Septembrikuus tegi endise jalgpalluri Gary Linekeri ettevõtjast noorem vend Wayne (58) Instagrami postituse, kus luges ette kõik kriteeriumid, mida ta uuelt naiselt ootab. Näiteks oli sealt vanus 30-eluaastat, aga 28 või 29 sobib ka. Naine peaks olema valmis oma tööst loobuma, palju reisima ja lapsi ei tohiks olla.

Postitus tekitas Briti meedias palju furoori just nende nõudmiste pärast ja sellepärast, et ta tegi seda niivõrd avalikult. Paljud nägid selles miljonärist mehe ülbust ning patroniseerivat suhtumist.

Soolise võrdõiguslikkuse volinik Liisa Pakosta, aga ei näe, et kisaks oleks põhjust. "Inimene saab omale elukaaslast valida just nii, nagu ta ise tahab ja ise igatseb. Kas ta teeb seda avalikult kuulutades või intiimsemalt, kas tal on nõudmisi haridustaseme, pikkuse, laiuse, soo, vanuse või hobide osas või peab ta armsamaks oma südamehäält järgida, pole üldse teiste asi," leiab Pakosta.

"Ammugi pole see seadusandja asi, sest kahe inimese teineteiseleidmises pole tõesti mitte mingisuguseid piiranguid. No peale selliste enesestmõistetavate, et partner peab ka ikka asjaga ise nõus olema – inimröövid, ahistavad jälitamised ning muu vägivald on keelatud ja samuti ei tohi olla lapseealise või intellektipuudega inimese paratamatult nõrgema seisundi ärakasutamist. Aga kõik teod, mis pole kuriteod, on lubatud ja vabalt ning piirideta valitavad ning tehtavad," lisas ta.

Pakosta tõi välja selle, mida paljud ei märganud. "#justbanter, millega Wayne Lineker oma postituse lõpetab, tähendab, et kõik tema "tutvumiskuulutuses" oli öeldud naljana. Loomulikult tohib eraelus nalja teha, eriti head nalja, ja paljud eelistavadki hea huumorisoonega partnerit," ütles Pakosta.

"Teistmoodi reeglid on näiteks koolis või tööl, sest seal ei tohi inimest hinnata näiteks vanuse, meheks või naiseks olemise või Linekeri kuulutuses nimetatud lihasmassi osakaalu järgi. Lühidalt öeldes on erinevus selles, et eraelus võib seda ühte erilist inimest enda kõrvale otsida täpipealt oma tahtmist mööda, arvestades ka teise inimese vaba tahet, ent ühiskonnaelus ei tohi kedagi tõrjuda, halvustada ega valikut piirata soo, vanuse, puude, nahavärvi või muu inimesest endast mitte sõltuva asjaolu tõttu," tõi Pakosta välja.