25. veebruaril teatas Meie Viljandi esindaja Harri Juhani Aaltonen, et läbirääkimised Jaak Joala samba asjus ei jätku, see otsus tuli Maire Joala advokaadilt.

Maire Joala advokaat andis 15. veebruaril teada, et katkestab kõnealuse kuju asjus läbirääkimised Meie Viljandiga. Konflikt paisus Jaak Joala nime kaubamärgina registreerimisest. Maire Joala advokaadid said ajakirjandusest teada, et Harri Juhani Aaltonen on 17. jaanuaril teinud patendiametisse avalduse, et registreerida Jaak Joala nimi endale kuues kategoorias, mille seas on ka ausammaste ja monumentide püstitamine.

Maire Joala koos advokaatidega on seisukohale, et monument tuleb eemaldada ning seda ei tohi avalikkusele rohkem näidata. Viljandi linnavalitsus ehitas 2. veebruaril ümber samba puidust kasti. Samuti saadeti kuju loomist vedanud mittetulundusühingule teade, et kui Maire Joala nõudekirja 28. veebruariks tagasi ei võta, loovutab linn samba Meie Viljandile ning küsib tagasi selle loomiseks antud 50 000 eurot.

Viljandi linnavalitsuse pressiesindaja Maarja Evert sõnas, et esmaspäevasel koosolekul Joala kuju arutluse alla ei tulnud. "Viljandi linnapea Madis Timpson ütles 2. märtsil Sakalale, et kindlasti tuleb see arutusele märtsi esimeses pooles, kas siis järgmisel või ülejärgmisel istungil," sõnas Evrt.

Meie Viljandi eestvedaja Jarri Juhani Aaltonen sõnas, et Maire Joala on mõnes mõttes enda tahtmise saanud. "Mina ei tea Maire Joala põhjust miks lõpetas (läbirääkimised - toim), aga kuna teos on kastis, pole temal ka põhjust ja isegi millest läbirääkida, sest tahtmine ju käes," ütles ta.

Kas Meie Viljandi on valmis Joala kuju tagasi võtma? "Linna vara MTÜ-le andmine võib olla keeruline juriidiline pähkel, aga jätaksin selle pikema kommenteerimise tuleviku. Täna meil küll plaanis pole seda tagasi võta," sõnas Aaltonen.