Tugevalt konservatiivsete vaadete poolest tuntud ajakirjanik Varro Vooglaid kritiseerib enda Facebooki kontol Eeva Esse saadet, öeldes, et see "on mõeldud vasakliberaalide poolt kristlike, konservatiivsete ja rahvuslike veendumuste ja nende kandjate hurjutamiseks ja mõnitamiseks ning seda moel, milles puudub elementaarne isiklik lugupidamine isegi stuudiosse kutsutud saatekülaliste vastu".

Sellega seoses peab Vooglaid vajalikuks saadet edaspidi boikoteerida, et teised parempoolsed sinna saatekülaliseks ei läheks. Põhjusena on välja toodud intervjuude asetamine neile teadmata halvustavasse konteksti ja monteerides intervjuusid vastavalt saatemeeskonna suvale jõupositsioonilt.

Vooglaid on välja toonud ka terve posu konservatiive, kellele ta paneb südamele, et nad sinna saatesse ei läheks. Nende hulka kuuluvad Martin Helme, Henn Põlluaas, Urmas Reinsalu, Helir-Valdor Seeder, Ruuben Kaalep, Urmas Viilma, Riina Solman, Maarja Vaino, Peeter Espak, Jaak Madison, Priit Sibul, Anti Poolamets, Monika Helme, Paul Puustusmaa, Urmas Reitelmann, Jaak Valge, Kalle Grünthal, Siim Pohlak, Rene Kokk ja teised.

Kroonika suhtles esimese saate järel selle juhi Eeva Essega ja uuris, mida ta kriitikast arvab. "Selline elav tagasiside ja tekkinud arutelu on saatele parim kompliment," vastas Esse.

Kuidas ta ise saatega rahule jääb? "Alati saab paremini, kuid senise tagasiside põhjal tundub, et suutsime enda seatud eesmärkide täitmisele üpris lähedale jõuda," sõnas ta.

Kroonika võttis ühendust ka saate produtsendi Tuuli Roosmaga ja uuris, mida tema Vooglaidi boikoteerimise ideest arvab. Saate produtsent usub, et igal inimesel on õigus enda valikud teha. "Professionalse televisioonil ja veebisaadetel on päris palju erinevusi, üheks neist on muuhulgas see, et tele-eetrisse mineval saatel on kindel pikkus. Seega, jah, saateid monteeritakse muuhulgas ka õigesse pikkusesse. Et aga keegi väänaks montaažis kõneleja mõtet või asetaks tema räägitu valesse konteksti - nii see kindlasti ei ole ega saagi olla," ütles Roosma.

Ta lisas: "Meie teeme oma saadet edasi sõltumata Varro nimekirjast. Usun, et inimesed on oma otsustes vabad. Ja kui meil tuleb taas saatesse teema, millel sobiks kõige paremini debateerima keegi antud nimekirjast, ega me kutsumata ei jäta. Eks siis igaüks saab tulemise üle ise otsustada. Juba järgmises saates räägime üha kasvavast trendist ühiskonnas - alastipiltide müümisest internetis. Konservatiivne vaade Anne Eenpalu vahendusel on saates väga tugevalt kohal ning väga hea tasakaalustav."

Foto: Konstantin Sednev

Kroonika pöördus kommentaari saamiseks esimeses saates külalisena üles astunud väljaande Objektiiv juhi Markus Järvi poole ja uuris, milline oli tema kogemus saate külalisena. Järvi kirjutas sellest eelmisel nädal Facebookis ja tal jagus kriitikat kamaluga.

Järvi sõnas, et oli nõus saates osalema, kuna Esse oli talle öelnud, et tema diskuteerimispartneriks saab Ekspress Meedia juht Hans H. Luik, kuid tegelikult oli Eesti Päevalehe ajakirjanik Kärt Anvelt. Sellest vahetusest sai ta teada vaid mõni minut enne salvestuse algust.

Järvi kurtis ka konteksti üle, milles tema intervjuud esitleti. "Samuti ei maininud Esse poole sõnagagi, et diskussioonile eelneb tema enda "Veera Vooglaiu" ning punalipu taustal Mart ja Martin Helmega lootusetut kildu rebiv ja ideoloogiliselt patroneeriv loeng, mille intellektuaalne kui ka moraalne tase oli ausalt öeldes alla igasugust arvestust," sõnas Järvi pettunult.

Ta lisas: "Esse epistel, milles “usuäärmuslik” Objektiiv liigitati – ilma ühegi argumendi ja põhjenduseta oma peakest vaevamata – valeuudiste kanaliks, lõi konteksti järgnevaks aruteluks, mida oleks olnud aus kõikidele saatekülalistele eelnevalt tutvustada. Sellisest eessõnast peaks sõltuma kogu arutelu tonaalsus. Praegu kukkus asi välja nii, nagu oleks mind kutsutud pidama ettekannet seminarile, kus kinniste uste taga on vahetult enne minu etteastet peetud loeng, mille sisuks on see, et ma olen petis. Mind pole sellisest asjade korraldusest aga sõnagagi teavitatud."

Markus Järvi ütles, et kui keegi tema töötajatest peaks nii käituma, siis ta saaks sule sappa, nimetades Esse, Kanal 2 ja Postimehe maja käitumist väga näotuks.