Väljaanne Stock News Word kirjutas pika loo "maailma jaoks tundmatust" Eestist, kirjeldades selle eluolu Nõukogude võimu all ja kuidas pärast taasiseseisvumist hakati riiki üles ehitama.

Ka siis olid omad raskused, kuid tänu sihikindlusele ja välisabile sai Eestist riik, mis võib olla uhke oma digitegevuse üle ning mis nüüd saab maailmas priisata edukate idufirmadega.

Ja juttu ei ole vaid üldiselt viimasest 30 aastast. Artikkel on uus ning sisaldab ka viiteid koroonaviirusele, mille tõttu õpilased pidid kodus õppima ja vanemad kodukontoris töötama.

Selle tõttu panebki imestama, kuidas nii mitme asjaga mööda on pandud. Nende kontrollimiseks ei ole vaja teha muud, kui Eestit guugeldada või vaadata Vikipeedia lehte.

Artiklis nimetatakse praegust presidenti Kirsti Kalzulaidiks ning väidetakse, et Eestis on 13 miljonit inimest. Võiks arvata, et viimase puhul on tegu näpukaga ja koma on vahel ära jäänud, aga kuna presidendi puhul on kasutatud 2016. aastast pärit tsitaati, mis on valesti ümber kirjutatud, siis ei saa seda näpukaks lugeda.

Foto: Stock News World

Kerge guugeldamine aga näitab, et säuts pärineb 2018. aastast ja Kaljulaid, kes teab, kui palju rahvast tema riigis elab, ütles, et Eestis elab siiski 1,3 miljonit inimest.

Stock News World kirjeldab end kui "pühendunud vabatahtlikeks", kes avaldavad päris uudiseid meelelahutuse, äri, hariduse, tehnoloogia ja palju muu kohta. Ei tea, kui suure tiimiga on tegu, aga kui nende eesmärgiks on kirjutada tervest maailmast, siis tulevad vead sisse küll.

Iseenesest on tore, et välismaal Eestist kirjutatakse ning meid maailma tutvustatakse, aga valeinfo on kerge levima. Kuigi siin pole tegu märkimisväärsete apsakatega, siis teadmatuma jaoks jääb see info neile meelde ja võib tulevikus veelgi muutuda.