„Oleme piiritult õnnelikud, sest täna juhtus meie elus midagi täiesti enneolematut – me võitsime ühe kõige olulisema auhinna maailma autorikino tippfestivalil,“ rõõmustas filmi Eesti-poolne produtsent Riina Sildos. „See on meeletu võit Eesti kinole ja Eesti filmitegijatele, me oleme maailma tipus!“

Lisaks sai film oikumeenilise žürii eritunnustuse kui võistlusfilm, mis „kõneleb tundlikult kahe haavatava inimese kohtumisest. Nad on nii erinevad, et ei valiks teineteist isegi naabriks, ent saavad ometi koos üksindusest üle.“

„Kupee nr 6“ („Compartment Nr 6“) tegevus toimub 1990ndatel, mil soome arheoloogiatudeng Laura pageb oma ummikusse jooksnud elu eest rongiga Moskvast Murmanskisse. Rongis on ta sunnitud jagama kupeed vulgaarse venelasest kaevuri Ljohhaga. Neiule ootamatult hakkab noormees talle ajapikku meeldima, sest mehe karmi kesta all on samuti lihtsalt üks haavatud hing. Lõpuks ei oska kumbki leitud lähedusega midagi peale hakata ja nad lahkuvad hüvasti jätmata.

Lisaks stsenaristidele ja kaasprodutsendile on meeskonnas Eesti poolt veel kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Liina Pihel, režissööri 1. assistent Ralf Siig, režissööri 2. assistent Maria Kljukina ja Eesti-poolne tegevprodutsent Anneli Savitski.

„Kupee nr 6“ esilinastus 10. juulil Cannes’i filmifestivali põhivõistlusprogrammis, Eesti esilinastus on kavandatud 2021. aasta sügisesse.

Sel nädalal teatas Sony Pictures Classics, et on ostnud „Kupee nr 6“ õigused Põhja-Ameerikas, Ladina-Ameerikas, Ida-Euroopas, Kagu-Aasias ja Lähis-Idas. Sony Pictures Classics on tuntuks saanud võõrkeelse filmi Oscari nominentide ja võitjate levitajana. Samuti on film müüdud Lääne-Euroopa riikidesse, sh Prantsusmaale, Hollandisse, Belgiasse ja Luksemburgi.

Parima filmi auhinna ehk Kuldse Palmioksa pälvis Prantsuse film “Titaan”.

Ameerika filmiprodutsent Spike Lee kuulutas kogemata Grand Prix võitja välja planeeritust varem. Seega ametlik võitja kinnitatakse tseremoonia lõpus.

Tegemist on esimese korraga, kui Eestiga seotud linateos on Cannes'i põhivõistlusprogrammi pääsenud. Varem on festivali kõrvalprogrammmides täispikkadest Eesti filmidest osalenud Peeter Simmi "Inimene, keda polnud" (1990) ja Kadri Kõusaare "Magnus" (2007).

Filmi käsikirja kirjutasid eesti stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis koos režissöör Juho Kuosmaneniga ja see on inspireeritud Soome kirjaniku Rosa Liksomi samanimelisest auhinnatud romaanist.

Film valmis Soome, Eesti, Venemaa ja Saksamaa koostöös
Filmi režissöör on Juho Kuosmanen, peaprodutsent on Jussi Rantamäki (Aamu Film Company, Soome), kaastootjad on Riina Sildos (Amrion OÜ, Eesti), Natalia Drozd (CTB Film Company, Venemaa) ja Jamila Wenske (Achtung Panda! Media GmbH, Saksamaa). Filmi peaosades on Seidi Haarla (Soome) ja Yuriy Borisov (Venemaa). Filmi režissööri Juho Kuosmaneni eelmine film „Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus“ võitis 2016. aastal Cannes’i filmifestivali kõrvalprogrammi „Un Certain Regard“. Filmi stsenaarium on inspireeritud Soome kirjaniku Rosa Liksomi samanimelisest romaanist.