Helsingis suri 29. detsembril 41-aastaselt tuntud metal-bändi kitarrist ja ninamees Alexi Laiho. Tema matused peeti 28. jaanuaril Malmi kabelis, misjärel tema surnukeha tuhastati. Ehkki paljud arvavad, et nüüd saab varalahkunud kitarrist rahus puhata, käib sellegipoolest urni ja tuha ümber suur vaidlus.

Iltalehti võttis ühendust kitarrilegendi õe Anna Laihoga, kelle sõnul proovib kitarristi lesk Kimberly Goss rikkuda nende pere leina ja soove. "Me pole veel kahjuks täielikult rahu saanud. Alles siis, kui need asjad saavad selgeks, on meil rahu majas. Perel on tõeliselt raske," lausub Laiho.

Laiho pere soovis jaanuaris matuse korraldada ainult pere ja kõige lähimate sõprade juuresolekul. Põhjuseks olevat olnud koroona levik ja kitarristi enda soov, kes austas privaatsust. Seejärel proovisid lähedased sellest teada anda Laiho lesele Kimberly Gossile. Kuigi paar lõpetas oma suhte pea 10 aastat tagasi ning Alexil oli juba uus elukaaslane, ei antud ametlikku lahutusavaldust kunagi sisse. Seetõttu on Goss siiani ametlikult Laiho abikaasa.

"Me ei olnud Kimberlyga kokku puutunud juba 20 aastat. Ka siis, kui ta Alexiga käis, olid suhted vaieldavad. Pere sai kergendust, kui see lõppes," märgib Anna Laiho. Õe sõnul ei soostunud lesk matustest kõrvale jääma, nõudes esialgu kahte matust.

"Meil ​​õnnestus kõigele vaatamata ilus matus teha. Sain matusebürooga ühendust, kui järsku öeldi meile, et me ei saa urni kätte," tõdeb Laiho.

Alexi Laiho urn ootab praegu Helsingi kihelkonna liidu ruumides Malmis. Malmi kalmistul on kitarristile juba reserveeritud kaunis surnuaed ja suur hauakivi, mille jalamile võisid fännidki oma tervitused jätta.

"Alexi ootab nüüd sinna matmist. Urni ei anta kellelegi üle enne, kui oleme jõudnud kokkuleppele, kes Alexi matab. Vanemate jaoks on see olnud tõeliselt raske. Nad tahaksid, et nende surnud poeg maetaks auväärselt, kuid Kimberly tegutseb teisiti. Ta soovib ise urni masse panna ja korraldada sündmuse."

Anna Laiho on kitarristi ainus õde. Ta kirjeldab olukorda kui perekonna jaoks jätkusuutmatut.

"Oleme mõelnud, et siin pole kindlasti muud võimalust, kui anda asi ringkonnakohtusse. Tõenäoliselt kaebame kohtusse, isegi kui me seda ei soovi, sest see on kõigile kulukas ja vanemad ei saaks kohtuvaidlustega üldse hakkama. Me ei tahaks seda teha, kuid tundub, et muul viisil kokkulepet saavutada ei saa," ütleb Anna Laiho.