Põhja Ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse mahuka kriminaalasja, milles süüdistab 15 inimest vähemalt 2,1 miljoni euro väärtuses narkootiliste ainete käitlemises, mida grupi liikmed tõid Eestisse edasimüügi eesmärgil Euroopa riikidest.

Nende inimeste hulka kuulub ka Oskar Süvari, samuti mõrvatud suurärimehe Mait Metsamaa poeg Mathias-Mait Metsamaa.

Kriminaalmenetluses kogutud andmetel tegeles grupp narkootiliste ainete käitlemisega kahe 29-aastase Gruusia kodanikest mehe juhtimisel vähemalt 2018. aasta suve lõpust kuni 2020.aasta suve keskpaigani, mil politseinikud pidasid kinni viimased grupi liikmed. Grupi käest liikus süüdistuse järgi läbi vähemalt 263 kilogrammi marihuaanat, ligi 1 kilogramm ketamiini ja 2,4 kilogrammi kokaiini ning enam kui 6000 MDMA tabletti ja pea 2 kilogrammi kristalsel kujul MDMA-d.

Ringkonnaprokuröri Raigo Aasa sõnul tõid noored eeluurimisel kogutud andmetel välisriikidest Eestisse narkootilisi aineid, mille väärtus hulgimüügis ulatus üle 2,1 miljoni euro. „Kohtueelse menetluse käigus selgitati välja, et narkootilisi aineid tõid grupi liikmed Eestisse nii auto kui ka reisibussidega Hispaaniast, Saksamaalt, Lätist ja Leedust ning müüsid neid edasi peaasjalikult Tallinnas. Selliste koguste juures ulatunuks tänaval narkomüügist saadav kriminaaltulu arvestuslikult kuni viie miljoni euroni,“ kirjeldas Aas.

Süüdistus esitati 15 inimesele ja eeluurimise ajaks võeti kohtu loal vahi alla kümme inimest, kellest viis viibib seal tänaseni. „Kõnealuses kriminaalmenetluses esitasime süüdistuse ka ühele advokaadile, kes vahendas oma vahi all viibiva kliendi juhiseid grupi vabaduses viibivatele liikmetele narkomüügi jätkamiseks,“ lisas prokurör.

Oskaril aga ei ole sugugi esimene kord seadusega pahuksisse sattuda. Kohtudokumentidest nähtub, et Oskar Süvari sai 2018. aastal kriminaalkorras karistada. Oskarit süüdistati juhiloata sõitmise eest nii 2017. aasta septembris kui ka novembris. Kolmandal korral ehk 2018. aasta suvel juhtis Oskar samuti juhiloata Valga maakonnas Otepää vallas Pühajärve teel suunaga Mäe tänava poole mootorsõidukit Nissan Quashqaid.

Kuna Oskaril polnud vastava kategooria juhiluba, siis määrati talle neljakuune tingimisi karistus üheaastase katseajaga. Menetluskuludena pidi ta tasuma 874,80 eurot. Oskari katseaeg lõppes 23. augustil 2019.

Mait Metsamaa oli tuntud allilmategelane ning ettevõtja, kes tapeti 1999. aasta 12. oktoobril palgamõrvar poolt. Viis kuuli tabasid 43aastast Metsamaad kaela ja ülakehasse. Uhkeldava elustiili poolest tuntud ärimehe elupäevad lõppesid Keskturu vastas asuvas kortermaja trööstitus ja hämaras trepikojas.