Kirjas rõhutatakse vajadust kaasata rohkem puudega inimesi ja et suured filmistuudiod peaksid palkama endale püsiva ametikohaga ametnikud puudega inimestega tegelemiseks, vahendas BBC.

Ekraanil kujutatud puudega inimeste arv ei ole vastavuses sellega, kui palju neid tegelikult USAs elab. Valitsuse hinnangul on igal neljandal ameeriklasel mingi puue.

Hiljutise raporti kohaselt oli telesarjades 2020. aastal puudega karaktereid vaid 3,5 protsenti. 2018. aasta uuring näitas, et puudega karakterite hulk oli 12 protsenti, aga neid kujutati enamasti negatiivselt.

2019. aasta samalaadses avalikus kirjas toodi välja, et 61 Oscari nominendi ning 27 võitja, kes mängisid puudega karakterit, olid vaid kaks reaalselt puudega.

Kirja autor ning kampaania #DontDismissDis asutaja on mänedžer Keely Cat-Wells, kes jäi näitlejana oma tööst just puude tõttu ilma. Ta tõi välja, et COVID-19 pandeemia ajal on mitmed stuudiod palganud koroonaviiruse ametnikud, kelle töö on jälgida nõuetest ja piirangutest kinni pidamist. Aga sama asja ei teha puudega töötajatega.

Puudega inimeste ametnik aitaks kaasajastada stuudiote tööd ning üheskoos produtsentidega luuakse keskkond, kus puudega näitlejate kaasamine oleks kõigile mugav ja sobilik.

James Bondi filmides kaasa teinud näitleja Naomi Harris sõnas: "Kui sa näitad ebaõiglust süsteemis ning tood ka lahenduse, siis on inimestel raske seda ignoreerida."

Avaliku kirjaga kaasatud dokumendis nimega "Hollywoodi õuduslood" jagasid mitmed puudega näitleja anonüümselt nendega juhtunud kogemusi. Nende käest küsiti "mis sinuga juhtus", "kas sa suudad seksida" ja "kas sa tõepoolest ei näe" ning mitmel korral toodi välja olukorrad, kus võtteplatsil ei olnud garanteeritud ka kõige põhilisemad nõuded, kuigi värbamisel nõuti just puudega näitlejat.

Aastaid tagasi langes kriitika alla näitleja Dwayne Johnson, kes mängis filmis "Skyscraper" proteesist jalaga peategelast. Nii Johnsonile kui filmitegijatele heideti ette, et nad oleksid võinud selle rolli anda näitlejale, kes tõepoolest kannab proteesist jalga.