Philip David Charles Collins sündis 30. jaanuaril 1951 Londonis Chiswickis. Ükski ennustaja polevat titevoodi kõrval pajatanud, kuidas selle lapse peanuppu ümbritseb sätendav aura, mis lubab tulevikus suurt kuulsust ja palju raha, kuid poiss oli tugev ja terve ning vanemad ülirõõmsad. Isa Philip Austin töötas kindlustusagendina, ema June teatriagendina. Korralik keskklassi pere, kus kasvasid üles ka vanem vend Clive ja õde Carole.

Raha ja kuulsus tulid uksest ning aknast.

Phil oli viieaastane, kui talle esimene lastetrumm kingiti. Lapsevanemad teavad, et enamikule väikestest lastest meeldib kolistada, ja väike plekist trumm on üks paras nuhtlus. Kuid Phili jaoks oli see tõeline avastus, värav rütmide imelisse maailma. 12aastasena õnnestus tal vanematelt välja meelitada juba esimene tõeline trummikomplekt ning siis ta muudkui istus oma komplekti taga ja püüdis järele mängida kõiki lugusid, mida raadiost kuulis või telekast nägi. Tohutu pühendumus ja perfektsionism said varakult tema loomingulise karjääri märksõnadeks. Kui noormees nii kirglikult trumme mängib, siis on loomulik, et varsti kohtub ta omasugustega ja hakkab bändi tegema. Ta proovis õige mitmes koosseisus, aga mingit jäävat märki esialgu maha panna ei suutnud.

Genesis aitas jõuda tippu

1970. aastal oli juba kolm aastat tegutsenud ansamblis Genesis järjekordne verevahetus. Bändi otsiti trummarit ja kitarristi. Laulja Peter Gabrieli vanemate majas pandi trummikomplekt üles ja Phil Collins tuli oma oskusi ette näitama. Ju neid kandidaate oli veel, aga vanad bändiliikmed valisid üksmeelselt Collinsi. Lisaks trummarioskustele oli tal ka muidu huvitavat muusikalist mõtlemist. Üheskoos algas seni ikka päris tundmatu Genesise tee maailma parimate rock­ansamblite hulka. Raha ja kuulsus tulid uksest ning aknast.

LEGEND Phil Collins.

Kui Peter Gabriel 1975. aastal ansamblist lahkus ja soolokarjääri alustas, otsiti tükk aega uut lauljat, aga lõpuks leiti, et oma trummar on ka kõige parem variant laulja kohale. Phil kerkis vaikselt, aga kindlalt ansambli liidriks. Mõne aja pärast tundis kitarrist Steve Hackett, et uus stiil talle ei meeldi, ja lahkus. Nii jäigi Genesis tegutsema triona, nende muusika muutus kergemaks ja kui vanad fännid keerasid mossitades selja, siis tekkisid uued. Aga eks oli triol ka üksjagu tüdimust tekkinud. Liiga palju aastaid oli koos veedetud ja kõik hakkasid vaatama sooloprojektide suunas. Phil Collinsil läks jälle kõige edukamalt, tema esimene soolohitt "In The Air Tonight" jõudis aastal 1981 paljudes edetabelites üle maailma päris tippu. Tema soolokarjäär läks hiilgavalt. Oma andekust näitas Collins veel ka sellega, et kirjutas laulud 1999. aastal linastunud Disney animafilmile "Tarzan". Nimilaulu "You'll Be in My Heart" eest sai ta nii parima filmilaulu Oscari kui ka Kuld­gloobuse. See laul peaks olema ka ainuke, mida Collins lindistas veel prantsuse, saksa, itaalia ja hispaania keeles.

Tervisemured panid karjäärile tõsise põntsu

2009. aastal tundus, et Phil Collinsi aktiivne karjäär on lõplikult läbi. Talle tehti raske lülisambaoperatsioon – kolm kaelalüli olid viga saanud. See halvas kogu keha.

"Minu probleem on selles, et ma ikka veel ei tunne oma sõrmi," ütles ta mõni kuu pärast operatsiooni. "See tähendab seda, et ma ei mängi enam kunagi trumme. Välja arvatud ehk siis, kui ma trummipulgad käte külge kleebin."

