nii et sealne grupp jäi samuti karantiini.

Liina sõnul tekkis tal kõigepealt kerge nohu ja siis väike köha. Pärast diagnoosi saamist olevat ta end paar päeva üsna hästi tundnud. Kuid seejärel saabunud köha teine laine lajatas juba täiega.

Seitse päeva siruli

Liina ütleb, et teda tabas nii lämmatav köha, et ta ei suutnud istuda, püsti olla ega rääkida, sest köhahoogudel polnud vahet, ja ajas ka hingeldama.

"Pean igati kiitma meie arste, kes hoidsid mind tublisti. Käisin mitu korda analüüse andmas ja mul mõõdeti ka vere hapnikusisaldust, et olukord ei muutuks ohtlikuks kõhus olevale lapsele. Õnneks asi hulluks ei läinud, sest praeguses koroonaolukorras ma haiglasse sattuda küll ei tahaks," lausub Liina.

RALLIEMME Liina rõõmustas sel sügisel driftikeskuses võidusõitude pausi ajal poeg Klausi, kes ei olnud nõus ainult pealtvaatajaks jääma.

Ta lisab, et köha andis järele üksnes siis, kui ta oli pikali. Seetõttu veetiski ta terve nädala voodirežiimil. "Minul oli koroonaköha tavalisest köhast erinev – see taltus pikali olles, kõige parem oli olla külili. Tavaline köha võib just pikali olles ärritada, koroona puhul oleks kõik justkui vastupidi," ohkab Liina. Peaaegu kolm nädalat hiljem on tal ikka veel köha, aga märksa leebem.

"Ämmaemand on mul äärmiselt tubli. Ta oli väga mures ja uuris kogu aeg, kuidas mu enesetunne on. Tundub, et õnneks pole väga paljud rasedad koroonas olnud ja seega olin talle ka nii-öelda õppematerjaliks," lausub Liina. "Loodan kogu südamest, et haigus kõhubeebile mingit tüsistust ei jäta, aga ega keegi täpselt ju ka ei tea. Esimesed ema kõhus koroona üle elanud beebid on kõige rohkem üheksakuused ja mine tea, mis üllatusi võib tulla."

"Loodan kogu südamest, et haigus kõhubeebile mingit tüsistust ei jäta."

Liina ütleb, et praeguse info järgi ei tohiks koroona lootele ohtlik olla. Ohtlik on kõrge palavik, mida Liinal õnneks ei olnud. "Kui rasedana on vähegi võimalik haiguse ajal rahulikumalt võtta, siis peab seda kindlasti tegema, sest tänu võimalusele pikali olla ja rahulikult nii-öelda hingamisega tegeleda tundus mulle, et beebi käitumises ei muutunud midagi. Ta nügis ja müksis mind nii päeval kui ka öösel, nagu tavaliselt, ja sai kenasti vajaliku hapniku kätte."

Ka ema ja elukaaslane haigestusid

Kuna lebades andis köha järele, sai Liina piisavalt magada ja uni aitas organismil haigusega võidelda. Kui Liina kõige tugevam sümptom oli piinav köha, siis tema elukaaslane kaotas nädalateks lõhna- ja maitsetaju ning Liina ema Evi (63) oli kümme päeva palavikus, mis käis lainetena: ilmus igal õhtul ja hommikuks oli kadunud. Ühtlasi diagnoositi Evil kahepoolne kopsupõletik.

METSADE VAHEL Liina ja tema pere kodu on Padisel, kuid koroona sai nad sealt kätte. Klaus ja Mathias õnneks ei haigestunud.

"Ema pärast oli loomulikult suur hirm. Ta oli haiguse ajal meie juures, sest oli nagunii koroonapositiivne ja eks siis vastastikku jälgisime, abistasime ja toetasime üksteist. Õnneks on nüüd temalgi juba parem. Võin öelda, et nägin tervet kaleidoskoopi koroonasümptomeid. See avaldub kõigil individuaalselt," räägib Liina. Ta poegadel polevat mingeid sümptomeid olnud.

"Ema pärast oli loomulikult suur hirm."

Ees on jõulupühad, aastavahetus ja pikk koolivaheaeg, mil paljud sõidavad vanavanematele ja sugulastele külla. Liina manitseb kõiki ettevaatlikkusele, sest viirus on salakaval. "Ma ei ole elus veel nii haige olnud kui nüüd ja ma sain selle kohast, mille arvasin olevat turvaline. Kusjuures inimene nakatas mind ise seda teadmata. See võib olla paljude juhtude stsenaarium. Olge ettevaatlikud!"

Liina veel mõtleb, kas läheb nüüd, tervenenuna maale vanaema juurde jõulupeole – ta on kuulnud, et haigust põdenud ei nakata, aga selles ei saavat päris kindel olla.