Kõik sai alguse, kui Jürgen Ligi (Reformierakond) osutas EKRE poliitikute silmakirjalikkusele ABIS-e eelnõu osas. Ta tõi välja, et eelnõu, mille vastu EKRE protestib, sai algatatud Mart Helme poolt, kooskõlastatud Martin Helme ning toonase siseministri Alar Lanemani poolt.

"Siseminister Alar Laneman ütles mulle eile, kui ma talle seda ütlesin, et ära mölise! See on tema tase, see on tema ametialane pärand. Kui ma juhin tähelepanu, et ei ole väärikas riigikogu seisata asjade eest, mida te olete ise algatanud, millele te ei ole ise kriitikat esitanud. Ta ütles mulle: "Ära mölise!" Alar Laneman siseminister – sihuke mees!"

"Ma uskusin, et see, mis toimub riigikogu hoone meeste tualettruumis, sinna ka jäetakse," vastas Laneman riigikogulaste naerupahvaka saatel.

"Mul on ääretult piinlik, et ma pidin seda sõna pruukima, selles on heal kolleegide Jürgenil õigus, ja ütlesin talle niimoodi. Aga hea Jürgen oleks võinud ka seletada, mis olukorras see oli. Kui minuga hakkab tualettruumis rääkima inimene, toimetades pissuaari juures ihuliige peos, siis ma pean seda ebasobivaks, ja seda tuua siia riigikogu saali pean veel topelt ebasobivaks. Ma kahetsen, et ma ei kõndinud lihtsalt välja. Aga ma tõesti ütlesin: "Jürgen, räägime teises kohas, see ei ole õige koht." Aga peale mitut pöördumist see ei õnnestunud ja siis ma kahjuks langesin temaga samale tasemele ja vastasin niimoodi. Ma väga vabandan selle eest!"

Tund aega hiljem sai "naljasoonele" ka Kalle Grünthal, kes otsustas viidata mõne kuu tagusele intsidendile, kui Ligi püksata kaamera ette jäi.

9. juuni istung kulges öösse EKRE fraktsioon osutas vastupanu ABIS-e eelnõule.