1. “Nomaadimaa”

(25.05)

Kolme Oscari võitja: parim film, parim lavastaja (Chloe Zhao) ja parim naispeaosatäitja (Frances McDormand)

„Nomaadimaa“ oli 2020. aasta auhinnahooaja enim hinnatud linateos. Lisaks publiku ja kriitikute üksmeelsetele kiidusõnadele sai filmile osaks ühtekokku 147 erinevat auhinda, sealhulgas eelmainitud 3 Oscarit ning peavõidud nii Veneetsia kui ka Toronto filmifestivalidelt. Filmi stsenarist ja lavastaja Chloe Zhao on maha saanud aasta ühe erinäoliseima filmiga — jutustades meile ülimalt intiimse looAmeerika baby-boomerite põlvkonnast, kellest paljud kaotasid nii oma maise vara, töö, kui ka kodu pärast 2008.aasta majanduskrahhi. Oma loo keskmesse on Zhao pannud planeedi ühe parima ja auhinnatuima näitleja Frances McDormandi, ümbritsenud ta tegelike inimestega, kes pärast kodukaotust nomaadidena mööda maad rändavad, ning lasknud sündida tõelisel kinomaagial. Tulemuseks kurblik ja veidral kombel paeluv ood tervele põlvkonnale, kelle elu polnud ühel hetkel enam endine.

McDormand kehastab filmis Ferni, kes on kaotanud lisaks oma armastavale abikaasale ka terve oma kodulinna. Kohalikku kogukonda üleval hoidnud kaevandus suleti ja tulemuseks oli sõna otseses mõttes terve linna mahajätmine ja isegi linnaindeksi kaotamine. Nüüd liigubki Fern oma ustava furgooniga ühest linnast teise, et leida juhutöid ning lävida oma teiste saatusekaaslastega. Filmil puudub traditsiooniline süžee, tegemist on kõige ehedama oleku- ja seisundifilmiga, kuid just need reaalsed võttepaigad ja eriti reaalsed inimesed toovad omalt poolt filmi sisse orgaanilise aura, mis muudab linaloo üheks käesoleva aasta kõigelummavamaks vaatamiselamuseks.

2. “Isa”

Kahe Oscari võitja: Parim meespeaosatäitja (Anthony Hopkins), parim mugandatud stsenaarium.

Auhinnatud Prantsuse näitekirjanik Florian Zeller teeb võimsa režissööridebüüdi, tuues kinolinale enda kirjutatud näidendi „Isa“. Siin lööb kaasa tõeline näitlejate kahurvägi eesotsas võrratu Anthony Hopkinsiga, kellele kuluaarides juba võimalikku parima meesosatäitja Oscarit ennustatakse. Zelleri kammerlik draama vaatab otse silma vananemisele ja sellega kaasnevale hääbumisele, näidates ilmekalt, kuidas üks haigus võib röövida meilt meid ennast.

Film on väisanud mitmeid rahvusvahelisi festivale ning on juba võitnud auhindu ja võidab neid kindlasti veel (hetkel nelja Kuldgloobuse nominent). Eesti esilinastus toimus äsja 24. PÖFFil. Samuti on Eesti teatrisõbrad juba „Isaga“ tänu Theatrumi lavastusele tuttavad.

3. “Paljutõotav noor naine”

(28.05)

Cassandra (Carey Mulligan) oli meditsiini õppiv paljutõotav noor naine, kellel oli terendamas hiilgav tulevik. Seda seniks, kuni ootamatu traagiline sündmus purustas kõik ta unistused tükkideks. Nüüd elab ta topeltelu ning on öösiti klubides purjus naisi ülekorjavatele meestele “paljutõotav noor naine”, kes ei tea, et kurikaval Cassandra vaid teeskleb, et anda sellistele meestele õppetund, mida nad mäletavad oma elu lõpuni.

Juhuslik kohtumine ülikoolikaaslasega toob aga mineviku valusad hetked uuesti esile ning pakub Cassandrale võimalust kättemaksuks kõigile neile, kes ta elu rikkusid.

4. “Godzilla vs. Kong”

(28.05)

Warner Bros. Pictures ja Legendary Pictures toovad ekraanidele ammu oodatud ikoonide kahevõitluse filmis “Godzilla vs. Kong”. Koletiste universumi eepilise seikluse lavastas Adam Wingard.

Filmis “Godzilla vs. Kong” lähevad müütilised legendid vastamisi aegade suurimas lahingus, kui kaalul on maailma saatus. Kong ja ta kaitsjad võtavad ette ohtliku teekonna, et leida ta tõeline kodu. Nende seas on ka noor orvust tüdruk Jia, kellega Kongil tekkis ainulaadne ja tugev side. Kuid ootamatult satuvad nad kõikjal maailmas hävingut põhjustava raevunud Godzilla teele. Nähtamatute jõudude ärgitatud eepiline kahe titaani lahing on alles sügaval Maa sisemuses asuva mõistatuse algus.

