Teatavasti juhtus Saaremaa praamiga Tõll õnnetus, mis hakkab häirima lisaks Saaremaa ja mandri vahelisele liiklusele ka Hiiumaa liini liiklust. Nimelt suunatakse pool sajandit vana 65-autokohaline ja 400 reisijat mahutav praam Regula Hiiumaa ja mandri vahele, samas kui Hiiumaalt võetakse esialgu 24. juulist 26. juulini ära suurem ligi 150 autot ja 700 reisijat mahutav Tiiu praam Saaremaa liini teenindamiseks. Seda sammu põhjendatakse sellega, et Saaremaale on liikumas suurem mass ning suurem hulk eelmüügist piletiostjaid kui Hiiumaale.

Hiidlaste mure seisneb aga selles, et nemad ei ole tekkinud olukorras süüdi, kuid peavad nüüd kannatama. Nende sõnul on Saaremaa sündmuste kõrval samal ajal toimumas sündmusi ka Hiiumaal. Näiteks on sotsiaalmeedias toonud korraldaja välja, et ainuüksi Hiiumaa suve ühele menukamale etendusele “...ja Margus Nõukogude armeest” on nädalavahetusel tulemas busside kaupa rahvast ning neile lisaks palju üksikkülastajaid.

Lihtne otsingumootori ning piletimüügiportaalide külastus aga näitab, et Saaremaal on suurematest sündmustest nädalavahetusel kavas ligi 2 miljoni eurose käibega Saaremaa ooperipäevad, kus tavapäraselt käib 15 000 külastajat, Rita Ray ja Kristen Kütneri unplugged-kontsert, Jazzliit ja Saare KEK LIVE | The Swingin' Sisters kontsert, avatud talude päevad ning rahvusvaheline Mototoober, mis nõuab mootorrataste transportimist saarele.

Seevastu Hiiumaal toimub suurematest sündmustest sel nädalavahetusel väljamüüdud “...ja Margus Nõukogude armeest” etendus, Sõru merepäevad ja avatud talude päevad. Seega inimeste arvude poolest tundub praamide vahetus olevat läbi kaalutletud ning otseselt seotud Saaremaa suurema külastatavusega sellel nädalavahetusel, mille tõttu praamid vahetatakse esialgu ainult 24-26. juuliks.

Loomulikult on lisaks sündmustele minejatele mõlemale saarele planeerinud minna ka hulk igasuviseid puhkajaid ning turiste, kes ei lähe konkreetseid üritusi külastama ja tahavad tavapärases rütmis minna saarte ilu ja eluolu nautima. Kuid siinkohalgi ületab Saaremaa elanike arv üle kolme ja poole kordselt Hiiumaa elanike arvu: 2020. aasta seisu järgi on Hiiumaal elanikke 9 514, kuid Saaremaal 33 574.

Lisaprobleeme tekitab see, et inimesed ei soovi saari külastada, kui nad ei tea, mis neid ees ootab ja kas nad ka pühapäeva õhtul ikka tagasi koju jõuavad. Keegi ju ei soovi oma puhkusepäevi veeta sadama järjekorras oodates. Sellepärast tunnevad ka kohalikud ettevõtjad muret selle üle, et broneeritud piletiga inimesed on hakanud enda pileteid tühistama. Tulemata reisijad ja turistid aga kärbivad saarte ettevõtete käibeid.