Lauljannale öeldi eelmisel aastal, et selleks, et olla nomineeritud auhindadele nagu BRITS ja Mercury auhind, peab ta olema Suurbritannia kodanik. 26 aastat UKs elanud Rina võitis pärast auhinnagalade organiseerijatega kohtumist õiguse kvalifitseeruda nominentide hulka.

Uute reeglite kohaselt peab artist auhinna saajate hulka kvalifitseerumiseks olema UKs elanud viis aastat.

Rinal on UKs elamiseks igavene õigus, aga ta on säilitanud jaapani kodakondsuse, et sidemeid oma perega hoida, eriti isaga, kes siiamaani Jaapanis elab.

Kuna Jaapan ei luba kahte kodakondsust, siis ei saa Rina endale ka briti passi. Selle tõttu ei kvalifitseerunud tema kriitiliselt tunnustatud debüütalbum "Sawayama" eelmisel aastal Mercury auhinnale.

"See murdis mu südame. Ma arvan, et paljud immigrandid tunnevad samad, kui oled assimileerunud ning oled sa briti kultuurist ja siis öeldakse, et sa ei kvalifitseeru on väga ränk," rääkis ta BBC-le.

Kuigi ta on Jaapanis sündinud, siis on Rina Sawayama terve oma teadliku elu elanud UKs. Ta käis küll vahepeal Jaapanis suvekoolis, aga ta ei mäleta rohkem mitte kuskil mujal elamist.

Kui Rina algselt selle teema eelmisel aastal üles võttis, siis ta kartis, et ta pannakse muusikatööstuses musta nimekirja. Aga see viis hoopis reeglite muudatusteni ja tal on selle üle vaid hea meel.