14. veebruaril tuli avalikuks, et näitleja ja ettevõtja Vladas Radvilaviciuse Viimsis asuv maja on võlgade katteks ligi 300 000 euro eest müüki pandud.

Oksjonile pandud maja müügist saadava raha eest tasutakse võlg kahele osapoolele - ALG Liisingu Aktsiaselts ning Luminor Bank AS. Vladas võlgneb Luminorile 2006. aastast 5,4 miljonit krooni (345 122,9 eurot), ning ALG-le 2010. aastast 2 miljonit krooni (127 823,3 eurot) ja 2016. aastast 63 400 eurot.

Maja on müüki pandud 299 999 euro eest, mis alghinnana ei kataks võlguolevat summat ära. Vladas on sundmüügi kuulutuse kohaselt võlgu 536 345,2 eurot. Kahekorruseline üksikelamu läheb nüüd enampakkumisele ja see toimub 2. märtsil.

15. veebruari hommikul rääkis Vladas, kes täidab Retro FMis ka netivalvuri rolli, Rauno Märksi ja Maris Kõrvitsaga, miks tema maja "haamri all" on.

"Elus on igasuguseid keerdkäike ja hetkel on minu maja kohtutäituri juures müügil," sõnas Vladas. Ta selgitas, et umbes kümme aastat tagasi ostis ta maja võla välja sõbralt, kes ei suutnud pangale laenu tasuda.

"Tema ise ei ole selles osas midagi ette võtnud ja minu maja oli ka seal tagatisena. Aga ei ole midagi. Sel nädalal ajame asja korda ja elu läheb edasi. Kolima ei hakka," lisas ta.

See oli natuke rohkem kui nädal aega tagasi.

Kroonika võttis ühendust kohtutäitur Elin Vilippuse kontoriga ning uuris, kas Vladas pidas sõna ning võlg on tasutud. Kohtutäituri büroost vastas abi Sergei Volf, kes sõnas, et enampakkumine on jõus seniks, kuni võlgnevust ei ole tasutud, ei ole esitatud enampakkumist välistav kohtulahend või saavutatud võlausaldajatega enampakkumise tühistamise osas kokkulepe.

"Viidatud enampakkumine on endiselt jõus ja selle tühistamiseks alused hetkel puuduvad," sõnas Volf.

16. veebruaril ehk möödunud teisipäeval tegi Vladas Facebookis avalduse, kus selgitas, miks tal võlg tekkis. "Üle kümne aasta tagasi palus hea sõber (kas enam on, ei oska öelda), et ma aitaksin meie ühist tuttavat, keda pank oli maksmata laenu pärast kodunt välja tõstmas. Võtsin teisest pangas miljoneid kroone majalaenu ning maksin ta kodulaenuvõla ära. Tuttav sai oma kodus perega edasi elada. Lubasid, nii sõber kui ka tuttav, poole aastaga oma asjad korda saada ja oma kodu laenu üle võtta."

"Ei saanud, ei võtnud. Kuumakse oli 16.000 EEK-i. Esimesed aastad tuttav isegi maksis mulle midagi. Vahepeal tuli euro ja makse muutus 1.000€ kuus. Maksin pangale aastaid. Palju aastaid. Tema mulle mitte. Ühel hetkel jäin hätta, oma majalaen vajas ka paralleelselt maksmist ning majanduski tegi jõnksu ja ... sada muud häda ka."

"Aga pangaga on asi lihtne, 2-3 kuud kuumaksed maksmata, maja müüki. Aga tuttava maja oli ca 300m2, kuu ajaga turuhinnaga müüa pole realistlik. Et saaksin tema maja rahulikult müüa, siis refinantseerisin suurpanga katkestatud laenulepingu "krõbedama intressiga rahaasutuses", kuid pidin oma kodu lisatagatiseks panema. Kuid tuttav keeldus majast lahkuma ning mõni aasta kulus kohtus käimisele."

"Lõpuks kohtutäitur koos politseiga ta majast välja tõstis. Siis kulus ka müügi peale mingi aeg. Kogu selle aja peale läks minu kokkulepe finantseerijaga tärminite osas nihkesse ning tänaseks on algne summa leppetrahvide jms. toel kahekordistunud ja minu maja kohtutäituri juures puuduva rahaosa peale müügis."

Kontrollisime ka Vladase juttu sellest, et võlgnevus tekkis just sõbra aitamiseks. "Kahjuks ei tohi me täitemenetluse konkreetsemaid detaile avaldada ning detailsemat informatsiooni tuleks menetlusosalistelt endilt küsida. Sarnaselt muudele täitemenetlustele, ei ole kohtutäiturile ka käesoleval juhul teada milleks inimene laenu võttis, miks ta seda ei tasunud või mille peale ta saadud raha kulutas," anti vastuseks.