Väga pikalt Inglismaal elanud Peeter Rebane otsustas eelmise aasta jaanuaris tagasi kodumaale tulla. Ja kuna peale tuli ka pandeemia, siis oli hea rahulik metsas käia ja üldse olla.

Peale filmide ka ettevõtlusega tegelev Rebane tõi välja, et Inglismaa ja Eesti vahel on väga suured erinevused, kuidas riigid ettevõtjate eest hoolitsevad.

"Selle koha pealt ei ole üldse võimalik valitsuse suhtumist ettevõtjatesse võrrelda. Eestis on meil kohvik "Komeet" ja meile öeldi, et pange kinni, siis makstakse 60 protsenti palkadest. Aga huvitav, kus ettevõtja peab võtma ülejäänud 40 protsenti, pluss ülejäänud püsikulud," rääkis Rebane Retro FM hommikuprogrammis.

"Inglismaal on meil näiteks tootmisettevõte, mis ei pidanud üldse uksi kinni panema. Esimese karantiini ajal maksti meile 100 protsenti, kahe vahel 70 protsenti ja nüüd terve talve 80 protsenti palgafondist."

"Meil on huvitav suhtumine, kus öeldakse, et pange pood kinni, aga ühiskond seda ei kompenseeri. Eks tänu sellele tule ka tagasilöök majanduses."

Peeter Rebane otsustas seitsme aasta järel Eestisse naasta, kuna soovis rahulikumat elukeskkonda. "Eelmine aasta oli tunne, et ma olen tsirkusesse sattunud, nüüd on jälle lahedam. Eelmine aasta oli küll selline, et millal inimesed üles ärkavad ja selle seltskonna Toompealt eemaldavad," rääkis Rebane kohalikust poliitikast.

Rebane kuulus kunagi Keskerakonda ja kandideeris ka kohalikel valimistel. "See oli üks erakond, kes otseselt peale minu nime midagi ei tahtnudki. Mõned tahtsid raha saada tol ajal. Mina olen vaid liikmemaksu maksnud," rääkis Rebane.

"Kohalikel valimistel toetasin ma puhtalt Jüri (Ratast toim), sest ta kandideeris tol hetkel Edgari (Savisaare - toim) vastu. Mul oli väga tugev soov Jüri aidata ja toetada."

See olukord ei ole kümne aastaga muutnud ja ka aastal 2021 toetab Peeter Rebane endist peaministrit. "Arvan, et ta on üks väheseid poliitikuid, kellel on süda õige koha peal."

Rääkides eelmisest koalitsioonist Keskerakonna, EKRE ja Isamaa vahel, leiab Rebane, et selles oli oma roll ka Ratasel. "Ta mängis ennast väga nurka ja mul on temast väga kahju. Arvan, et ta oleks pidanud selle jama lõpetama. Selles on ka tema osa ja roll. Aga ju siis inimesed pidid seda jama kogema, et teada, mida nad tahavad ja mida mitte," sõnas Rebane.

Paljud näevad Jüri Ratast järgmise Eesti presidendina, kuid see variant sai eelmisel nädalal suure tagasilöögi, kui Eesti Ekspress avaldas loo endise peaministri suurtest kulutustest. Esinduskulude peale läks 2000 eurot.

"Mina vaatasin, et meie peaminister on väga tagasihoidlik. Ta on riigi esindusisik ja on absurd, et sellest number tehakse," ütles Rebane.

Saatejuht Maris Järva tõi välja, et asi polegi nii väga summa suuruses, kui Ratase toimingutes, eriti veel pärast seda, kui ta ise ütles, et selliseid asju ei tohi teha. Peeter Rebane ütles, et seda nüanssi tema ei teadnud, sest ei loe palju uudiseid.