Hüvastijätt toimus protsessioonivormis. Kõigil oli võimalik saali siseneda ja temaga isiklikult hüvasti jätta. Kirjaniku lähedased toonitasid, et kuna Vahur oli seltskondadesse oodatud poeet, romaanikirjanik, filmitegija ja muusik, kelle mõttemaailm ja isiksus paelus kõiki, kellega ta kokku puutus, toimub Vahuriga seotud lugude meenutamine vabamas vormis suvel Peipsiveerel, kus kirjanik elas ja sündis ka tema tippteos, suurromaan „Serafima ja Bogdan“ (2017).

Vahur Afanasjev, kodanikunimega Vahur Laanoja sündis 24. augustil 1979. aastal Tartus. Matemaatikute peres kasvanud pojana õppis ta Tartu Kommertsgümnaasiumis ning lõpetas 2002. aastal Tartu Ülikooli rahvamajanduse eriala. Õpingud meedia- ja kommunikatsioonimagistrantuuris jäid lõpetamata. 16aastasel alustas ta luuletamisega ja kirjutas laulusõnu. Kirjandusliku trükidebüüdi tegi 19aastasena ajakirjas Vikerkaar. Samast ajast kuulus ka Tartu noorte autorite koondisesse ja 2006. aastal võeti Eesti kirjanike liidu liikmeks.

Suurteoseni „Serafima ja Bogdan“, mida on võrreldud Tammsaare tähtteosega, jõudis Afanasjev 38aastasena. 2017. aastal võitis „Serafima ja Bogdan“ Eesti kirjanike liidu romaanivõistlusel esikoha. Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastapreemia on võitnud Afanasjev nii proosa („Serafima ja Bogdan“ 2017) kui luule kategoorias („Tünsamäe tigu“ 2015). Ühest oma eluetapist Brüsseli võimukordorides sündinud elulooline teos „Minu Brüssel“ (2011) võitis parima reisikirjaniku preemia. Kirjaniku viimane, arvult neljateistkümnes raamat, samuti mahukas romaan „Õitsengu äärel“ ilmus möödunud aasta sügisel.

Aastal 2019 oli Afanasjev Tartu linnakirjanik.

Viljaka loojana jõudis Afanasjev osaleda ka lavastaja Ivar Põllu proovides, kes toob sel suvel Peipsi ääres Kolkjas lavale „Serafima ja Bogdani“ teatriversiooni. „Serafima ja Bogdani“ mängufilmistsenaarium, mille viimase peatüki stseene koos kaasstsenarist Olle Mirmega ülemöödunud reedel veel lihviti, ei saanud paraku punkti ...
Kirjanik suri 11. mail 2021. Teda jäävad leinama tütar ja perekond.

Jaga
Kommentaarid