Kui biitlid ja rollingud läbi ime ja raudse eesriide Eestisse jõudsid, oli siinsetel noortel juba vaim valmis. Lääne muusika levis käest kätte ja lindilt lindile. Valmistati või osteti pillid, ehitati kitarrivõimud ja asutati ansamblid, et muidu suletud ja piiratud riigis vähemalt natukenegi loomingulist vabadust kasutada. Vaba vaimu piiras aga võim.

Tartu ei olnud selles osas mingi erand. Juba 1965. aastal tegutses Tartus esimene kuulsam biitbänd Kontrastid, kes muide sai kajastust Eesti Telefilmi 1968. aasta portreefilmis Artur Rinnest. Algselt keskkoolipäritoluga, hiljem tudengite loominguvajadustest alguse saanud ansamblid pistsid oma loomingulisel teel rinda totaalse muusikariistade defitsiidi, vanema generatsiooni põlgliku suhtumise ja võimuametnike otsese vastuseisu ning keelamistega. Tvisti tantsimine lõpetas enneaegselt koolipeod, kahtlased ansamblinimed lõpetasid muusikaliste koosseisude eksistentsi, liigne lavaline vabadus võis lõpetada muusikute ülikoolitee.

Käesolev fotonäitus võtab kokku Tartu biit- ja rockmuusika algusaegade emotsiooni, elu-olu ning annab ülevaate siinse biit-rock-pop muusika esimestest teerajajatest. Neid fotosid vaadates tuleb meeles pidada mõnda olulist asja. Esiteks, fotograafia oli tol ajal täielike entusiastide-laborantide pärusmaa. Sestap on fotode puhul olulisem sisu, mitte niivõrd kvaliteet. Teiseks, viiekümne aasta jooksul on palju materjali kas otseses või kaudses mõttes ajaloo prügikasti sattunud, seega tuleb tänulik olla, kui ansamblist on säilinud kasvõi pisike, udune foto. Kolmandaks, ilu on vaataja silmades ja kogutud fotode seast tehtud valik kindlasti subjektiivne.

Eesti Muusika Kuulsuste Koda tänab kõiki fotograafe ja neid, kes aitasid fotode ja info kogumisega: Urmas Anderson, Väino Land, Tiit Hellenurm, Toomas Taul, Urmas Taul, Tiit Kööbi, Meelik Mälksoo, Ragnar Heido, Avo Kartul, Andrus Kerstenbeck, Hain Salujärv, Heino Maripuu, Valeri Šeripov, Jüri Hargel, Andres Oja ja teised head inimesed.

Fotod saavad olema väärtuslikuks täienduseks Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi arhiividele.

Näituse valmimist toetas Eesti Autorite Ühing.
Suur tänu Tartu Aparaaditehasele Kastani põik galerii eest!
Näitus on avatud kuni 14. augustini 2021.