Tee näitlemiseni

Tiina Mälberg on näitleja ametit pidanud 29 aastat ning selle aja jooksul on tal olnud üle 70 rolli teatris ning lisaks sellele rolle ka filmides, seriaalides, telelavastuses, raadioteatrites. Samuti on ta teinud lavastaja ja õppejõu-koolitaja tööd. Iseloomult peab Tiina end rahulikuks ja vabalt kulgevaks inimeseks, kes naudib sügavale tekstidesse sukeldumist. Oma vabal ajal võtab Tiina vastu huvitavaid projekte nagu näiteks “Mädaõunad” sarjas näitlemine.

Anne Lemming on hobikorras näitleja, kes igapäevaselt töötab pangas. Näitlemiseni jõudis Anne tänu sõbrannale, kes teda sellesse maailma kaasa tõmbas ning nüüdseks ei kujuta naine ilmselt elu ilma näitlemiseta ette. “Oi, ma olin vastu, aga et kõiki piinlike hetki, mis ekraanil pärast on, ei peaks üksi taluma, siis värbasime endaga kaasa veel ühe kalli sõbra. Ja nii me kolmekesi oleme aastaid võtnud võidu väljakutseid vastu, et aga toredam oleks elada,” kirjeldab rõõmsameelne Anne enda teed näitlemiseni.

Rahulik tööaasta

Vaadates tagasi eelmisesse aastasse on töö osas näitlejatel olnud pigem keeruline ja vaikne. Tiina mängis Rakvere teatris Veiko Õunapuu lavastuses “Tants” ning Tuomas Kyrö “Kõike head, vana torisejas“. "Sellest on ka soomlased filmi teinud, kus ka “Mädaõunad” peaosatäitja Satu Tuuli Karhu oli oma roll,” lisab Tiina. Annel oli eelmine aasta lisaks “Mädaõunad” sarjale roll krimisaates “Surmavad naised” ja väike roll Balti Filmi ja meediakooli tudengite filmis.“Mängisin krimisaates ratastoolis ning elus pettunud naist, kes lõpuks oma elukaaslase noa selga lõi. Aga ka tudengifilmis oli väga vahva kaasa lüüa, näed tegijaid noori oma küpsemise faasis. Tulevikus on nad kuulsad tegijad ja siis on uhke tunne, et oled olnud killuke arenemise ja loomise protsessist,” räägib Anne.

Andekad Soome kolleegid

Tiina ja Anne mõlemad mängisid “Mädaõunte” sarjas vaimuhaigla patsiente. Tiina meenutab sarja võttepäevi nii: “Minul oli kõigest kaks võttepäeva ja enamus ajast toimusid võtted meil Ravila mõisa keldris. Tore oli kohata oma põlvkonna Soome näitlejaid nagu näiteks Vilma Melasniemi. Saime võtete vahepeal muljeid ja mõtteid jagada , mis oli äärmiselt sümpaatne kogemus. Soome võttetiimi juhendamine nii operaatorite, režissööride, kunstnike ja assistentide poolt oli ääretult professionaalne.” Anne kiidab samuti võtteid ja kogu korraldust ja andekaid Soome näitlejaid. “Soome näitlejate mängu vaatasin ikka suu ammuli - sellised isiksused! Muidugi oli kogu tiim äge ja näitlejad super andekad,” lisab Anne.

Hullud naised

Kummalgi kõrvalosatäitjal palju tekstilist osa rollis ei olnud ning soome keelega silmitsi ei tulnud seista. Peamine fookus nende kõrvalrollides oli kehakeeles ja häälitsustes. Tiina tegelase puhul oli oluline kohtumine peaosatäitjaga, keda mängis Satu Tuuli Karhu. “See rikastas ja avas peategelast. Pigem tuli minul mängida selliset teatavat seisundit. Tuleb sarja vaadata, siis saate teada!” Anne puhul tekitas tema roll isegi mõne võrra piinlikust. “Mängisin sellist krutskitega hullu. Roll raske ei olnud, kuid mõni asi oli ikka nii piinlik, mida tegema pidin, aga hullud tihtipeale on kahjuks kaotanud au ja häbitunde,” räägib Anne.

Ajastuseriaali “Mädaõunad” tegevus toimub 1973.aastal Soomes, kus noor aktivistist naine (Satu Tuuli Karhu) satub üksikule saarele vaimuhaiglasse, kus “ravitakse” naisi väga kahtlaste meetoditega. Lähemal uurimisel rullub lahti saladusi täis lugu. Sarja kõrvalosades näeb lisaks Tiina Mälbergile ja Anne Lemmingule ka Ester Kuntut, Gert Raudsepa jpt Eesti näitlejaid.