Värske „Laser” uuribki, miks Eesti ametnikud ainult õlgu kehitavad ja kriisist väljumiseks aktiivselt uusi võimalusi ei otsi. Praegu vohab kroonviirus sellise hooga, et Eesti on jõudnud Euroopa esikolmikusse. Mõistlik oleks kasutada absoluutselt kõiki võimalusi epideemia peatamiseks ning üheks selliseks võimaluseks on antigeeni kiirtestid, mis viimastel nädalatel on mitmel pool Euroopas aktiivselt kasutusele võetud.

Antigeeni kiirtesti puhul võetakse proov täpselt samamoodi kui traditsiooniline koroonatesti puhul ehk proov võetakse pulgaga ninaneelust. Ainsaks erinevuseks on, et kui tavalise testi puhul on vastus teada alles järgmisel päeval, siis kiirtesti puhul on tulemus teada kohe.

Nii saab praegu igaüks näiteks Tallinna Lennujaamas enne reisi 49 euro eest end kiirelt testida. Tegelikult on kiirtestid aga palju odavamad. „Need maksavad umbes 5-6 eurot ja lähevad veelgi odavamaks,” on Eestis kiirtestide startupi Certifcu käima tõmmanud Liis Narusk veendunud.
Just kiire ja regulaarne testimine on teadlaste sõnul äärmiselt oluline, et pandeemiale piir panna. Nii oleksid kiirtestid näiteks heaks võimaluseks koolid avatuna hoida. Kui koolipäeva alguses kõik lapsed ära testida, saab nakkusohtlikud õpilased teistest koheselt ka eraldada ja mingit vajadust distantsõppel olla poleks.

„Meie, kes me keelame nende testide turustamise, kui ta ei vasta nõuetele, ei saa minna ja eelistada ühte ettevõtet ja öelda talle, et palun tule Eesti turule,” põhjendab Terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Tagne Ratassepp, miks riik ise aktiivselt ei otsi uusi lahendusi.
„Test peab olema mitte ainult lihtne ja kiire, vaid eeskätt täpne ja usaldusväärne,” põhjendab Tervise- ja tööminister Tanel Kiik, miks eelistada laustestimise vältimist.
„Kõige nakkusohtlikumas perioodis, kus inimesel on viirust kõige rohkem, on kiirtest isegi kuni 97% tundlik,” selgitab Confido kliiniline juht Andreas Abel, kelle sõnul on kiirtestid piisavalt usaldusväärsed ega anna tegelikult enamjaolt valepositiivseid ega valenegatiivseid tulemusi.

„Laser“ on TV3s täna kell 20.30.