Kõigepealt läheme ajas natuke tagasi ja vaatame, kuidas bänd alguse sai. 1989. aastal loodud bänd sai meeletult populaarseks üheksakümnendatel ning jätkas selle laine peal sõitmist 2000. aastate alguses. Nad andsid välja kolm stuudioalbumit "Aquarium" (1997), "Aquarius" (2000) ja "Megalomania" (2011). Bänd on müünud enam kui 33 miljonit albumit ja singlit, olles sellega Taani kõigi aegade kõige edukam ansambel. Aqua jõudis kolmel korral vallutada ka UK muusikaedetabelid.

Loomulikult ei pääsenud bänd ka ilma vastuoludeta ja kohtusse kaebamiseta. Nende kõige kuulsam laul "Barbie Girl" kasutas nimes ning muusikavideos nukufirma Mattelile kuuluvat autoriõigusega kaitstud vara. Bändile heideti ka ette, et laulus kasutatav sõnavara on seksuaalselt kahemõtteline ning ei sobi kohe üldse lastele mõeldud toodangu juurde. 2002. aastal otsustas kohtunik aastaid kestnud vaidluse lõpetada, lausudes mõlemale osapoolele kuulsaks saanud sõnad: "Osapooltel palutakse rahuneda (The parties are advised to chill)."

Bändi liikmed on algusest peale olnud lauljad Lene Nystrøm ja René Dif, klahvpillimängija Søren Rasted ning kitarrist Claus Norreen. Pärast bändi lahkuminekut 2000. aastate esimeses pooles saavutasid kõik liikmed edu ka soolokarjääri tehes.

Aqua tegutses aastatel 1989–2001, 2008–2012 ning 2016 kuni tänapäevani välja. Bändil ei ole algusest peale see nimi olnud. 1994-1996 tunti neid kui Joyspeed. Kui 1989. saab lugeda bändi algusaastaks, sest siis hakkasid koos muusikat tegema Norreen ja Rasted, siis 1993. aastal, mil punti võeti ka Hollandis DJna tootanud Dif, moodustati alles bänd. Nystrømi liitumisega 1994. aastal sai Aqua, siis tuntud kui Joyspeed, sellise koosseisu nagu neid tänapäeval tuntakse.

Edu saabus bändile 1996. aastal. Nad võtsid endale nimeks Aqua, nime, mida nad nägid nende riietusruumil olnud akvaariumil olnud plakati. Uue nime alt salvestatud esimene lugu oli "Roses Are Red", mis avaldati Taanis 1996. aasta septembris. Kui alguses loodeti, et hea juhul pääseks laul Taani muusikaedetabeli esikümnesse, siis tegelik edu oli kordades suurem. Laul jäi sinna enam kui kaheks kuuks ning müüs piisavalt singleid, et saada plaatina märge.

Järgneva singliga "My Oh My", millest sai samuti suure hitt, muutus Aqua Taanis juba tuttavaks nimeks. Universal Music Denmark nägi, et Aqua on väga müüdav grupp ja otsustas laiendada haaret üle-Euroopaliseks. 26. märtsil 1997 andis bänd välja albumi "Aquarium". Album koosnes 11 laulust, mille peal olid ka eelnevad kaks singlit ja veel avaldamata "Barbie Girl".

Kui esialgu tundus, et "Barbie Girl" räägib tõesti maailmakuulsast mängunukust, siis sõnu lähemalt kuulates selgus, et see nii pole. Sõnad nagu: "You can brush my hair, undress me everywhere", "You can touch, you can play", ja "Kiss me here, touch me there, hanky-panky."

Vaatamata vastuolule avaldas Universal Music laulu rahvusvahelisele areenile ja sellest sai võti, mis muutis Aqua maailmakuulsaks. "Barbie Girl" saavutas UKs esikoha neljaks nädalaks, Austraalias kolmeks nädalaks ja jõudis esikümnesse Billboard Hot 100 edetabelis, mis oli Euroopa pop gruppide jaoks siis pigem harv nähtus.

Järgmised paar aastat oli bändi jaoks edukas, aga nemad keskendusid juba uuele plaadile. Veebruaris 2000 anti välja teine album "Aquarius", mille tarbeks kirjutati enam kui 30 laulu, kuid plaadile jõudis neist vaid 12. Selle albumi kõige tuntumateks lugudeks olid "Cartoon Heroes", "Bumble Bees" ja "Around the World".