Filmis astuvad üles Alexander Skarsgård (“Suured väikesed valed”), Millie Bobby Brown (“Stranger Things”), Rebecca Hall (“Holmes ja Watson”), Brian Tyree Henry (“Jokker”, “Ämblikmees: uus universum”), Shun Oguri (“Tüdruk, kes muutis ilma”), Eiza González (“Kiired ja vihased: Hobbs ja Shaw”), Julian Dennison (“Deadpool 2”), Kyle Chandler (“Godzilla 2: koletiste kuningas”) ja Demián Bichir (“Nunn”, “Vihane kaheksa”).

5. “Õigluse ratsanikud”

Abikaasa traagilise hukkumise tõttu rongiõnnetuses peab sõjaväelane Markus naasma koju oma teismelise tütre Mathilde juurde. Tegemist näib olevat õnnetu juhusega, kuni välja ilmub matemaatikust nohik Otto oma kahe ekstsentrilise kolleegi Lennarti ja Emmenthaleriga väites, et oli rongiõnnetust pealt näinud ning on veendunud, et õnnetuse taga on keegi. Juhtlõngu koguneb ning Markusele saab selgeks, et ta naine võis sattuda peensusteni kavandatud atentaadi juhuslikuks ohvriks.

Anders Thomas Jenseni uus komöödia on tänapäevane muinasjutt ühtekuuluvusest, juhuslikkusest ja… jah, elu mõttest endast.

6. “Cruella”

(28.05)

Oscari-võitja Emma Stone mängib nimiosa stiilses seikluses “Cruella”, milles jälgitakse ühe kinoajaloo kurikuulsama (ja moeteadlikuma) kurikaela Cruella de Vili sõnnilugu. Filmi keskmes on noor ja nutikas petis Estella (Emma Stone), kelle eesmärgiks on teha endale nime Londoni glamuurses, ent halastamatus moemaailmas. Oma eesmärgi suunas liikudes sõbruneb ta paari noore vargaga, kes on samavõrd huvitatud pahandustest ja põnevast elust, ning meeskonnana tegutsedes kindlustavad nad endale mugava äraelamise. Ühel heal päeval kohtub Estella täiesti juhuslikult sealse moemaailma tõelise keisrinna, Paruness von Hellmaniga (Emma Thompson), kelle täiuseni lihvitud elegantse kesta all peitub tegelikult armutu koletis, kes on valmis hävitama igaühe, kes tema teele ette jääks. Sellest käivitub sündmusteahel, mis sunnib Estellat kalduma oma nurjatuma poole suunas ning muutuma pööraseks, moodsaks ja kättemaksuhimuliseks Cruellaks.

Osades Oscari-võitja Emma Stone (“la La Land”), 2-kordne Oscari-võitja Emma Thompson (“Mõistus ja tunded”), Mark Strong (“Kingsman: Salateenistus”), Paul Walter Hauser (“Mina, Tonya”), Joel Fry (“Yesterday”), Emily Beecham (“Into the Badlands”), Kirby Howell-Baptiste (“The Good Place”) ja paljud teised. Loo lavastajaks Craig Gillespie (“Mina, Tonya”, “Lars and the Real Girl”).

7. “Hing”

Pixari stuudio uusima täispika animatsiooni “Hing” peategelaseks on Joe Gardner — muusikaõpetaja, kes saab ühel heal päeval oma elu võimaluse, esineda linna parimas jazz-klubis. Aga üks väike viga viib mehe New Yorgi tänavalt kuhugi kaugele, maagilisse paika, kus hinged omandavad oma isikupära, veidrused ja huvid, enne kui nad Maale saadetakse. Joe tahab minna iga hińna eest tagasi oma senise elu juurde. Selleks lööb ta kampa ootamatult elutarga noore hingega 22, kes ei suuda mõista inimeseks olemise võlusid. Joe üritab talle seda selgitada, avastades samas, et nii võib ta leida vastused mõnedele elu kõige olulisematele küsimustele.

Erakordse fantaasialennuga vürtsitatud animaseiklus “Hing” jätkab Pixari stuudio võluritele tuttavat rada, vormides pealtnäha teostamatu idee nauditavaks filmiks, mis sobib vaatajatele vanuses 5-105. “Põhisüüdlaseks” võib seejuures pidada filmi lavastajat, kelleks on kahekordne Oscari-võitja Pete Docter (“Pahupidi”, “Üles”).