Liikumine oli muutunud Collinsile väga raskeks. Ta lubas, et tema esinemised on esinetud ning ta pühendab oma elu laste kasvatamisele. Selleks ajaks oli Phil kolm korda abiellunud ja kolm korda lahutanud ning viie lapse isaks saanud.

"Kõik mu viis on mulle väga lähedased. Mu tütred Lily ja Joely ning mu pojad Simon, Nicholas ja Matthew. Noore­mate jaoks olen ma ka palju rohkem kohal, tahan näha neid üles kasvamas. Sõidutan neid kooli, tennist mängima, jalgpallimängudele ja naudin seda," rääkis muusik. Siis kuulutas ta ka, et vanem tütar saab varsti emaks ja tema vanaisaks.

AEG ON TEINUD OMA TÖÖ Phil Collinsil on raskusi käimisega, kuid see ei takista teda laval säramast.

Esimest korda abiellus Phil Collins 1975. aastal Andrea Bertorelliga, kellega oli kohtunud Londonis teatrikursusel. Abielust sündis poeg Simon (1976), kellest sai samuti muusik. Phil adopteeris ka Andrea tütre Joely (1973) varasemast ajast. Abielu lõppes lahutusega 1980. aastal.

Phili järgmiseks abikaasaks sai vähetuntud näitleja Jill Tavel­man. Neil sündis tütar Lily (1989) ja abielu kestis päris jupp aega – 1984–1996. Nad pesid lõpuks oma musta pesu vaikselt ära ja läksid kärata lahku. Räägiti siiski sellest, et Phil oli abieluvälise suhtega vahele jäänud, aga see võib vabalt olla ka kuulujutt. Küll on vähemalt seni Phil Collinsi viiest lapsest just Lily see kõige säravam ja edukam olnud: koolitüdrukuna hakkas kirjutama tuntud väljaannetele kolumne, oli edukas modell ja on näitlejana kaasa mänginud päris tuntud filmides kuulsate partneritega, näiteks "Tolkien" ja "Mank".

Collins oli valiku ees: kas juua ennast põhja või hakata täiskarsklaseks.

Kolmandale abikaasale, Šveitsi kodakondsele Orianne Cevey`le aga peame pühendama terve peatüki, sest selle naisega elab Phil Collins kõiksugu jama läbi tänaseni.

Lavale jõudis Phil koos oma ansambliga jälle 2016. aastal. Trumme lõi keegi teine ja Collins tuli kepile toetudes lavale mikrofoni juurde. Nagu Peeter Volkonski. Tema pikaajaline kuulsus oli nii tugevate juurtega, et publik tormas vana iidolit vaatama. Kontserdid müüdi välja.

Isikliku elu viimane vaatus

Phil Collins ja šveitslanna Orianne Cevey kohtusid esmakordselt 1990ndate aastate keskpaigas. Kahekümnendate eluaastate alguses Orianne oli vägagi seksikas piiga ja neil tekkis peatselt vahekord. 1999. aastal peeti pulmad. Paaril sündisid pojad Nicolas ja Matthew. Nagu kahel eelmisel korral, lõppes seegi abielu lahutusega. Pärast tõsiseid kohtuvaidlusi sai Orianne Cevey mehelt erinevate andmete põhjal 25–45 miljonit eurot ja tundus, et nende teed on igaveseks lahku läinud.

Kõiksugu tervisehädadega kimpus olnud, pea kogu elu kontsertreisidel ja stuudiotes pidevalt rabelenud Collins jäi kuidagi ripakile ja hakkas lohutust otsima alkoholist. Tal oli ka varem olnud perioode, kui pingete maandamiseks sai rohkem napsu võetud, aga uuel aastatuhandel kujunes see probleemiks. Ühel hetkel seisis Collins valiku ees: kas juua ennast põhja või hakata täiskarsklaseks. Ta valis karskuse, kuid psüühiliselt oli väga raske.

MÄRKIMISVÄÄRSE OSA Collinsi miljonitest on Orianne kulutanud ilulõikustele.

