Nagu elus, nii ka surmas soovis Edinburghi hertsog matuseid, mille korraldamine teeks võimalikult vähe tüli. Ta soovis kuningliku tseremooniaga matuseid, nagu kuninganna ema ärasaatmisel. Teine variant olnuks riiklikud matused, aga seda prints ei soovinud, kirjutas DailyMail.

Aga pandeemia tõttu on nende plaanide elluviimine raskendatud. Eile õhtul arutasid kuninganna ja tema pikemaajalised töötajad, mida oleks kõige mõistlikum teha. Tema majesteedil on viimane sõna ja need plaanid antakse teada täna.

Allikad ütlevad, et ükskõik, mis need plaanid ka poleks, jääb ära igasugune suurem rahvakogunemine, kuna koroonaviiruse piirangute tõttu on ühte kohta lubatud vaid 30 inimest.

Eelneva plaani kohaselt, mis kandis nime "Forth Bridge", oleks printsi keha koheselt palsameeritud ning viidud Windsori lossi Alberi-nimelisse mälestuskabelisse.

DailyMaili andmetel oli Philipi kirst eile lossis, kus viibib praegu ka kuninganna, tõenäoliselt kuninganna enda erakabelis, kus teda privaatselt külastada.

Aga nädalavahetuse jooksul viiakse see edasi Alberti-nimelisse mälestuskabelisse, mille ehitas Henry VII kuninglikuks mausoleumiks. Printsi surnukeha lebab seal väikese tseremoonia järel kahel puust jalusel, mis kannavad katafalki.

COVIDi-eelsete plaanide kohaselt oleks see täna toodud Londonisse ning sealt edasi Püha Jamesi paleesse, kus see oleks ajutiselt lebanud kuninglikus kabelis.

Kuningakojast on öeldud, et surnukeha jääb Windsori lossi matusteni, mis toimuvad tõenäoliselt järgmisel laupäeval Püha George'i kabelis.

Printsi surnukeha on riietatud rüüsse, mis viitab tema nii Taani kui Kreeka päritolule, Mountbatteni juurtele ning Edinburghi tiitlile. Kirstu juures on ka tema perelt saadud pärg. Windsori lossis toimub lahkunu valvamine, mida peavad tema lapsed Charles, Anne, Andrew ja Edward.

Matuste päeval kannavad printsi kirstu briti armee jalaväe grenaderi valvurid. Hertsog asetatakse relvavankrile, mis kuulub kuninga vägede kuninglikule suurtükiväele. Printsi erisoovil kasutatav vanker on sama, millega transporditi matustele kuninganna Victoria surnukeha 1901. aastal.

Plaanitud matuserongkäik jääb ära, kuid Windsori lossis toimub ärasaatmine vanal kujul, ainuke erinevus on väiksem leinajate arv. Eile algas kuninganna algatusel kaheksa päevane leinaperiood, mis peaks lõppema järgmisel laupäeval.