Festivali otsestuudio asub Tartus, Aparaaditehases, kus kell 20 leiab aset ka festivali programmi avakontsert Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambli esituses. Festivali kunstiliste juhtide tervitussõnad jõuavad kuulajate-vaatajateni Tartu Ülikooli Genoomika Instituudist. Ülekannet avamisest saab vaadata EMP TV veebikanalilt, mis on leitav Eesti Muusika Päevade kodulehelt.

Avamisel tutvustavad festivali kunstilised juhid Helena Tulve, Timo Steiner ning Heliloojate Liidu esimees ning Tartu programmi kunstiline juht Märt-Matis Lill tänavuse festivali teemat ning programmi. TÜ Genoomika instituutist ja sealsetest tegemistest annab ülevaate instituudi direktor, evolutsioonilise genoomika professor Mait Metspalu.

Oma virtuaalsed tervitused tänavuse Balti Muusika Päevade publikule saadavad Leedu Heliloojate Liidu esimees Mykolas Natalevicius ja Läti Heliloojate Liidu esimees Rolands Kronlaks.

Publikul on võimalik osaleda festivali avamisel interaktiivselt, saates festivali kodulehe vahendusel korraldajatele küsimusi.

“Festivali avamiseks oleme valinud koha lähtuvalt selleaastasest teemast, milleks on DNA. Läheme külla Eesti ühte olulisemasse teadusasutusse, kus tipp-teadlased tegelevad nii kaasaegse inimese geneetilise mitmekesisuse uuringutega; kus asub nii Eesti geenivaramu kui ka uus genoomikat, evolutsiooni ja personaalmeditsiini ühendav teaduskeskus. Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu on loonud riikliku biopanga, millega on liitunud juba üle 200 000 eestimaalase ehk ligi 20% Eesti täisealisest elanikkonnast,” kommenteerib avamise kohavalikut festivali korraldusjuht Mari-Liis Rebane.

Festivali programmi esimene kontsert toimub Aparaaditehasest kell 20, mil astub üles Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi ansambli (EMA) kavaga "Digitaalne ning analoogne". Publik saab kontserdist osa otseülekandes EMP TV kaudu Eesti Muusika Päevade veebilehel.

Eesti Heliloojate Liidu ja EMA vahelises koostöös toimunud residentuuris tutvustas ansambel heliloojatele rikkalikke tehnoloogilisi võimalusi kasutades nüüdismuusika loomisel live-elektroonikat. Residentuuris sündisid Märt-Matis Lille “Kujutletavad helimaastikud II”, Tatjana Kozlova-Johannese “Aaria” ning Taivo Lintsi “Rhythm Convergence”.

Lisaks kantakse ette Liina Sumera 6 live-elektronmuusikule loodud teos “Netrunner’id”, mis jutustab häkkeritest, kes on investeerinud enda kõrgemal tasemel küberneetilisse arengusse. Leedu helilooja Vytautas V. Jurgutise “Tinohi” (2018) põhineb elavatel helimomentidel, balansseerides heliesteetiliste tasandite ja rütmiproportsioonide vahel ning Läti helilooja ja pianist Platon Buravicky uudisteos “Safety borders” on kirjutatud 6-le arvutile. Buravicky on alates 2018. aastast Läti muusikaakadeemia elektroakustilise muusika ja RISEBA rakendusteaduste ning Liepaja ülikooli külalislektor.

Esialgselt festivali avama pidanud Maria Fausti ja puhkpilliansambli kontsert lükkub sügisesse ning toimub Emajõel ja Emajõe kallastel 7. septembril koostöös Draama festivaliga.

Eesti Muusika Päevad toimuvad 22. aprillist 2. maini festivali koduleheküljel asuval videokanalil EMP TV. Kontserdid ja vestlusringid on kõigile tasuta kättesaadavad. Festivali toetuseks on võimalik teha annetusi. Kontsertide heliülekanded toimuvad koostöös Klassikaraadioga.

42. korda toimuv EMP on vanim Eesti heliloojate loomingule keskenduv festival, mis tasakaalustab kodumaist välismaisega, kammerlikkust mastaapsusega ning festivali kavadest leiab aasta aastalt üha enam žanri- ja stiilideülest. EMP kunstilised juhid on Helena Tulve ja Timo Steiner, Tartu programmi kureerib Märt-Matis Lill. Tänu kunstiliste juhtide eksperimenteerimishimule ja lennukatele ideedele on EMP alati pakkunud oma publikule ka loominguliselt esmapilgul pöörasena näivaid projekte.

Paralleelselt Eesti Muusika Päevadega toimuvad Balti Muusika Päevad, kuhu kuulub ka EMP programm. Eesti Heliloojate Liit koostöös Läti ja Leedu Heliloojate Liitudega alustavad Baltic Contemporary Music Network koostöövõrgustiku tegevuste raames uue rändfestivaliga Balti Muusika Päevad. Esmakordselt publiku ette astuv Balti Muusika Päevad ühendab kolme riigi muusikute ühist soovi arendada Balti nüüdismuusika võrgustikku ning publikut, luues ühine festivalide platvorm. Festival hakkab roteeruma Eesti, Läti ja Leedu vahel – 2022. aastal korraldatakse üritus Kaunases, 2023. aastal Riias ning 2024. aastal uuesti Eestis.