Vaatamata kodumaal saavutatud edule album ja sellel olevad singlid "Barbie Girl" edu saavutada ei suutnud ning kiiresti muutuvas muusikamaailmas Aqua hakkas tahaplaanile jääma. Sellele ei aidanud kaasa ka 2000. aasta lõpus Matteli alustatud kohtuasi, kus öeldi, et Aqua laul "Barbie Girl" rikub nende brändi. 2002. aastal apellatsiooniga tegelenud kohtunik Alex Kozinski, aga nõustus ringkonnakohtu otsusega, et bändi kasutatav Mattelile kuuluv "Barbie" kaubamärk langeb föderaalse kaubamärgi dillutsiooniseadus erandi alla, andes sellega õiguse Taani-Norra bändile.

Ajal, mil kohus bändile eduka otsuse vastu võttis, oli Aqua muusikalisele pausile läinud. 2007. aastal teatati, et nad on valmis taas tuurile minema ning 2008. aastal seda ka tehti. Kui alguses plaaniti 25 kontserdiga tuuri, siis piirdus see vaid kaheksa kontserdiga üle Taani. 2009. aastal anti välja teine parimate lugude album, mis sisaldas 16 parema kvaliteediga vana lugu, aga ka kolme uut singlit - "My Mamma Said", "Live Fast, Die Young", ja nende esimene singel kaheksa aasta jooksul "Back to the 80s". Viimane laul saavutas Taani edetabelis taas esikoha ja jäi sinna kuueks nädalaks. Sellest sai bändi viies number 1 singel.

Aqua hakkas kolmandat stuudioalbumit salvestama 2010. aasta alguses. Pärast mitmeid edasilükkamisi avaldati "Megalomania" avaldati viimaks 3. oktoobril 2011. Album ei olnud väga populaarne, kuid sellele vaatamata mindi 2012. aastal Austraalia tuurile. Kui alguses plaaniti anda kuus kontserti, siis suure nõudmise järel lisati veel kolm.

Bänd osales Austraalia hommikuprogrammis "Sunrise", kus esitati aeglane ja akustiline versioon "Barbie Girlist". Sama intervjuu ajal avaldati, et esilaulja Lenal on kopsupõletik. Austraalia kontserte ära ei jäetud, vaid läksid plaanipäraselt edasi. Pärast Austraalia tuuri läks bänd taas lahku.

Aqua sai taas kokku 2016. aastal, kui muusikafestivali "We Love the 90s" raames lubati anda vähemalt kümme kontserti. See oli esimene kord pärast 2011. aastat, mil Aqua Taanis üles astus. Enne kokkutulekut teatati, et Claus Norreen on bändi juurest lahkunud ja teda koos teistega laval ei näe. Norreen selgitas, et tema muusikaline fookus on muutunud ja ei soovi enam Aquaga koos tuuritada. Kuid ta rõhutas, et kõigele vaatamata loeb ta bändiliikmeid ikka "oma perekonnaks".

29. mail 2018 andis Aqua teada, et lähevad "The Rewind Tour" raames Kanadasse, kus esinesid koos Prozzäki ja Whigfieldiga. Sama aasta juunis anti välja singel "Rookie".

Bändiliikmete elu on olnud sama kirju kui grupil endal. Lene Nystrøm (47) oli bändiga liitudes suhtes kiilaspäise René Difiga. Nende suhe kestis kolm aastat. Kuid Lene otsustas abielluda teise bändiliikme Søren Rastediga (51). Kuulujuttude kohaselt ajaski see armukolmnurk bändi esmakordselt laiali. Lene ja Søren abiellusid 2001. aastal Las Vegases. Neil on koos kaks last, tütar India ja poeg Billy. 2004. aastal vahetasid nad Londoni kodu taas kodumaa Taani vastu. 27. aprillil 2017 teatasid Lena ja Søren, et lahutavad 16 aastat kestnud abielu.

Lena ja Søren, 2001. Foto: Scanpix

Dif (53) abiellus pärast Lenest lahkuminekut tervisetreeneri Rikke Maijaga, kellega koos on tal kaks last. Praeguseks on paar lahus. Nüüd naudib Dif Linet Jo tähelepanu.

2019. aasta detsembris hõigati välja, et Aqua esineb Suurbritannia suurimal muusikafestivalil Coachella, mis, nagu nüüd teada, jäi koroonaviiruse tõttu ära. Nostalgia tuuri raames jäi paljudele fännidele silma Lene aegumatu välimus. Kuigi ta oli nooruses tuntud lühikese punase soengu poolest, siis tänapäeval on ta need asendanud pikkade tumedate juustega.