Tegelased räägivad eesti keeles. Oma hääle andsid Tõnn Lamp (Joe), Evelin Võigemast (22), Tarvo Krall, Marika Vaarik, Hilje Murel, Tanel Saar, Anu Lamp, Andres Raag, Jaan Rekkor, Laine Mägi, Nora Aule, Ülle Kaljuste, Pääru Oja, Eva Püssa, Egon Nuter, Külli Teetamm ja paljud teised. Dublaažirežissööriks Erki Aule, eestikeelne versioon valmis stuudios Orbital Vox.

8. “Eikeegi”

(28.05)

Teinekord võib kõige ohtlikumaks meheks olla selline, keda keegi ei märka. Nagu Hutch Mansell (Bob Odenkirk), alahinnatud ja eiratud pereisa ning abikaasa, kes lepib elu väikeste ebaõiglustega ilma, et vastu hakkaks. Eikeegi.

Kuni ühel õhtul tungivad tema koju kaks murdvarast, ei võta Hutch midagi enda ega oma pere kaitseks ette, soovides sellega ära hoida tõsist vägivalda. Selle tagajärjel on tema teismeline poeg Blake (Gage Munroe) tohutult pettunud ning abikaasa Becca (Connie Nielsen) tõmbub mehest veelgi kaugemale. Vahejuhtum süütab Hutchi aastaid vaos hoitud raevu ning päästab valla kauges minevikus hanitud tapvad oskused ning sünged saladused. Hutch Mansell pole enam eikeegi…

“Eikeegi” on adrenaliiniküllane action-thriller, mille lavastajaks Ilya Naishuller (“Hardcore Henry”) ning stsenaristiks “John Wicki” universumi looja Derek Kolstad. Osades Bob Odenkirk (“Breaking Bad”, “Better Call Saul”), Connie Nielsen (“Gladiator”, “Wonder Woman”), Christopher Lloyd (“Tagasi tulevikku”), RZA (“The Man with the Iron Fists”), Aleksei Serebrjakov (“McMafia”) ja teised.

9. “Võlukaar”

Maagilisi seiklusi täis lugu “Võlukaar” viib vaatajad tuhandete aastate eest merre vajunud linna, kus toimuvad uskumatud sündmused.

Meri on saladuste varaait! Seal on tohutult palju sellist, mida pole näinud isegi mereelukad! Kes oleks võinud arvata, et kusagil keset ookeani on ammu uppunud linn? Selle pole unustanud mitte üksnes inimesed, sinna ei ole sattunud ja merede asukad. Aga ükskord on ikka esimene kord. Delfiinipoeg Delfi ei ole tavaline mereloom. Taltsutamatu uudishimu viib ta kohtadesse, kuhu teised pole söandnud nina pista. Täiesti juhuslikult eksib unistaja Delfi koos sõbra Zebiga ennenägematusse linna. See on tohutu suur ja salapärane, linna keskel aga kõrgub eresinine kaar. Peagi saab sõpradele selgeks, et see kaar täidab salajasi soove, mida tuleb aga soovida täpselt kaare keskpunktis. Kõik oleks hästi, kui sõprade juttu maagilisest leiust ei kuuleks pealt kurjad moreenid. Neid on rahulik vee-elu ammu ära tüüdanud. Nemad ihkavad Kalalinna valitseja, kaheksajalg Octavianuse trooni.

Pisut aru pidanud, leiavad moreenid kaare üles ning muutuvad selle alt läbi ujudes tohututeks merekoletisteks. Rahulikes vetes vallandub kaos! Ja kuhu kadus linnapea kaunitarist tütar Mia? Delfi ja Zeb peavad kiiresti välja nuputama plaani linna moreenide käest päästmiseks! Aega selleks jääb sõpradel aga aina vähemaks, sest hiidmoreenide armee aina kasvab.

Kaasahaarav, põnev ja maagiline lugu usust endasse, ustavatest sõpradest, ajas rändamisest ning tõelisest armastusest.

10. “Keha võitlus”

(25.05)

Toitumishäired ja ületreening põimivad viie inimese lood üllatavalt sarnaseks liiniks — neid ühendab oskamatus oma kehaga suhestuda. Dieedikultus on 21. sajandi trendihaigus — olla saledam, atraktiivsem ja edukam, seda kõike oma tervise hinnaga.

Film toob vaatajani Londoni kaasaegse dieedikultuse vastase liikumise, mis kogub hoogu nii avalikult kui põranda all. Kehakuvandi uurijad ja toitumisteadlased avavad söömishäirete psühholoogilist tausta ja Suurbritannia kontekstis ka sotsiaalsest ebavõrdsusest tulenevat võimetust oma tervise eest hoolt kanda.