42-aastane Leena Paisa meenutab Lordi võitu Eurovisionil 15 aastat tagasi, mida saatsid järgnevad kiired aastad, tänutunne ja natuke ka piinlikkust, kirjutas Iltalehti.

Eurovisioni võit oli kindlasti ainukordne elus. "See oli nagu narkootikumid ja ekstaas. Laupäevaõhtul me võitsime ning pühapäeval lendasime juba tagasi Soome. Lennujaamas ootasid meid telekanal Yle juht Mikael Jungner ning peaminister Matti Vanhanen. Mul ei olnud aega isegi magada," meenutas Leena.

Isegi enne Eurovisioni võitu oli Lordil plaanis ülejäänud aasta tuuritada. Bänd oli tõusuteel, neid märgati isegi USAs.

"Tundus, nagu me oleksime lavadel, lennukis, autodes ja bussides olnud rohkem kui kodus või Soomes. Me kohutusime mõjukate inimestega, riigipeadega ja teiste kuulsustega. Teiste seas saime bändi Kiss liikmetega väga headeks tuttavateks," sõnas Leena.

Pidevad esinemised tõid sisse palju raha, aga Leena ei soovi sellest rääkida.

"Meil olid ka kõrged kulud, aga me saime natuke tunda seda elu, kui me ei pea igat senti lugema. Ma sain osta peeneid riideid, tellida toateenindust ilma mureta ja teised sellised luksused. Ostsin ka mitmeid nipsasjakesi, mis on nüüd vaid mälestus," meenutas Porvoost pärit, aga nüüd Helsingis elav muusik.

"Tüütu oli see, et me ei tohtinud iseseisvuspäeval kostüümides lossis esineda. Kostüümid olid meie jaoks ülimalt olulised. Sellele tagasi vaadates segas see mind väga," ütles Leena.

Eurovisioni võit tõi armastuse

Lordi Euroopa turneeks palgati soojenduseks Itaalia bänd. Bändi kitarrist ning Leena armusid peagi. Lordil ja Itaalia bändil oli sama sakslasest promootor.

"Elasin Itaalias aastaid ja tegin sealt Lordi esinemisi. Suhe on küll praeguseks läbi, aga oleme sõbrad edasi," ütles Leena.

Isegi kõige kiirematel aegadel ei jätnud Leena enda tavatööd, mida ta praeguseks jätkab. Ta töötab Helsingi noorteteenistuses laste ja teismelistega. Teiste seas aitab ta hüljatud noori.

"Ma pean aitama. Ma ei oleks muusika nimel sellest tööst kunagi loobunud. Tahtsin endas säilitada lootuse, et ma ühel päeval naasen selle ameti juurde," ütles muusik.

Pidi looma uue identiteedi

Leena lahkus Lordist 2012. aastal pärast maailmaturnee lõppu. Aastaid kiirustamist, kostüümide kandmist ning pidevat meediatähelepanu tõi ka omad probleemid.

"Pidin looma uue identiteedi, mille hulka ei kuulunud Lordi fantaasiamaailm. Ma püüdsin lahendusi läida läbi enda, aga ka tänu terapeudile. Kogusin end ja struktureerisin kõik läbi enda kogemuste. See oli pikk tee ja võttis aastaid. Maskid, meik ja parukad tõid nahaprobleemid, aga ma ei jätnud. Samas olen ma selle kõige eest ka tänulik."

Muusik on oma hea füüsilise vormi läbi aastate säilitanud läbi jooga, rattasõidu ja kõndimise.

Noorpõlvekangelane

Leena ei ole muusikat jätnud ja on nüüd uue bändi klahvpillimängija. Ja mitte suvalise bändi, vaid bändi, mida ta noorena idealiseeris. Leena meenutas, kuidas bändi Dingo liige Pertti Neumann talle helistas. Nüüd on Leena selle bändi liige.

"Ma alustasin 2018. aastal ning mul oli küllalt aega, et uude bändi enne koroonat sisse elada. Pealegi, minu unistuseks oli teise legendaarse bändiga lavale saada ja olla osa legendist," rõõmustab Leena ja ei jõua ära oodata, mil uuesti esineda saab.

Leena mängib veel ka teise endise Lordi liikme Sampsa Astala bändis.

"Ükskõik, mis esinemine on, kui luba antakse, siis lähme," ütles Leena.

Soome hea energia

Eurovisioni võitja nägi Soome tänavuse esindaja Blind Challenge'i loos ja esinemises paljud head materjali.

"Energia, bändi sisukus ja enesekindlus on head. Lugu on unikaalne ja paistab silma. See viib mõtted mujale. Loodetavasti toetab rokirahvas bändi, nagu seda kunagi tehti Lordiga," loodab Leena.

Soome teenis tänavusel Eurovisionil 301 punktiga kuuenda koha. Võidutses Itaalia 524 punktiga.