„Mul on raske ette kujutada paremat kohta ja aega USA esilinastuseks, kui seda on legendaarne Frameline, ikooniline Castro Theatre ja veel pride'i päev. Ootan seda hetke kannatamatult ning loodame peaosaliste koos Tom Priori ja Oleg Zagorodniiga ka ise sellest sündmusest kohapeal osa saada,“ kirjeldab Peeter Rebane oma emotsioone seoses esilinastusega ühendriikides.

Frameline filmifestival toimub sellel aastal 45. korda, tegu on maailmas kõige kauem toimunud LGBTQ+ filmifestivaliga, mis toimus esimest korda 1977. aastal. Lisaks filmifestivalile on rikkaliku ajalooga ka Castro kinomaja, mis alustas filmide näitamist 1910. aastal ning teeb seda praeguses asukohas alates 1922. aastast ning mis on üks San Fransisco äratuntavamaid maamärke.

„Meie debüüt Suurbritannias BFI Flare’il läks suurepäraselt ja palju tähelepanu tõi ka mõnevõrra ootamatu kutse aprillis toimunud Moskva festivalile," rääkis Rebane ning lisas, et Firebirdi festivaligraafik on tihe kuni hilissügiseni.

Firebird on romantiline põnevusfilm, mille tegevus leiab aset 70ndatel aastatel Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestis. Reamees Sergey loeb kannatamatult demobilisatsioonini jäänud päevi, kui ta elu pöörab pahupidi lennuväkke saabunud kartmatu hävituslendur Roman. Uudishimust ajendatult kompavad Sergey ja Roman omavahelise sõpruse piire kui nende ja baasiülema sekretäri Luisa vahel tekib ohtlik armukolmnurk. Sergey on sunnitud silmitsi seisma oma minevikuga, Romani karjäär satub ohtu ning Luisa püüab kõige kiuste oma perekonda koos hoida. KGB uurimise alla sattudes riskivad nad oma elude ja vabadusega. Film põhineb tõestisündinud lool.

Peaosades mängivad Tom Prior („The Theory of Everything”, „Kingsman: The Secret Service”), Oleg Zagorodnii („The Choice”, „Dzhamayka”) ja Diana Pozharskaya („The Unknown Soldier”, „Hotel Eleon”). Filmis osalevad olulistes rollides ka mitmed tuntud ja armastatud Eesti näitlejad nagu Margus Prangel, Ester Kuntu ja Kaspar Velberg. Võttepaikadena on filmis kasutatud mitmeid ajalooliselt märgilisi kohti Tallinnas, Pärnus ja Ida-Virumaal.

Firebird on Harvardi lõpetanud ja Lõuna-California Ülikoolis end täiendanud Peeter Rebasele režissöörina esimene täispikk mängufilm. Stsenaariumi autorid on Peeter Rebane ja Tom Prior, produtsent Brigita Rozenbrika, operaator Mait Mäekivi, monteerija Tambet Tasuja, helirežissöör Matis Rei. Filmi tootjaks on Peeter Rebase ja Adam Brummondi poolt asutatud The Factory ja Londoni produktsioonifirma No Reservations Entertainment. Mängufilmi tootmist Eestis toetas Eesti Filmi Instituut rahvusvahelistele projektidele mõeldud cash rebate toetusmeetme kaudu.