Lennardi ja Regina noorem poeg Kristjan kinnitas ema surma. Ta ütles, et nad teadsid juba oktoobris, et see on juhtumas, lisades, et tegu oli raske haigusega. Millisega, poeg ei täpsustanud.

"Enne jõulurahu saime hingerahu," ütles Kristjan.

Regina Meri oli Eesti ja Kanada psühhoterapeut ja nahaarst. Ta oli aastatel 1953–1982 abielus Lennart Meriga, abielust sündis kaks poega – Mart Meri (1959) ja Kristjan Meri (1966). Aastatel 1987–2002 elas ta Kanadas Torontos.

 Jaak Lõhmus, Mart Meri, Regina Meri

Regina andis 2014. aastal pika intervjuu, kus rääkis südamlikus usutluses oma 30 aastat kestnud abielu toonase kirjaniku ja filmimehega, hinnates selle küll mõistuspäraseks ja keeruliseks, kuid samas huumorit ja intellekti tulvil liiduks.

Regina sõnas, et mäletas Lennartit ülikooliajast kui pikka, sirget ja sihvakat noormeest, kes polnud eriti sportlik, kuid selle eest äärmiselt intelligentne ja võluv. Nende väga noorelt aset leidnud abiellumine polnud romantiline, selles kõiges oli rohkem mõistust, kinnitas ta.

"Ma oleksin tahtnud olla tuhat protsenti armunud, aga ma ei olnud. Või tegelikult – Lennarti intellekti olin ma tõesti väga armunud. Samas meeldisid mulle väga sportlikud poisid, Lennart aga polnud seda ju kunagi. Käis ainult uisutamas kahe kange jalaga, tantsidagi ta väga ei osanud. Mina polegi Lennartiga tantsinud, teda ei huvitanud see," meenutas Regina.

Kes oli aga armunud, oli Lennart. "Ta väljendas seda kogu oma keha ja olemusega. Oli ülemeelik ja täiesti teistmoodi kui muidu. Ta ei olnud käesuudleja, tahtis ikka pigem päriselt suudelda ja abiellumine andis talle selleks loa," muigas proua Meri, kes oli tulevase presidendiga abielus 30 aastat, kuid väsis siis ära.

"Minu õlgadel oli liiga palju. Igapäevaelu, lapsed, külalised, mul ei olnud hobuse tervist, mida see kõik nõudis. Kui oleks olnud tervist, jaksanuksin ilmselt kauemgi. Sest elu oli huvitav, vaimne, õhk oli täis mõttelendu ja ristumisi. Lennarti kabinetist tema kirjutuslaua tagant kiirgas minunigi paljut ja ma mõistsin teda."

Regina Meri tunnistas ausalt, et on vahel kahetsenud, et armastatud mehest lahkus. "Ta on ülimalt erandlik inimene, niisugusi on väga vähe!" kasutab ta endiselt Lennartist kõneldes oleviku-vormi.

Jaga
Kommentaarid