"Jaanus Nõgisto on Karminit portreteerinud juba aastal 1993. Meie hiljuti lahkunud kolleeg ETV-st, Jüri Tallinn, aga jälgis kaameraga skulptorit pikemat aega, jäädvustades Marie Underi kuju valmimist. Tema filmitud materjali on Jüri Tallinna sugulased usaldanud uue filmi tegijatele, et portree Mati Karminist valmis saaks," seisab Hooandja tutvustuses.

Nõgisto soovib dokumentaalfilmiga Mati Karminist jutustada loo inimesest ja kunstnikust, kes hoolimata tema sees ja ümber lehvivatest lohedest on jätmas kustumatut jälge meid ümbritsevasse avalikku ruum.

"Nüüd räägivad Mati Karminist kõik – tema ausammas Jaak Joalale ei jäta külmaks kedagi. On õige aeg film lõpetada," märgib ta.

30. detsembril püstitatud Jaak Joala kuju on palju poleemikat tekitanud, kuna nii fännide, laulja esimese abikaasa Dorise ja lese Maire sõnul ei vasta selle tulemus Joala pärandile.

Maire Joala saatis Viljandi linnavalitsusele hagihoiatuse ning nõudekirja, nõudes ausambalt Joala sümboolika eemaldamist hiljemalt 18. jaanuariks.

Selle nädala alguses kaeti kuju kinni.