Kõik algas momendil, kui tehti teatavaks Kuldgloobuse nominendid ning kohe hakkas kõigile seal silma üks konkreetne seriaal — „Emily in Paris”. Tegemist on Netflixi originaalse toodanguga ning üldiselt suhteliselt kesiselt vastuvõetud teosega. Prantsusmaal tehti see päris maatasa ning tuntud kriitikud materdasid seriaali mitmelt rindelt, seega paljudes tekkis huvi, et miks „Emily in Paris” ei saanud mitte ainult üht, vaid lausa kaks nominatsiooni — parim komöödiamuusikal ja parim näitlejanna komöödias või muusikalis (Lily Collins).

Ajalooliselt saab öelda, et Kuldgloobused on alati olnud Oscarite eelvaateks, sest need suures osas kattuvad päris hästi. Kohe tõstati küsimus, et miks Darren Stari loodud seriaal on ja samal ajal Michaela Coeli „I May Destroy You” ei ole nomineeritud. Isegi üks „Emily in Paris” stsenaristidest Deborah Copaken oli šokeeritud ja ütles, et „valge ameeriklane müüb luksuslikku valgeks olemist”.

Pärast seda uudist tekkis palju kuulujutte ja artikleid, mis kõik eelkõige võtsid teemaks Kuldgloobuste usaldatavuse. Juba peagi viis LA Times läbi ka endapoolse uurimise ning avaldas artikli, mis tõi välja eetilisi konflikte ja korruptsioonikultuuri. Artiklis toodi välja, et Hollywoodis on levinud pikka aega tõeks muutunud idee, et HFPA liikmeid (neid on kokku 87) on võimalik enda poole kallutada. Tuleb ainult saata üritustele kutseid ning A-klassi staaridega pilte teha lasta.

Muidugi tuli välja, et „Emily in Paris” tegijad lennutasid 30 rahusvahelist ajakirjanikku Pariisi ja panid nad 1400$/öö maksvasse hotelli, et nad saaksid võtteid külastada, staaridega tutvuda ja ennast hästi tunda. Üks liikmetest hiljem ütles, et „nad kohtlesid meid kui kuningaid ja kuningannasid,” andes veidikene aimu ideest, et Kuldgloobust ehk ongi võimalik osta.

Pärast neid eelnimetatud sündmuseid tuli Tom Cruise ja andis oma kolm võidetud auhinda tagasi. Koheselt liitusid ka Netflix, WarnerMedia ja paljud teised, kes andsid ametlikult teada, et kuniks probleemid ei ole lahendatud, nemad enam auhinnagaalast osa ei võta.
„Me endiselt usume, et HFPA mõtleb enda reformi tõsiselt. Kahjuks muutus sellisel skaalal võtab palju aega ja tööd ning me tugevalt usume, et HFPA vajab seda aega enda parandamiseks. Sellega anname ka teada, et NBC aastal 2022 Kuldgloobuseid enam üle ei kanna” — selliselt oli kirjas NBC ametlikus teadandes esmaspäeval.

Kohe hüppasid pardale ka erinevad sotsiaalpoliitilised internetiportaalid ning avastati, et HFPA liikmetest pole mitte ükski mustanahaline. Sinna lisandus ka kahtlane rahade kasutamine mittetulundusühingu liikmete poolt, sest NBC maksis suuri summasid iga aasta õiguste eest seda gaalat näidata, sest ajalooliselt on tegemist ühe populaarseima taolise üritusega. Viimastel aastatel on toimunud üleüldine huvi kadumine auhinnagaalade vastu ning suures osas on süüdi peale sunnitud mitmekesisus, noorema põlvkonna teine huvi ning muidugi Covid-19. Näiteks sellel aastal olid nii Oscarid kui ka Kuldgloobused rekordmadalate vaatamistulemustega, rohkem kui kolm korda vähem silmapaare kui näiteks 10 aastat tagasi.

HFPA kiirelt lubas tõsta liikmete arvu sajani lisades mustanahalisi rahvusvahelisi ajakirjanikke, kuid juba näljane internet tahab palju enamat. Tuli välja näiteks e-mail endise HFPA juhi Philip Berk poolt, kus kirjeldas Black Lives Matters liikumist kui „vihagruppi”, mis muidugi maksis mehele tema töö. Sealt edasi doominod ainult kukuvad ja erinevad väljaanded, tootjad, partnerid ja muud osalised astuvad eemale.

Kuldgloobuste jaoks pole see muidugi esimene vastuoluline moment. Varasemalt on olnud teemasid liikmeks olnud ajakirjanike dokumentides ning on proovitud paljastada nende katseid takistada uute liikmete lisamist. Näiteks on isegi dokumenteeritud üks juhtum aastat 1981 kui HFPA andis auhinna Pia Zadora filmile „Butterfly”, mis sarnaselt „Emily in Paris” oli kriitikutelt ja publikult laita saanud. Hiljem selgus, et Zadora miljardärist abikaasa Meshulem Riklis viis ajakirjanikud lennukiga Las Vegasesse. Selle tulemusel CBS loobus ülekannetest, kuid Dick Clark Productions võttis tootmise üle ja sai ülekande lepingu TBS-iga ja alates aastast 1993 NBC-ga, mis on kestnud kuni tänaseni.

Allikad: CNN, LA Times, Insider