2016. aastal levis üle maailma üllatav uudis, et Orianne Cevey kolis pärast pikka vahet tagasi Phil Collinsi Florida villasse. See armastuse comeback tekitas küll paljudes lähikondsetes kulmukortsutust. Uuematelt piltidelt on selgelt näha, kuhu Orianne omal ajal muusikult saadus suured lahutusrahad kuluvad: ohtralt iluoperatsioone ja Botoxiga polsterdatud nahk teevad tast ikka väga ebaloomuliku nähtuse.

Naine tüdines üsna kiiresti perekonnaõnne mängimisest. Eelmisel suvel esitles ta sotsiaalmeedias ootamatult oma äsja registreeritud meest, nad kekutasid piltidel kui "mister ja missis Bates". Kusjuures Thomas Bates on oma abikaasast 15 aastat noorem. Pärast seda käskis Phil Oriannel oma villast lahkuda. Naine seda ei teinud. Ta tõi tervisetõendi, et tema haige selg ei luba kolida, ja lisaks küsis ta Collinsilt täiendavad 20 miljonit eurot, ähvardades muidu skandaaliga. Collinsi advokaadid võtsid ta tõsiselt ette, nii et tänaseks elab proua Bates koos uue abikaasaga Fort Lauderdale´is luksuslikus kuue magamistoaga elamus üsna mere ääres. 21. jaanuariks pidid tema viimased asjad Collinsi villast kadunud olema.

Collinsil tuleb ka elu lõpus palju musta pesu pesta.

Selle eest aga teavitas praegu 46- aastane Orianne Cevey hiljuti avalikkust, et Philil oli nende kooselu ajal probleeme enesehügieeniga, ta ei pesnud ennast ja haises. Ta polevat suutnud enam naisega seksuaalvahekorda astuda ja tarvitanud narkootikume.

Et räpased saladused ei kaoks uudiskülgedelt, siis mõni aeg tagasi leidsid ajakirjanikud kohaliku strippari Preston Thompsoni, kes lahkelt kirjeldas, kuidas Orianne tellis ta 2019. aasta märtsis saatjaks mingile üritusele ja pärast tekkis neil ka vahekord. Regu­laar­set seksielu olid nad elanud pea eelmise suveni.

Seda, et vanad pururikkad mehed lohku tõmmatakse ja kavalad naised neil mütsi silmile tõmbavad, on läbi aegade juhtunud, aga kahju, et nii andekal muusikul nagu Phil Collins tuleb ka veel elu lõpus nõnda palju musta pesu pesta.

Tegi Eestis ajalugu

13. ja 16. oktoobril 2005. aastal esines Phil Collins maailmaturnee „First Final Farewell Tour” raames Saku Suurhallis. Sellest pidi kujunema artisti hüvastijätutuur. Tallinna kontsert oli Collinsi uue Euroopa turnee avakontsert. Pärast Tallinna kontserti reisis Collins Soome ja andis seal kaks juba väljamüüdud kontserti. Seejärel tuli ta Eestisse tagasi. On üsna ainukordne, et artist oli nõus lisakontserdiga, kus ta esimese kontserdi järel peab lava ja tehnika kokku pakkima ning edasi reisima ja seejärel samasse kohta tagasi tulema. Tolleks ajaks ei olnud Eestis seni toimunud ühegi maailmakuulsa muusiku või bändi lisakontserti.

„Läbirääkimised artisti esindajatega algasid juba aprillis, kui esimene kontsert välja müüdud sai. Lootsime, et artist on huvitatud andma teise kontserdi päev pärast esimest kontserti, ent väga üllatuslikult pakuti meile hoopis 16. oktoobrit. Ka meie jaoks on lisakontserdi korraldamine esmakordne kogemus,” kommenteeris kontserdi produtsent Peeter Rebane.

Vägevast šõust andis tunnistust, et Collins reisis enam kui sajaliikmelise kaaskonnaga ning kasutas laval kümneliikmelist bändi ja mitmeid taustalauljaid. Collinsi Tallinnas viibimise ajaks oli reserveeritud Reval Hotel Olümpia presidendisviit ja üle saja numbritoa.