Neljapäeval karmistusid Eesti Vabariigis koroonaviiruse epideemia vähendamiseks uued ja karmimad reeglid. Varasemast ja natuke vabamast korraldusest ei olnud suurt kasu, sest inimesed piltlikult öelda sülitasid nendele ning irvitasid nende üle, kes maski kannavad ja korralikult reegleid jälgivad.

Nagu teada, siis lahvatas eelmisel nädalal suur skandaal, kui Andrei Zevakini stuudios toimus Eesti Laulu finaali järgselt suurem koosviibimine, milles osales hinnanguliselt mitukümmend inimest. Kohapeal ei olnud küll ühtegi haiget, kuid Zevakin ise ja tema lavapartner Pluuto olid lähikontaktsed ning pidid olema isolatsioonis. See oli ka põhjus, miks nad ei saanud Eesti Laulu finaalis osaleda ja nende esinemine tuli lindilt.

Terviseamet avaldab iga päev uued nakatumiste numbrid, mis on juba kahe tuhande piiril. Seda seetõttu, et üks osa rahvast ei soovi reegleid jälgida, mille tõttu kannatavad teised. Õppetunnist ei saada aru ka siis, kui ise ollakse haiguse läbi põdenud (Uudo Sepa ema näide, kes palus Jeesuse poole pöörduda) ning igasugune kohusetunne puudub.

Paljudes riikides on reeglite rikkumise vastu määratud trahvid. Inglismaal ja Walesis on märtsi seisuga väljastatud 32 000 trahvi. Inglismaal ja Põhja-Iirimaal algab trahv 200 naelast. Walesis ja Šotimaal 60 naelast, mis aga väheneb 30 naelale, kui see 28 päeva jooksul ära maksta, vahendas BBC.

Politseil on samuti õigus suured peod lõpetada ja määrata trahv kuni 10 000 naela. Äärmuslikel juhtudel võib kohus määrata veel karmima karistuse.

Eesti peaminister Kaja Kallas ütles 28. veebruaril avaldatud arvamusloos ERRis, et ka siin peaksid rikkujad trahve maksma, sest olukord on läinud juba nii käest ära, et kolmandik nakatunuid ei tea, kust nad viiruse külge said. Peaminister lisas, et teda häirib enim see, et kõige rohkem kannatavad just inimesed, kes peavad reeglitest kinni - ja seda inimeste arvelt, kellel on ükskõik.

Praeguse seisuga Eestis politsei rikkujatele trahvi ei tee. "Tänase koostöö raames politsei ei menetle ega trahvi rikkumisi, vaid saadud info edastatakse Terviseametile, kes alustab vajadusel väärteomenetluse või määrab sunniraha," on kirjas politsei.ee lehel.

Kroonika kontakteerus Terviseametiga ja uuris, kas ja kui palju on sunnirahasid määratud inimeste puhul, kes rikuvad karantiinireegleid ja teisi kohustusi. Terviseameti pressiesindaja Kirsi Pruudel sõnas, et nad soovivad tegeleda ennetustöö ja mitte trahvimisega, kuid seda viimast on ka tehtud.

Viimastel andmetel (kolmapäevase seisuga) on Vabariigi Valitsuse korralduse nr 47 ehk karantiininõuete rikkumise osas alustatud 44 väärteomenetlust, millest 29 on lõpetatud ja 15 on veel pooleli.

Kõige enam on esinenud karantiininõuete rikkumist inimeste poolt, kes on ise COVID-19 haiged. Kui 34 juhtumil jõudis selline rikkumine menetluseni, siis palju suurem osa lõppes kirjaliku või suusõnalise juhendamisega, kuidas on õige. Nõustamistööd tehti lausa 162 inimesele, kes said oma rikkumisest aru ja täitsid edaspidiselt Terviseameti korraldusi.

Karantiininõudeid eirasid ka haigega koos elavad inimesed või lähikontaktsed (nt Andrei Zevakini pidu). Vestlusega piirduti 88 juhul ja väärteomenetlus algatati 10 korral. Väärteomenetluses on tehtud 28 rahatrahvi kogusummas 5240 eurot. Füüsilistele isikutele tehtud trahvid on vahemikus 60-440 eurot.

Vabariigi Valitsuse korralduse nr 282 ehk piirangureeglite rikkumise osas alustati riiklik järelevalvemenetlus 77 korral. 13 menetlust on lõpetatud ja 64 veel pooleli.

Kaitsemaski kandmise kohustuse eiramise osas on enamasti piirdutud vestlustega, rikkumisele on menetluse alustamiseta tähelepanu juhitud 96 korral. Menetluseni jõudis kaitsemaski mittekandmine aga 14 juhul, neist üks on veel pooleli.

Meelelahutusasutusteenuse osutaja poolt piirangute rikkumise osas on veel pooleli 13 menetlust ja avaliku siseruumi haldaja poolt rikkumiste osas on lõpplahenduseta veel 46 menetlust. Järelevalvemenetlus on kahel korral lõppenud sunnirahaga, mida on kokku määratud 2500 eurot.